Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PLATO - nový teleskop ke studiu exoplanet

ESA chystá novou misi - teleskop, který bude umístěn do libračního bodu L2. Bude mít za cíl průzkum exoplanet, obíhajících hvězdy podobné Slunci. (délka blogu 5 min.)   

Jsme první generací, která zná odpověď na prastarou otázku: “Existují ve vesmíru planety, obíhající svá vlastní Slunce?” 

Od objevu první exoplanety už uběhlo téměř 30 roků. Jejich seznam se neustále rozrůstá - dnes jich známe téměř 5000. A tak není divu, že se je vědci snaží katalogizovat a určovat jejich stáří, hmotnost a další vlastnosti. 

Mise PLATO by se dala srovnat s misí vesmírného teleskopu Kepler. Ten byl do vesmíru vypuštěn v březnu 2009 a fungoval do 30. října 2018. Na rozdíl od něj bude ovšem PLATO umístěn do blízkosti libračního bodu F2 (nikoliv na oběžnou dráhu kolem Země, jak tomu bylo u teleskopu Kepler). 

Mise bude detekovat exoplanety, obíhající jasné hvězdy typu Slunce. Využije k tomu tranzitní metodu, při které planeta přechází přes kotouč své mateřské hvězdy a na chvíli tedy zastíní část jejího světla. Přítomnost planety prozradí periodické kolísání jasnosti její centrální hvězdy. Na způsob výzkumu planet odkazuje také samotný název mise. Zkratka PLATO totiž znamená Planetary Transits and Oscillations of Stars (Přechody planet a oscilace hvězd). 

Průzkum exoplanet

S přibývajícími znalostmi o exoplanetách byli vědci překvapeni jejich různorodostí. Mnohé z nově objevených exoplanet nejsou podobné žádným z těch, které známe z naší vlastní planetární soustavy. U cizích hvězd se nacházejí například tzv. horké Jupitery, které jsou svou hmotností srovnatelné s Jupiterem, vykazují ale daleko vyšší povrchovou teplotu. Způsobuje to jejich umístění v planetární soustavě - obíhají své centrální hvězdy po velice blízkých oběžných drahách. Typicky se nacházejí v takové vzdálenosti, která odpovídá zlomku vzdálenosti Merkuru a Slunce. 

Další exotickou třídou exoplanet jsou mini-Neptuny. Někdy se jim říká plynoví trpaslíci. Jsou to planety, které jsou lehčí než Uran a Neptun. Mívají až deset hmotností Země. Předpokládá se, že mají hustou původní atmosféru, skládající se z vodíku a helia. Mohly by se na nich nacházet oceány tekuté vody, případně směsí různých těkavých látek. 

Tzv. super-Země jsou naopak kamenné planety. Mívají podobnou hmotnost jako mini-Neptuny ale složení spíše podobné pozemskému - mají totiž daleko vyšší hustotu.

Překvapení byla také existence plynných planet, které jsou tak malé, že dosahují jen několika poloměrů Země. Pro srovnání - některé z  nich by se vešly do tzv. Rudého oka, hurikánu v atmosféře Jupiteru. 

PLATO bude pozorovat značnou část oblohy a bude se specializovat na planety podobné Zemi, které obíhají hvězdy podobné Slunci. Dá se tedy očekávat, že objeví větší množství exoplanet, na kterých je možný život v takové formě, jaký existuje na naší planetě. Z principu věci bude moci detekovat planety s oběžnou dobou kratší než jeden rok. Mise by měla trvat kolem čtyř let - a na to, aby dokázala existenci exoplanety, bude muset zachytit tři její oběžné periody. 

Teleskop PLATO

Sonda bude vážit kolem 500 kg. PLATO má samozřejmě jiné cíle než například Hubbleův teleskop, potřebuje tedy jiné přístroje. Nebude mít tedy jedno velké zrcadlo, kterým by se daly zobrazit i velice slabé a vzdálené objekty - na palubě bude mít zato hned 26 menších objektivů. 

PLATO bude studovat velké množství konkrétních planetárních systémů. Nedá se ovšem předpokládat, že budou mít všechny “správnou” polohu. Na to, aby se dal zaznamenat přechod planety přes kotouč hvězdy totiž musí ležet rovina jejího oběhu ve směru pohledu ze Země. Tato mise může tedy zaznamenat planety jen u malé části hvězd. Vědci tedy potřebují více objektivů, aby mohli naráz prozkoumat větší množství planetárních systémů. Zároveň bude mise zkoumat blízké i vzdálenější objekty. Při větším množství kamer se dá konfigurace jednotlivých přístrojů nastavit tak, aby odpovídaly slabším nebo jasnějším hvězdám a snímky nebyly příliš přesvícené nebo naopak nevýrazné. 

Pro pozorování nejjasnějších hvězd bude stačit jedna jediná kamera. Pozorování slabých objektů se bude moci účastnit více přístrojů. Maximálně se může na jedno pozorování spojit 24 kamer. Zbylé dvě mají jiné vlastnosti a speciální cíle. 

Spolupráce s teleskopem Jamese Webba (JWST)

Zatímco mise PLATO bude planetární systémy katalogizovat, může poté JWST jednotlivé zajímavé systémy zkoumat v daleko lepším rozlišení. PLATO bude tedy zvědem, který podává JSWT zprávy o celkové situaci a vyhledá zajímavé planety. Vědci mají dokonce naději, že pomocí velkého vesmírného teleskopu JSWT objeví měsíce, obíhající některé z obřích exoplanet. 

Umístění PLATO

PLATO bude provádět svá vědecká pozorování nedaleko bodu L2 (Lagrangeova libračního bodu č. 2). 

Bod L2 se nachází na přímce Slunce - Země a je vzdálený zhruba 1,5 milionu kilometrů od Země směrem k vnější části Sluneční soustavy. Setrvačné síly a gravitační vliv obou těles (Země a Slunce) umožňují v tomto bodě udržet vesmírné sondy nebo jiné objekty na stejném místě - s jen minimální spotřebou pohonných hmot. Připomíná vám to něco? Ano - nachází se tu také výše zmiňovaný JSWT. 

PLATO tu zaujme dráhu, která bude ještě nestabilnější než dráha JSWT. I on bude kolem bodu L2 kroužit. Bude tedy potřebovat neustálé korektury dráhy - vědci počítají s korekturami každých 30 dní. 

Mise tu bude aktivní zhruba 4 roky. Samotná sonda bude ovšem vyrobena na dobu životnosti kolem 6,5 roku a natankuje pohonné hmoty na dobu 8 let. Mise tedy bude moci být v optimálním případě prodloužena až o čtyři roky. 

Vědci samozřejmě počítají také s rychlým rozvojem vědy. Konečný scénář mise tedy bude znovu přezkoumán a případně přepracován zhruba dva roky před samotným startem sondy. 

zdroj:https://platomission.files.wordpress.com/2018/05/plato2-rb.pdf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.10.2022 8:00 | karma článku: 16,18 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 11,73 | Přečteno: 120x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 222x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,48 | Přečteno: 237x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,42
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.