Mohly by na Marsu žít pozemské mikroorganismy?
Mars je dnes suchou a nehostinnou planetou. Kdysi byla ale část jeho povrchu pokryta mělkým oceánem, zjistili vědci. Nacházejí se tu kanály vymleté vodou, údolí, nebo útvary, vzniklé pohybem ledovců. Byly tu nalezeny minerály, které se mohou tvořit jen v přítomnosti vody - a tak je jen logické, že tu vědci očekávají přítomnost života, tak jak ho známe na Zemi. Mars vznikal z podobného materiálu jako Země, ze stejných chemických prvků mohly vznikat podobné organické sloučeniny. Mohly ale jednoduché formy života přežít do dnešních dní?
Problém s nedostatkem vody
Jeho počáteční klima bylo jistě vlhké a pro život příznivé - pokud tu ovšem vznikl život, musel se v průběhu dalších miliard roků potýkat se stále nepříznivějšími podmínkami. Mars ztratil magnetické pole - a poté také naprostou většinu atmosféry a oceánů.
Mikroorganismy by se tedy musely přizpůsobit postupnému snižování dostupnosti kapalné vody. K dnešnímu dni už by měly k dispozici jen nepatrná množství vody, kterou by mohly čerpat z velice řídké atmosféry. Pod povrchem Marsu se sice s největší pravděpodobností nacházejí určité zásoby ledu (nebo i vody v tekutém stavu), o té ale teď neuvažujme. Jaká je situace na povrchu planety nebo v její povrchové vrstvě?
Naději na život na Marsu dávají soli, které, mají hygroskopické vlastnosti - jsou schopny pohlcovat vodu z okolní atmosféry.
Mars se podobá vaší slánce
Tento jev jistě každý zná. Sůl ve slánce postupně vlhne - i kuchyňská sůl (NaCl) totiž umí z okolního vzduchu pohlcovat vodu.
Na Marsu bylo objeveno hned několik druhů silně hygroskopických solí. Nejintenzivněji si mohou vodu z atmosféry “přitáhnout” chloristany, které byly nalezeny například v oblasti přistání sondy Phoenix. Nacházejí se tu v koncentracích kolem 0,4–0,6 hmotnostních procent. Chloristanová solanka má zároveň velmi nízký bod tuhnutí, až -77,5 °C pro roztok chloristanu vápenatého. To znamená, že může být tekutá také v podmínkách, které panují na povrchu Marsu.
Na rozdíl od Marsu je na Zemi jen velmi málo oblastí, kde byla zjištěna existence chloristanů. Jednou z nich je například poušť Atacama v Chile nebo Suché údolí v Antarktidě.
Na naší planetě ale nikde neexistují stejné podmínky, jaké se dají nalézt na Marsu. Pokud chtěli vědci prozkoumat chování živých organismů v marsovských podmínkách, museli je vytvořit uměle - v laboratoři.
Testy na živých organismech
Vědci nedávno otestovali chování jednoho specifického druhu kvasinek - Debaryomyces hansenii - o kterém se ví, že je extrémně odolný vůči působení solí.
Debaryomyces hansenii je zajímavým mikroorganismem, který umí například produkovat toxiny, včetně těch, které zabíjejí jeho přímé konkurenční kvasinkové kolegy. Určitě se s ním znáte. Nachází se totiž ve všech sýrech. Je mimo jiné také nejběžnější kvasinkou v salámech nebo mletém hovězím mase. Tyto kvasinky dokonce přispívají ke kvašení sudových piv. Je známo, že se vyskytují v extrémně slaném prostředí - např. v továrně na výrobu mořské soli na atlantickém pobřeží Namibie nebo ve Velkém solném jezeře v Utahu. Umí přežít a rozmnožovat se v až 25 procentním roztoku NaCl nebo 18 procentním roztoku glukózy. Přežijí v roztocích s různou kyselostí - nevadí jim pH mezi 3 a 10.
Kromě toho je Debaryomyces hansenii známa coby kvasinka s nejvyšší tolerancí vůči chloristanu, což by ho dělá zajímavým právě pro vědce, kteří zkoumají obyvatelnost Marsu.
Zkoumali tedy, jak se tyto mikroorganismy vypořádávají se stresovým faktorem - chloristanem. Zjistili, že stresové reakce na chlorid sodný a chloristan sodný mají mnoho společných rysů. Zdá se, že kvasinky zkoumaného typu by se mohly na Marsu přizpůsobit měnícím se podmínkám, obzvlášť, pokud by tyto změny proběhly dostatečně pomalu.
Je pravděpodobné, že mikroorganismy, pokud by se kdysi nacházely na Marsu, mohly měnit své vlastnosti tak, že nakonec přežily i v podpovrchových slaných vodních zásobách Rudé planety.
Přímo v povrchové vrstvě nejspíš přežívat nemohly, působením kosmického záření se totiž chloristan rozkládá - a vytváří se daleko agresivnější chemické sloučeniny, se kterými si už kvasinky poradit nedovedou.
Situace tedy zůstává napínavá. Němečtí vědci prokázali, že příbuzní kvasinek, které se nacházeji v pivu, mohly na Marsu přežít až do dnešní doby. Mají schopnost se přizpůsobovat vnějších vlivům a vytvářet si strategie k přežití. Mohly se adaptovat na vysoké koncentrace chloristanů a možná nás jednou překvapí svou přítomností ve vzorcích marťanského regolitu.
Zdroje: https://ami-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1462-2920.16152
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,24
- Průměrná čtenost 1331x