Slunce prolétá obří bublinou

24. 01. 2022 8:00:45
Díky vyhodnocení materiálů, které dodala vesmírná sonda Gaia, odhalili vědci, jak vypadá naše nejbližší kosmické okolí. Nacházíme se v obří bublině. (délka blogu 5 min.)

Kolem Slunce se rozprostírá obří vesmírná bublina s průměrem přibližně tisíc světelných roků.

Pod pojmem bublina si musíme představit prostor, ve kterém se nachází poměrně málo mezihvězdného plynu a prachu. Na povrchu bubliny je ho naopak daleko více.

Slunce a logicky tedy i Země se dokonce nacházejí téměř uprostřed tohoto obřího objektu. Zajímavé ovšem je, že Slunce s tímto útvarem nemá prakticky nic společného.

Základem pro níže zmiňovaný výzkum se stala data, která na Zemi dodala vesmírná sonda Gaia.

Gaia

Gaia je projekt Evropské kosmické agentury (ESA). Vesmírný optický teleskop zkoumal celou oblohu a s vysokou přesností vytvořil 3D mapu blízkých i vzdálenějších hvězd. Specializoval se na objekty od 3. do 21. magnitudy, do jeho kompetence tedy patřily spíše slabé hvězdy a ty nejjasnější hvězdy na naší obloze nezkoumal. Kromě přesné polohy opakovaným pozorováním zjišťoval také směr pohybu objektů. V případě hvězd s magnitudou 16 nebo jasnější se vědcům podařilo analyzovat i spektrum. Z toho mohli navíc odvodit (ke Slunci poměrnou) rychlost, jejich spektrální třídu, povrchovou teplotu, skutečnou svítivost apod.

Nejbližší Sluneční vesmírné okolí

Při analýze dat se ukázalo, že se všechny mladé hvězdy a hvězdotvorné oblasti ve vesmírném okolí Slunce nacházejí na povrchu obří bubliny známé pod názvem Místní bublina.

Astronomové o její existenci věděli desítky let, ale až nyní byli vědci schopni pochopit původ Místní bubliny a odhadnout jeji minulost. Na povrchu bubliny se nachází hned sedm oblastí, kde se právě rodí nové hvězdy, nebo molekulárních oblaků, ve kterých je zrod hvězd možný.

Vědci provedli různé počítačové simulace a zjistili, že se zrod bubliny musel konat před 14 miliony roků. Na počátku byla série explozí supernov. Bylo jich přitom přibližně 15, nejednalo se tedy o nějaký zanedbatelný jev.

Tyto výbuchy se brzy podepsaly i na vesmírném plynu a prachu. Vytlačily ho směrem k dnešnímu okraji bubliny. Ta mimochodem roste dodnes. Rozpíná se rychlostí přibližně 6 km/s, zjistil vesmírný teleskop Gaia.

I když se Slunce nachází prakticky přímo uprostřed této bubliny, nemá ve skutečnosti s jejím vznikem nic společného. V době, kdy explodovala první supernova, která vytvořila Místní bublinu, se naše Slunce nacházelo daleko od ní. Až před zhruba pěti miliony roků ho jeho dráha Galaxií navedla - přímo do středu této bubliny.

Může se zdát, že je to obrovská náhoda, ve skutečnosti to ale asi nebude nic zvláštního. V naší galaxii musí být takových bublin velké množství, není tedy vyloučeno, že prolétáme už několikátou z nich.

Vědci dokonce přirovnávají Galaxii k sýru. Je plná “děr”, tedy na galaktické poměry relativně prázdných oblastí, které vznikly po výbuších ... dávných a dnes už neexistujících obřích hvězd, supernov.

Další vesmírné bubliny

Tým, který se zabýval výše zmíněným výzkumem, v něm chce pokračovat. Plánuje mapování dalších mezihvězdných bublin v našem vesmírném okolí. Chce získat 3D obraz jejich umístění, tvarů a velikostí. Doufají, že odhalení jejich vzájemných interakcí dovolí pochopit roli, kterou hrají umírající hvězdy při zrodu nových hvězd.

Zdroj: https://doi.org/10.1038/s41586-021-04286-5
Autor: Dana Tenzler | pondělí 24.1.2022 8:00 | karma článku: 26.54 | přečteno: 586x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...