Z čeho se šije oblečení? Acetát

Na první pohled nemají podšívka kabátu a brýle nic společného. Až do té doby, než se na ně podíváte očima chemika. Co jste možná nevěděli o acetátu. (délka blogu 5 min.)   

 

Obrázek: Látka z acetátových vláken. Zdroj: pixabay.com, licence CC0, https://pixabay.com/de/photos/gl%c3%a4nzend-lila-seide-lizenzgeb%c3%bchren-668054/

Pokud se podíváte na štítek své bundy nebo kabátu, najdete nejspíš v popisu seznam látek, ze kterých byl zhotoven, slovo acetát. 

Slovo, které nabuzuje dojem sofistikované umělé sloučeniny, paradoxně označuje materiál, který má přírodní původ. Acetát se vyrábí převážně ze sušené bavlny nebo bukového dřeva. 

Acetát

je zkratka pro částečně esterifikovaný acetát celulózy, krátce acetylcelulózu. Při jeho výrobě je celulóza, tedy rostlinná buničina, která se používá k výrobě acetátu, zpracována pomocí kyseliny octové.

Výchozí materiály (bavlna nebo celuloza, například bukové dřevo) se melou na jemný celulózový prášek. To poskytuje výhodu většího povrchu, na kterém bude probíhat chemická reakce. Poté se pomocí kyseliny octové docílí tzv. esterifikace. Výsledkem je poměrně stabilní materiál, který se dá následně obarvit nebo opatřit vzorem. Dá se také dobře brousit a řezat - což je výhodou například při výrobě výše zmiňovaných obrouček brýlí. 

Vlastnosti acetátu

Acetát má jednu zajímavou vlastnost, která vysvětluje, proč by se acetátové oblečení nemělo prát při příliš vysoké teplotě. Tato vlastnost z něj ovšem dělá ideální materiál pro výrobu brýlových obrouček. 

Po zahřátí se dá zdeformovat. Toho využívají výrobci brýlí. Obroučky se dají snadno přizpůsobit tvaru hlavy zákazníka a protože se předměty z acetátu dají vyrobit prakticky v jakékoliv barvě, umožňují rozmanitý design. Navíc se dá povrch acetátových obrouček vyleštit do vysokého lesku stejně dobře, jako se dá opatřit matným vzhledem. 

Vlákna z acetátu jsou ve srovnání s jinými vlákny, ze kterých se tkají látky, velmi lehká. Logicky jsou také acetátové látky velmi lehké. Navíc bývají lesklejší a měkčí než látky z většiny jiných vláken. Acetátovým látkám se proto přezdívá umělé hedvábí. Acetátová látka je kromě toho elastická a prakticky se nemačká. To je bezpochyby dobře, protože jí žehlení nedělá vůbec dobře - viz výše zmiňovaný sklon acetátu k deformaci při zahřátí. 

Kabáty a bundy s acetátovou podšívkou jsou lehké. Slavnostní šaty a halenky jsou díky jeho vlastnostem nemačkavé a vypadají tedy “nově” i po delším nošení. Také spodní prádlo z acetátu je oblíbené - je příjemné na omak. 

Na co si dát pozor? 

Brýle nejspíš prát nebudete. Oblečení zhotovené z acetátových vláken by se ovšem nemělo prát na teplotu vyšší než 30 °C. 

Látce nejvíc vyhovují běžné prací prostředky. Speciální odstraňovače skvrn a hlavně prostředky, obsahující louh, ji mohou poškodit. Je to jen logické - materiál vzniká chemickou reakcí výchozí suroviny s kyselinou octovou, louh jí tedy nemůže dělat dobře. Acetát nemá rád ani organická rozpouštědla. 

Oblečení z acetátových vláken jednoznačně nemá rádo sušení v bubnové sušičce. A kdybyste v kapse bundy zapomněli brýle, vyjmete je sušičky v podobně nešťastném stavu jako oblečení z acetátových vláken. Ze stejného důvodu nepatří brýle do … myčky na nádobí. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 24.3.2022 8:00 | karma článku: 20,89 | přečteno: 611x