Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se potká meteorit se psí boudou

23. dubna 2019 byl klidný a ospalý večer. Krátce po půl desáté se nad centrální Kostarikou rozsvítilo nebe namodralou barvou.  (délka blogu 5 min.)

Místní si prý původně mysleli, že si někdo hraje s pyrotechnikou. Po nebi se prohnala ohnivá koule. Přiletěla z jihovýchodu a zamířila směrem k severozápadu. Pyrotechnika to ale nebyla. Ohnivou stopu viděli obyvatelé Kostariky, bezpečnostní kamery v Pacifiku, v Central Valley, Central Volcanic Cordiellera (vulkanické sledovací kamery v sopkách Poás a Turrialba) a v dalších místech střední Jižní Ameriky.

Později byly ohlášeny dokonce dopady úlomků meteoritu v okolí města Aguas Zarcas de San Carlos. To samozřejmě vyvolalo pozornost médií i lovců meteoritů. Rychle se objevily také falzifikáty, které byly více nebo méně zdařilými padělky, stejně jako množství pravých úlomků vesmírného tělesa. 

Meteorit Aguas Zarcas

V Kostarice došlo v minulosti jen k jednomu známému pádu meteoritu (Heredia, 1. dubna 1857). Tehdy se jednalo o typ H5 - tedy o běžný chondrit bohatý na železo. 

Dnes je ve světových sbírkách více než 27 000 chondritů. Největší jednotlivý kámen, který byl kdy objeven, váží celých 1770 kg. Nálezy chondritů bývají někdy osamělé, jindy to bývá doslova “krupobití” čítající několik tisíc objektů. 

První nalezený úlomek o hmotnosti 1071 gramů rozbil střechu domu, poškodil dřevěný krov a nakonec rozbil několik plastových stolů, které stály na zápraží těsně před vchodovými dveřmi. Roztříštil se při tom na menší úlomky. 

Dne 24. dubna byly severozápadně od Aguas Zarcas, v Santa Rosa de La Palmera a La Cocaleca, v odlehlé oblasti mezi pastvinami, výběhy, různými usedlostmi a silnicemi nalezeny úlomky vážící mezi jedním a 1875 gramy. Podepsaly se na povrchu vozovky a zanechaly v něm krátery o velikosti až 20 cm. 

Jako další byl nalezen fragment o hmotnosti 280 gramů. Ten byl nejspíš nejzajímavější. Meteorit totiž zasáhl psí boudu. Německý ovčák, který měl shodou okolností jméno “Rocky”, se pořádně vyděsil, když do jeho boudy vletěl střechou kámen. Zároveň měl ale také obrovské štěstí. Meteorit dopadl do pravé části plechové konstrukce boudy, rozbil střechu i chatrnou podlahu - pes ale vyvázl bez zranění. Z boudy ovšem utekl a už se do ní nechtěl vrátit. 

Na konci května vážily všechny úlomky, které byly nalezeny, dohromady už zhruba 30 kilogramů. 

Objekt musel být při vstupu do atmosféry naší planety velký zhruba jako pračka. A měl za sebou dlouhou cestu. Mateřskými tělesy podobných objektů by měla být některá tělesa v pásu asteroidů. Vědci předpokládají, že by se mohlo v tomto konkrétním případě jednat o asteroid Ceres.

Charakteristika

Meteorit, který mimo jiné navštívil i psí boudu vlčáka Rockyho, byl klasifikován jako uhlíkatý chondrit. To znamená, že obsahuje minerály obsahující vodu, uhlíkovou složku, sulfidy a dokonce i kovové vločky. 

Jeho stáří se odhaduje na 4,56 miliardy roků. Znamená tedy, že pochází z doby, kdy se formovala Sluneční soustava a obsahuje prehistorický materiál, který byl přítomen už předtím, než se vytvořily dnešní planety. 

Různé druhy meteoritů

Meteority se dělí na tři základní třídy - kovové (složené zpravidla ze železa a niklu), kamenné (v našem okolí nejčastější) a železo-kamenné, které jsou směsí obou předchozích. 

Kamenné meteority se dále klasifikují podle svého chemického složení. 

Meteority se dají ale také dělit na chondrity a ty, které se chodritům nepodobají (achondrity). Jak už název napovídá, v tomto případě se dělí objekty podle toho, jestli v nich jsou přítomny (nebo chybějí) chodrule - milimetrové nebo menší než milimetrové krystalické agregáty, které obsahují různé silikátové minerály. 

Vědci později prozkoumali ještě další chemické charakteristiky tohoto vzácného vesmírného hosta - a zařadili ho mezi meteority typu CM2. Přesněji řečeno jde o chondrit (díky přítomnosti chondrulí a žáruvzdorným inkluzím vápníku a hliníku), jedná se o uhlíkatý typ (díky přítomnosti uhlíku v matrici), navíc typ 2 kvůli přítomnosti hydratovaných minerálů a sulfidů bohatých na nikl. 

Složení izotopů kyslíku naznačuje, že meteorit Aguas Zarcas není příbuzný s kamennými tělesy Země, Měsíce a Marsu. Má totiž odlišný poměr izotopů O17 a O18. Jeho izotopové složení připomíná původní mlhovinu, ze které vznikala Sluneční soustava.

 

Může se zdát, že být trefen meteoritem, je neskutečná smůla. Nemusí to ovšem platit v každém případě. 

Rodina, na jejíž psí boudu v roce 2019 zacílil meteorit, nyní boudu i samotný vesmírný objekt prodává v aukční síni Christie´s. Mohla by za ně utržit daleko víc, než kolik stojí v Kolumbii psí bouda - a dokonce i víc, než stojí hned několik domů. 

Zdroje: https://onlineonly.christies.com/s/deep-impact-martian-lunar-other-rare-meteorites/lots/2134?filters=&page=2&searchphrase=&sortby=LotNumber&themes=

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 28.2.2022 8:00 | karma článku: 24,19 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,43 | Přečteno: 134x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 223x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.