Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Který minerál obsahuje nejvíce chemických prvků?

Můžete mu říkat nejpestřejší nebo … nejšpinavější. Minerál, který obsahuje nejvíce různých chemických prvků, se ve větším množství nalézá prakticky jen na třech místech na světě. (délka blogu 5 min.) 

Chemické prvky se na naší planetě jen zřídkakdy nacházejí v čisté formě. Výjimkou bývá zlato nebo stříbro, které tvoří žíly v horninách nebo například síra, která kondenzuje v puklinách vulkánů. Naprostá většina chemických prvků tvoří různé minerály - karbonáty, sulfáty nebo třeba sírany, případně i hodně složité minerály, složené z hned několika různých typů. 

A samozřejmě se dá mezi minerály vybrat jeden, který obsadí pomyslnou první příčku hitparády - a obsahuje nejvíce různých chemických prvků. Jeho jméno je … eudialyt. Je po něm dokonce pojmenována celá skupina minerálů, které mají podobné vlastnosti. 

Vlastnosti eudialytu

Eudialyt je poměrně vzácný minerál, který se těší zasloužené úctě mezi znalci drahých kamenů. Eudialyty jsou obvykle zbarveny do jasně červených, karmínových, třešňových nebo fialových tónů. 

Z chemického hlediska je eudialyt komplexní silikát zirkonia, sodíku a vápníku s inkluzemi různých prvků vzácných zemin. 

Kruhové silikáty (cyklosilikáty)

... jsou silikáty, jejichž silikátové anionty se skládají z kruhů rohově spojených tetraedrů SiO4 . Kruhy jsou izolované, nejsou tedy vzájemně spojeny prostřednictvím dalších Si-O vazeb.

Tento růžově až hnědě zbarvený minerál patří mezi tzv. cyklo-silikáty a je (díky svému pestrému složení) zdrojem surovin různých ceněných kovů, mezi nimi například zirkonu. 

Eudialyt má jedinečnou strukturu: obsahuje tři typy kružnic, z nichž dvě – devítičlenná z křemíkových tetraedrů a šestičlenná z vápenatých oktaedrů – jsou tak neobvyklé, že se dokonce nenacházejí v žádném jiném minerálu.

V dutinách kostry, postavené z atomů křemíku, zirkonia a vápníku,  se pak nacházejí kationty různých velikostí s mocenstvím od 1 do 6, stejně jako velké anionty, aniontové skupiny a molekuly vody. 

Zdá se vám to komplikované? To ještě není všechno. Kromě toho se v dutinách struktury minerálu nacházejí různé “nečistoty”, tedy další atomy chemických prvků, které se ve struktuře samy organizují a zaujímají optimální pozice, které jsou v každém vzorku minerálu odlišné. Tomu napomáhají ve struktuře eudalitu hned dvě různé „pasti“ na kationty – jedna z nich je trojúhelníková a druhá čtyřúhelníková. V této neobvykle složité struktuře eudialytu bylo nalezeno už i více než 46 různých chemických prvků - patří mu tedy prvenství v žebříčku chemicky nejpestřejších minerálů.

Nikoho proto nejspíš neudiví, že je eudialyt také slabě radioaktivní se specifickou aktivitou kolem 158,2 Bq/g (pro srovnání: přírodní draslík má aktivitu 31,2 Bq/g).

Naleziště a využití

Na celém světě se nachází eudialit jen na zhruba 250 místech, větší zásoby se ale nacházejí jen v Grónsku, Kanadě a v Rusku na poloostrově Kola. Eudialyty se běžně používají ve šperkařství, vyrábějí se z nich prsteny, náušnice a přívěsky. Možná ho máte doma coby jednoduchý ohlazený kámen nebo vypouklý cabochon. 

Eudialyt je zdrojem chemického prvku zirkonia, které se uplatňuje například při výrobě žáruvzdorné keramiky. Nejvíce eudialytů budou ale nejspíše vlastnit různí sběratelé, minerál je totiž velice oblíbený nejen mezi odborníky, ale také mezi ezoteriky, kteří mu připisují (samozřejmě nepotvrzené) léčivé vlastnosti. 

Eudialyt - kámen rozpustný v kyselině

Tento zajímavý kámen má také jednu poměrně exotickou vlastnost - podléhá vlivu kyselin. Rozpouští se například v kyselině chlorovodíkové, při kontaktu s jinými kyselinami ztrácí barvu a mění se na hmotu s konzistencí gelu. 

Pokud zkusíte eudialyt tavit, stane se z něj světle zelená skelná perlička barvy špinavého skla, což je pro silikát se nejrůznějšími příměsemi logické. Pokud vlastníte šperky s eudialytem, vyplatí se chránit je před kyselým prostředím a žárem. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 16.2.2023 8:00 | karma článku: 25,26 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,85 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 16,65 | Přečteno: 201x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,02 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 556x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,58 | Přečteno: 2694x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.