Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fyzikální vysvětlení jevu, nazývaného Ježíšek

Pokud čtete mé blogy častěji, jistě víte, že za všechno na světě může fyzika (nebo její mladší sestra chemie). Vysvětluje dokonce i nadpřirozené chování Ježíška, které se tímto stává stroze vědeckým. (délka blogu 3 min.) 

Je jedno, jestli jim říkáme Mikuláš, Santa Claus nebo Ježíšek. Všechny tři bytosti mají jedno společné - o vánocích obdarovávají děti. Přitom vykazují řadu zvláštních vlastností, které je dělají na první pohled nadpřirozenými. Ovšem je to jen zdání. Vše vysvětluje … jako tak často … fyzika. 

Rychlost

Obdarovávají děti na celém světě. Přitom jde o jednostranný systém - jim samotným nic dát nemůžete. Děti se mohou nanejvýš poděkovat tím, že jsou celý rok hodné. 

Pokud se nad funkcí Ježíška nebo Mikuláše zamyslíte, jistě vás nejprve upoutá jejich hbitost, tedy rychlost, kterou se pohybují. Mají v podstatě jen pár desítek hodin na to, aby navštívili všechny děti v oblasti, ve které pracují. A to může klidně znamenat i několik set miliónů domácností. 

Je jen logické, že se musí pohybovat značnou rychlostí. V našem vesmíru (není vyloučeno, že je tomu v jiných vesmírech jinak, takže tam i vánoce probíhají jinak) je limitující rychlostí pro přenos informace (a tedy i dárků) rychlost světla. 

Pevná hmota, která se skládá z protonů a neutronů (tedy i Ježíšek a spol.), této rychlosti nikdy nemůže dosáhnout, jak nás učí fyzikální zákony. Může se ale pohybovat rychlostmi blízkými rychlosti světla. Je známo, že se při takovém tempu začínají objevovat nejrůznější podivné následky - tak podivné, že je lehce můžeme zaměnit s nadpřirozenem. Poprvé je vysvětlil Albert Einstein ve své speciální a obecné teorii relativity.

Kontrakce délek

Kontrakce délek je fyzikální jev, který se popisuje pomocí speciálních matematických vzorců, Lorentzových transformací. Při relativistickém pohybu tělesa se jeho délka ve směru pohybu zkracuje vzhledem ke „stojící“ vztažné soustavě. Rychle letící Ježíšek nebo Santa Klaus tedy podléhají kontrakci. To se může zdát na první pohled drastické, zjevně to ale těmto bytostem nevadí, protože je to jev vratný. Naopak, umožňuje jim to vstup do domu - pomocí dostatečně širokého komína. Komíny nesmí mít příliš malé průměry, aby se jimi silnější starší muž (Mikuláš) mohl dostat na místo určení. O tělesné konstituci Ježíška moc zpráv není, můžeme si ale představit, jak vypadá někdo, kdo má přístup k nevyčerpatelnému zdroji sladkostí. 

Čas 

Jistě vás také napadne, jak to, že dané bytosti nestárnou. Obsluhují totiž lidstvo už několik set let. Mezitím se naše civilizace rozrostla na několikanásobek - a přesto nevykazují naši hrdinové znaky opotřebení. I to se samozřejmě vysvětluje relativistickými efekty. 

Pokud se objekt pohybuje rychlostí blízkou nebo srovnatelnou s rychlostí světla, jeho čas téměř neplyne. Pracovní náplň Ježíška je tedy doslova elixírem mládí, jak nám dokázal Einstein ve svém pomyslném experimentu dvojčat. 

Jedno z nich zůstává na Zemi, zatímco druhé sedá do rakety, která je následně urychlena na relativistickou rychlost. Když se dvojče vrátí zpět na místo vzletu, setká se tu se svým … mezitím zestárlým bratrem. 

Neviditelnost

Další vlastností vánočních bytostí, které obdarovávají děti dárky, je jejich nápadná neviditelnost. Přiznávám, že právě tohle je vlastnost, která by se mohla zdát ze všech nejnadpřirozenější. Ale jen do chvíle, kdy ji začnete konfrontovat s fyzikálními zákony. 

Vysvětlení přináší velice přirozený a všem známý dopplerův efekt. 

Záření zdroje, který se k nám přibližuje, se komprimuje. U zdrojů, které se vzdalují, je tomu naopak. Dá se to pozorovat dokonce i u zvukových vln (známý efekt přijíždějící a vzdalující se houkající sanitky). Vzhledem k tomu, že i fotony (světlo) mají vlnový charakter, nevyhýbá se tento jev ani jim. 

Pokud bychom chtěli vidět Ježíška, musel by být v klidu. Pak by se od jeho povrchu mohly odrážet fotony a my bychom je registrovali sítnicí našeho oka. 

Vědci tento jev používají také k datování velice vzdálených jevů ve vesmíru. Ten se neustále rozpíná - a to v celém svém objemu. Vlnové délky světla, které vyzařují velice vzdálené galaxie, jsou posunuty k červenému okraji spektra. 

U Ježíška a spol. je tomu podobně. Rychle se přibližující nebo rychle se vzdalující bytost tedy není vidět jednoduše díky tomu, že se jejich obraz posunul do takové části spektra, kterou nelze zachytit očima. Možná by pomohly rentgenové detektory… 

Facit

Pokud se vašim dětem někdo snaží namluvit, že Ježíšek neexistuje (a ony jsou zklamané), přečtěte jim prosím tento text. Situace s nadpřirozenými bytostmi nemusí být tak jednoznačná, jak se na první pohled zdá. To, že něco nevidíme, ještě neznamená, že to nevidí nás. Vše se dá vysvětlit fyzikálními zákony, které platí pro všechny a pro všechno. 

 

Krásné vánoční svátky a příjemnou pohodu všem,

koho baví fyzika i její mladší sestra chemie. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 26.12.2022 8:00 | karma článku: 34,47 | přečteno: 1703x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,23 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,90 | Přečteno: 674x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,66
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.