Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cizí sluneční soustavy a jejich komety

Hrdinkou dnešního blogu je hvězda Beta Pictoris a její planetární soustava. Vědci zjistili, že v ní krouží komety, které jsou hodně podobné kometám ve Sluneční soustavě. (délka 5 min.)

Beta Pictoris 

Hvězda Beta Pictoris je vlastně teenager. Je stará jen zhruba 23 miliónů roků a má tedy své nejlepší časy ještě před sebou. Lehce pulzuje, její zdánlivá jasnost na našem nebi kolísá mezi 3,80 a 3,86 magnitudou. Změny probíhají každých 37 minut. 

Hvězda je o něco hmotnější než Slunce (1,7x) a má také větší poloměr (zhruba 1,46x). 

Logicky má také větší absolutní svítivost zářivost (je to zhruba 8,7 násobek svítivosti Slunce). 

Už v roce 1983 byl identifikován disk z plynu a prachu, který tuto hvězdu obklopuje. Dnes už není pochyb - vyvíjí se tu nový planetární systém. Disk má poloměr kolem 400 astronomických jednotek (astronomická jednotka odpovídá vzdálenosti Země-Slunce). 

Když se v roce 1995 soustavě věnoval Hubbleův teleskop, objevil nepravidelnou strukturu ve vnitřní části disku. Předpokládalo se, že by se mohlo jednat o známky existence obrovské exoplanety, která by měla být 20x hmotnější než Jupiter. 

V roce 2008 pak vědci nabyli jistoty - kolem hvězdy skutečně obíhá exoplaneta. Není ovšem tak hmotná a měla by svou hmotností odpovídat jen asi osmi Jupiterům. Nacházet by se měla ve vzdálenosti, která odpovídá našemu Saturnu. 

Dnes víme,  že exoplaneta, která dostala jméno Beta Pictoris b, rotuje a jedna otočka jí trvá osm hodin. Hmotnost je ovšem trochu vyšší - zhruba 13 násobek hmotnosti Jupiteru. Svou hvězdu obíhá ve vzdálenosti kolem 12 astronomických jednotek jednou za 22 pozemských roků. Proslavila se mimochodem také tím, že se podařilo pomocí různých snímků vytvořit video, které zachycuje planetu na její cestě kolem mateřské hvězdy. 

V srpnu 2019 se mohli vědci pochlubit dalším objevem - další exoplanetou. Ta dostala název Beta Pictoris c. Ve srovnání se svou příbuznou obíhá jen ve zhruba třetinové vzdálenosti od centrální hvězdy a je trochu lehčí - měla by mít hmotnost devíti Jupiterů. 

Soustava Beta Pictoris tak nápadně připomíná podmínky v mladé Sluneční soustavě. Nachází se tu hned několik obřích planet a možná také dosud nepozorované menší kamenné planety. 

A ani to není všechno. Ukázalo se totiž, že i v této nové planetární soustavě existují … komety. 

30 dalekých komet

Objev i jen jedné jediné komety by byl sám o sobě dostatečně napínavý - vesmírný teleskop TESS jich ale objevil hned třicet. 

TESS

Název je zkratkou pro Transiting Exoplanet Survey Satellite. Jedná se o vesmírný dalekohled NASA, používaný k hledání exoplanet. Je nástupcem vesmírného dalekohledu Kepler, na rozdíl od něho se ale věnuje spíše blízkým exoplanetám a hvězdám, které jsou jasnější. Kepler měl za úkol prozkoumat spíše červené trpaslíky. 

Možná se teď ptáte, jak může být objeveno poměrně malé kometární jádro ze vzdálenosti 63 světelných roků. Dovoluje to … fyzika. 

Beta Pictoris je hvězdná soustava, na kterou se při pohledu ze Země díváme téměř přesně z boku. To v praxi to znamená, že se u ní dají snadno pozorovat objekty, které procházejí přímo před hvězdným kotoučem. 

Komety samotné ze Země samozřejmě ani při pomoci tohoto triku vidět nejsou - na to jsou jejich rozměry příliš malé. Když se ale kometa  přiblíží ke své hvězdě,  zahřeje se a začne tvořit ohon z plynu a prachu. A právě ten pak při přechodu přes hvězdný kotouč sníží pozorovanou jasnost hvězdy. 

To samozřejmě není nová metoda. Už od 80. let vědci sledovali pomocí spektroskopie (skupina fyzikálních metod, která získává poznatky o cílovém objektu na základě specifik jeho světla) u soustavy Beta Pictoris občasné změny. Poznatky se ale u spektroskopického průzkumu nutně omezovaly na plynné části ohonů komet. Na výzkum prachových částeček byly potřeba jiné metody. Ty umožnil  až vesmírný teleskop TESS. 

Na základě těchto malých “zatmění” centrální hvězdy Beta Pictoris byli vědci dokonce schopni odvodit velikost tamních exokomet. 

TESS pozoroval objekty v soustavě Beta Pictoris celkem 156 dní. Během nich objevil třicet tranzitů. 

Vědci rozdělili všechny tyto události podle stupně zastínění hvězdy. Z efektů, které byly pozorovány v naší vlastní soustavě, pak odvodili, jak velká mohou být jádra komet, která je způsobila. 

Jejich jádra by tedy měla mít průměr 1,5 až 6,7 kilometrů. Pro srovnání - nápadně se podobají kometám, které pozorujeme v naší vlastní planetární soustavě. 

Vědci vycházejí z toho, že místní i vzdálené komety mohly vznikat stejným nebo hodně podobným způsobem - srážkami a rozpadem větších objektů.

 

Zdroj: https://www.nature.com/articles/s41598-022-09021-2

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 9.5.2022 8:00 | karma článku: 21,94 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,49 | Přečteno: 199x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,08 | Přečteno: 215x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,45 | Přečteno: 230x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,22 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,19 | Přečteno: 574x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,71
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.