Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový záhadný vesmírný objekt

Vědci objevili nový záhadný objekt, který vysílá rádiové vlny. Ten, kdo se těší na mimozemskou civilizaci, bude ale nejspíš zklamán. (délka blogu 5 min.)

Vědci objevili v archivovaných měřeních z roku 2018 nový vesmírný objekt neznámého typu. Přesněji objevil jej doktorand, který vyvíjel software pro zpracování dat z australského radioteleskopu MWA. 

MWA - Murchison Widefield Array 

… je radioteleskop, který se nachází v západní Austrálii. Sleduje nízkofrekvenční rádiové vlny. Od svých konkurentů se liší tím, že má například velmi široké zorné pole (stovky čtverečních stupňů), může se pochlubit vysokým úhlovým rozlišením (několik úhlových minut) a poměrně širokým frekvenčním rozsahem (70 - 300 MHz). 

Tento teleskop je předchůdcem dalšího projektu, který bude rozmístěn na kilometrovém území a po svém dokončení se stane největším radioteleskopem světa. 

MWA se nachází několik set kilometrů severně od Perthu a je vzdálen zhruba 200 km od západního pobřeží Austrálie. Leží v místě, které je málo obydlené a díky tomu také neobyčejně vhodné pro výstavbu podobných teleskopů. Je tu malý “rádiový šum”, který by mohl zkreslovat signály z astronomických rádiových zdrojů. 

Aby se to nezměnilo, byla výstavba rádiových zdrojů v širokém okolí omezena zákonem.

K dalším přednostem MWA patří také výborný výhled. Je z něj dostupný jak Galaktický střed, tak obě Magellanova mračna, která se na zdejší obloze objevují vysoko nad obzorem, takže jejich sledování není rušeno ani vzdálenými pozemními rádiovými zdroji. 

Obloha v rádiovém spektru

Vědci rozlišují dva základní druhy zdrojů - vysokofrekvenční a nízkofrekvenční. 

Vysokofrekvenční rádiová obloha obsahuje signály z obřích hvězdných explozí a různých akrečních událostí, zatímco nízkofrekvenční rádiová obloha je obsazená pulsary nebo aktivními galaktickými jádry, případně jevy, které se týkají bílých trpaslíků nebo exoplanet. 

Když Tyrone O'Doherty vyvíjel program, který bude analyzovat data z výše zmiňovaného radioteleskopu, jistě nepočítal s takovým úspěchem. Objevil v nich totiž úplně nový typ zdroje, takový, jaký před ním ještě nikdy nikdo na obloze neviděl. 

GLEAM-X J162759.5-523504.3

Pod tímto nepříliš romantickým názvem se skrývá zvláštní pulzující zdroj, který jistě nadchne všechny, kdo ve vesmíru hledají stopy rozumného života. Posuďte sami. 

Jedná se o zdroj radiovln, které se objevují každé 18,18 minuty. To už je samo o sobě hodně zvláštní. Nikdy předtím nebyl pozorován podobný objekt, s tak nízkou periodicitou. Neutronové hvězdy například rotují v rozmezí sekund až milisekund. 

Tento zdroj vysílá silně polarizované záření - což se dá vysvětlit silným magnetickým polem v místě zdroje. 

Emise jsou velice zřetelné, vyskytují se navíc v širokém frekvenčním rozsahu. 

Každá z emisí trvá kolem 30 - 60 vteřin, někdy jsou doprovázeny krátkým vzplanutím, tedy navýšením energie. Tyto krátkodobé záblesky trvají zlomky vteřin. 

Vědci dokonce odhadli, kde by se mohl zdroj nacházet. Vzhledem k rozptylu rádiových vln by mohlo jít o objekt, který je vzdálený kolem 4000 světelných roků - je to tedy (co se vesmírných vzdáleností týká) náš přímý galaktický soused. 

Tým který se výzkumem zabývá, samozřejmě nevěří na malé zelené mužíčky. Daleko jednodušším vysvětlením je pro vědce magnetar s extrémně dlouhou periodou rotace. 

Od ledna do března 2018 bylo zachyceno 71 pulzů s průměrnou periodou 1 091,1690 ?± ?0,0005?s. Zdroj emisí by neměl být tepelného charakteru, zjistili vědci. Kolísání jasu v rozmezí méně než 0,5 s (záblesky) naznačuje, že se jedná o (na vesmírné poměry) menší objekt, srovnatelný svou velikostí s menšími hvězdami. Ze vzdálenosti a jasu objektu pak vypočítali teoretickou teplotu kolem 1000 K. 

Zajímavá je také časová osa jevu. 

Pulzující zdroj se v záznamech objevil hned dvakrát a jeho aktivita trvala kolem 30 dní  (3. ledna–2. února a 28. února–28. března 2018). Vyznačoval se rychlým nárůstem intenzity, pomalým poklesem a 26 denním intervalem klidu mezi oběma aktivními periodami. 

To by mohlo připomínat vliv gravitační čočky, kterou by mohlo záření procházet před tím, než se dostalo na Zemi. Gravitační čočky jsou totiž známé tím, že z původního bodového zdroje vytvářejí na obloze často komplikované a nečekané obrazce, například kříže. Známý je také obrazec, který dostal název “smajlík”. Vědci ale zatím nenašli žádný typ fyzikálně věrohodné čočky, která by mohla být za tento konkrétní jev zodpovědná. 

Výhled do budoucnosti 

V archivech MWA se nachází obrovské množství materiálu. Jsou tu uloženy tisíce pozorovacích hodin, ve kterých se mohou skrývat další stovky podobných objevů. 

Vědci doufají, že se jim podaří zachytit podobné objekty a že je budou dokonce moci pozorovat v reálném čase. To by jim dalo možnost reagovat - a získat například data s daleko vyšším časovým rozlišením. Časem se tak jistě podaří daný jev lépe prozkoumat a zjistit, co ho přesně vyvolává. Jistě se tím položí další kamínek do obrovské zajímavé mozaiky vědomostí, které popisují, jak funguje vesmír kolem nás. 

Zdroje:  https://www.nature.com/articles/s41586-021-04272-x.epdf?sharing_token=BYmSwsywv9th-yP6WNdkH9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0Of-uh9vqemKMq6w79pifdqdaY5xxIT2ZG7_2UyUWitYEZbSWzgkSo_uf7FzM3jfpWlKZwxO24gS-ihdH5E6G0aGxnjVbzQ_3N_gCb92EJmMYAz4e1pzNU5XTMxj2iAWibJUqnnSCane8KCaJ9Bd5EPcrUYZ-pCWBQGSX247YaYk4k5nBW5Avwas95gpt5oJgV3ToIjd8MFgiqBfL8HLA7PQqDY6qjUPguazIHD93X9rq3sWud03Hj1Do1khoNLcSZv2tCUGF7Ud5f0RLkDT2NI&tracking_referrer=www.spektrum.dehttps://www.csiro.au/en/about/facilities-collections/atnf/mro/about

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 31.1.2022 8:00 | karma článku: 21,53 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 6,55 | Přečteno: 53x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 366x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,02 | Přečteno: 539x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2667x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,08
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.