Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína - nový závod o vesmír (4) - Xuntian

Čína plánuje v příštím roce vypustit na oběžnou dráhu velký vesmírný teleskop, podobný Hubbleovu vesmírnému teleskopu. (délka blogu 5 min.) 

Tento projekt vyvíjí Čína už od roku 2011. Říká se, že Čína má ve zvyku přebírat ze svého okolí pro sebe to nejlepší. Neudiví nás tedy, že se do hledáčku dostal také Hubbleův vesmírný teleskop. Mezi přístroji, které lidstvo vyvinulo, patří k těm nejznámějším. Jeho slávu jednou překoná snad jen jiný vesmírný kolega - teleskop Jamese Webba. 

Zároveň byla ale jeho práce plná problémů, které bylo potřeba vyřešit. NASA k němu musela poslat hned pět servisních misí, které prováděly opravy a vyměňovaly různé komponenty. Jistě si vzpomenete na misi, která mu musela “nasadit brýle” - původní zrcadlo bylo totiž vybroušeno nesprávně a tak byly obrázky, které poskytoval, nedokonalé. 

Podívejme se teď na čínský projekt- a na to, jak pozměnil vesmírný teleskop tak, aby se dal lépe obsluhovat a využívat. 

Xuntian (nebo také Sün-tchien)

Na rozdíl od Hubbleova vesmírného teleskopu má mít Xuntian (CSST - Chinese Space Station Telescope) doprovod. Respektive se sám stane doprovodem - pro čínskou orbitální stanici. To je vlastně ve své jednoduchosti geniální - bude vždy lehce dosažitelný pro lidskou posádku a nebude potřeba k němu posílat samostatné mise. 

Projekt je vyvíjen už od roku 2011. V následujících letech se ale postupně měnil. 

V roce 2012 měl být teleskop součástí budoucí čínské vesmírné stanice. 

V roce 2014 se stal samostatným satelitem. Měl ale dostat možnost k připojení ke stanici v případě nutné opravy nebo tankování paliva. I on se totiž bude brzdit o atmosféru naší planety a bude se tedy muset (podobně jako je tomu u stanice samotné) upravovat jeho oběžná dráha, jinak by shořel v hlubších vrstvách atmosféry. 

V roce 2015 dostal širokoúhlou kameru. Projekt byl v dnešní verzi zveřejněn v roce 2017. Očekává se, že vesmírný dalekohled bude umístěn na oběžnou dráhu v roce 2024. Vynést by ho měla raketa Long March 5B - stejná raketa, která už vynesla na oběžnou dráhu všechny ostatní části vesmírné stanice.  

Původně měl být tedy dalekohled umístěn přímo na stanici, vědci ale zjistili, že by se s takovým přístrojem moc vědy dělat nemohlo. Stanice by na něj přenášela chvění a vibrace, které by se musely komplikovaně tlumit. Problémem by bylo také rozptýlené světlo stanice, které by teleskop bezpochyby rušilo. Projekt byl tedy přepracován. Teleskop se bude nacházet na stejné oběžné dráze jako vesmírná stanice, bude od ní ale vzdálen na dostatečně velkou vzdálenost - aby ho nerušila svým odraženým světlem nebo jinými emisemi. Zároveň se ale bude nacházet v takové vzdálenosti, aby ho bylo možno v případě nutnosti zachytit a připevnit ke stanici v případě, že bude nutno s ním manipulovat. 

Vědecký provoz by mohl být zahájen už v roce 2024. Teleskop je navržen tak, aby vydržel 10 let provozu. Jeho mise bude s největší pravděpodobností prodloužena, protože se bude dát jak opravovat tak vylepšovat a doplňovat o nové součástky. 

V dnešní verzi je Xuntian velký asi jako běžný autobus a váží více než 10 tun. Samotná observatoř se skládá ze dvou hlavních částí – optického dalekohledu a orbitální platformy. 

Dalekohled má tři zrcadla s celkovou ohniskovou vzdáleností 28 m. Kruhové primární zrcadlo má průměr 2 m, čtvercové terciární zrcadlo má délku strany 1 m. Přístroje dalekohledu jsou uspořádány v zadní části optického systému kolem primárního zrcadla a terciárního zrcadla. 

Od Hubbleova vesmírného teleskopu ho odlišuje jeho široké zorné pole (1,1 x 1,1°). Hlavním nástrojem je fotoaparát s rozlišením 2,5 miliard pixelů. 

Tento dalekohled má tedy menší průměr než Hubbleův teleskop, nicméně zorné pole má zhruba 300 krát větší. Za deset let tedy bude jeho 2,5 gigapixelová kamera schopna zachytit až 40 % oblohy. 

Aby přiblížili vědci prostému laikovi rozdíl v obou teleskopech, použili analogii se stádem ovcí. Hubbleův teleskop může pozorovat ovci - v určité vzdálenosti. Xuntian bude ve stejné vzdálenosti vidět tisíce ovcí, se stejným rozlišením jako jeho kolega. 

Bude pracovat ve viditelném světle a blízké ultrafialové oblasti elektromagnetického spektra (255 nm - 1700 nm). Bude mít k dispozici šest filtrů pro různé vlnové délky: 255 - 320 nm (ultrafialová oblast spektra), 320 - 400 nm (fialová), 400 - 550 nm (modrá až zelená), 550 - 690 nm (žlutá až oranžová), 690 - 820nm (červená) a 820 - 1000 nm (blízká infračervená). 

Je velice pravděpodobné, že se postupně dalekohled rozšíří o další technologii, umožňující jiná pozorování. 

Data, která tak vědci získají, budou využita pro výzkum klasických otázek, týkajících se vesmíru - temné hmoty a temné energie, neutrin, pozorování aktivních jader galaxií (centrálních černých děr galaxií), struktury naší vlastní galaxie, tvorby hvězd, klasifikace hvězd, apod. Výzkum se má týkat také Sluneční soustavy, například sledování transneptunických objektů, blízkozemních asteroidů, atd. Nezbývá než držet mu palce. 

 

Zdroje: https://web.archive.org/web/20160604213730/http://www.chinaspaceflight.com/css/Xuntian/Xuntian.html

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 8.12.2022 8:00 | karma článku: 20,44 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2450x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.