Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z čeho se šije oblečení - neopren

Jak vzniká látka, která dovoluje pohodlné potápění a možná právě slouží jako podložka vaší myši? Blog o neoprenu a jeho sestřenici, látce, které se říká scuba. (délka blogu 5 min.) 

Slovo neopren určitě není potřeba vysvětlovat. Každý zná obleky pro potápěče, které se z tohoto materiálu už delší dobu vyrábějí. 

Věděli jste, že neopren bývá zpracován i v “civilním” oblečení? 

Co je to neopren?

Ve 20. letech 20. století, když poptávka po přírodním kaučuku neustále stoupala aniž by existovaly další zdroje přírodní suroviny pro výrobu kaučuku, snažili se výrobci po celém světě o vývoj syntetické náhražky.

Neopren byl objeven už  ve 30. letech 20. století - a to stejnou skupinou vědců, se kterou jste se seznámili v kapitole o nylonu. Vedl ji Wallace Hume Carothers, který pracoval pro firmu DuPont. 

Jeho vynález obsahoval první syntetickou pryž, která získala hromadné využití. Dnes se dá neopren nalézt nejen v oblecích pro potápěče, ale například také v pneumatikách… a na přehlídkovém molu. Stylově vypadající a hutná látka totiž uchvátila i módní návrháře. 

Struktura a výroba neoprenového textilu

Neoprenu se také říká chloroprenový kaučuk nebo polychloropren. V molekule neoprenu je totiž zabudováno různé množství atomů chloru. 

Obrázek: Struktura lineárně polymerizované molekuly neoprenu. Zdroj: NEUROtiker, Public domain, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Polychloropren.svg

Výchozí materiál pro výrobu neoprenové látky má zpravidla tvar vloček. Je pevný, a není příliš elastický. Musí se nejprve vulkanizovat. Na rozdíl od přírodního kaučuku ho nelze vulkanizovat pomocí síry. Používají se k tomu oxidy různých kovů ve spojení se zvýšenou teplotou. Makromolekuly tak postupně vytváří vnitřní strukturu, podobnou síti - to má za následek, že materiál má tendenci si uchovávat svůj tvar - stává se pružný. 

Aby bylo možné zpracovat neopren na textilii, musí se pak obě strany neoprenové tkaniny potáhnout látkovým povrchem. Výrobci často volí buď polyester nebo nylon, umělá vlákna, popisovaná v minulých blozích. Často se také do tkanin přidává určitý podíl elastických vláken - výsledný neopren je pak ještě pružnější. 

Tloušťka neoprenu závisí na jeho dalším použití. Pro běžný textilní průmysl se hodí materiál s tloušťkou kolem 1 - 2 mm, zatímco potápěčské obleky vyžadují silnější materiál. Ty, které jsou používané pro hloubkové potápění, mívají tloušťku až 7 mm. 

Potápěčský neopren

To má jednoduchý důvod. Čím silnější je tkanina, tím lépe chrání proti chladu. Uvnitř neoprenové matrice se nacházejí malé vzduchové bublinky. Ty se už samy o sobě starají o izolaci. Materiál ale navíc není úplně nepropustný a umožňuje tak pronikání malého množství vody do potápěčského obleku. Tato tenká vodní vrstva uvnitř obleku se zahřívá tělesným teplem a ještě tak dodatečně izolaci proti chladu vylepšuje. 

Textilní neopren

Kromě zmiňované izolační schopnosti má neopren ještě několik dalších a neméně zajímavých vlastností. 

Je například odolný vůči tukům, rozpouštědlům a vyšší teplotě. Používá se tedy také k výrobě těsnění a různých hadic. Díky zajímavému vzhledu a struktuře si našel cestu právě i do textilního průmyslu. 

Je to zvláštní, ale v roce 2014 dostal neopren dokonce titul „Materiál léta“. Ten uděluje známý módní časopis Elle. Dnes se neopren používá prakticky pro všechny druhy vnějšího oblečení - a to nejen zimního. Dá se nalézt v kalhotách, šatech, sukních i halenkách. 

Neoprenová vnitřní podšívka je oblíbená u bot, pouzder na notebooky a pevné disky. 

Scuba

Neoprenu se podobá také textilie, která má jméno scuba. Název není náhodný. Nachází se v něm skrytá nápověda. Scuba je totiž zkratka pro Self-Contained Underwater Breathing Apparatus, potápěčské zařízení se stlačeným vzduchem, které potápěči dodává pod vodou vzduch k dýcháním. 

Scuba a neopren jsou shodně hladké a pružné látky. Stejně tak se dají obě koupit v různých tloušťkách. Ve srovnání s neoprenem ovšem scuba postrádá izolační vlastnosti. 

Jak se starat o neopren a scubu?

Obě by se měly prát v poměrně chladné vodě, maximálně při 30 °C. Měl by se přitom používat jemný prací prostředek bez přísad a bělidel. Některé druhy těchto tkanin by se měly čistit chemicky.

Většině z nich neudělá sušení v bubnové sušičce moc dobře. Měly by se sušit jen na vzduchu. Stejně tak by se nikdy neměly žehlit při vysokých teplotách, jinak hrozí této zajímavé tkanině nevratné poškození.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 5.5.2022 8:00 | karma článku: 21,70 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 123x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 222x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,48 | Přečteno: 237x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,42
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.