Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak dlouho může “žít” vylepšená mýdlová bublina?

Mýdlové bubliny rozhodně nejsou symbolem stability a dlouhověkosti. Jak dlouho může vlastně existovat mýdlová bublina, které vědci dopomohli k vyšší životnosti? (délka blogu 3 min.) 

Běžné mýdlové bubliny  (vznikající z běžné mýdlové vody) obvykle prasknou už po několika vteřinách. Existují i vylepšené směsi k výrobě bublin, které používají například pouliční umělci. Ty mohou přežít i několik minut. Vědci ovšem před nedávnem stanovili nový rekord - jejich mýdlové bubliny vydržely déle než rok. Použili samozřejmě několik triků - a své znalosti fyziky a chemie. Protože je to právě ona (a vás to neudiví), kdo může za krátkou životnost mýdlových bublin. 

Obyčejná mýdlová bublina

I když to tak na první pohled nevypadá, jsou mýdlové bubliny složitými fyzikálními systémy, které vědci studují už po staletí. Není to samoúčelné - fyzikální vlastnosti mýdlových bublin jsou totiž důležité pro různé obory - ať už to jsou lékařské přístroje nebo třeba věda, která generuje nové a vylepšené materiály. 

Mýdlové bubliny jsou určitým typem pěny. Jedná se o bubliny plynu, obklopené tenkou vrstvou kapaliny. Pěna je stabilizována povrchovým napětím této kapaliny. V běžných mýdlových bublinách se například tenký kapalný film skládá z mýdla a vody. Molekuly mýdla vytvářejí na povrchu bubliny tenkou vrstvu, která snižuje povrchové napětí a umožňuje bublině zůstat stabilní po dobu několika sekund, než gravitace donutí vodu z obalu bubliny odtéct, takže bublinka nakonec praskne.

Je známo, že pouliční umělci používají speciální bublinové směsi, které vytvářejí bubliny, které jsou daleko odolnější - existují i několik minut. Tyto směsi se obvykle skládají z mýdla, vody a dalších přísad, jako je glycerol (který znáte možná pod jiným názvem - glycerín) a cukr. 

Pokročilá bublina

Tým francouzských fyziků nedávno vyvinul speciální směs, která vytváří bubliny s překvapivou stabilitou. Některé z nich nepraskly ani za rok. Směs vznikla smícháním mýdla, vody, glycerinu a malých plastových částic. 

Ke svému výzkumu si vybrali tzv. plastové bublinky - jev, který byl popsán už v roce 2017. Tehdy byli vědci schopni vyrobit bublinky plynu, potažené malými plastovými korálky. Už i tyto bublinky měly daleko delší životnost než běžná mýdlová bublina. 

Tentokrát šlo ve výzkumu o to, stabilizovat bublinky pokud možno co nejdéle. Tým studoval tři různé typy bublin: tradiční mýdlové bubliny, plynové plastové bublinky na vodní bázi a plynové plastové bublinky zhotovené z vody a glycerolu.

Glycerol

(starší název glycerin) je systematickým názvem pro propan-1,2,3-triol. Je to hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu. Chutná sladce a je lehce jedovatá. Díky přítomnosti tří hydroxylových skupin (skupin -OH) je molekula glycerolu polární a proto se může dobře mísit s vodou. 

Obyčejné mýdlové bubliny žily asi minutu než praskly, což nikoho nepřekvapí. Přesně takové chování se od nich očekává. 

Plynové bublinky s plastovými částicemi vydržely o něco déle a zhroutily se za zhruba 6 až 60 minut. Naopak při dostatečně vysoké koncentraci glycerolu zůstaly bubliny neporušené daleko déle. Nejstarší z nich přežívala ještě 465 dní po dni výroby.

Vysvětlení poskytuje … a vás to neudiví - fyzika a chemie. Vysoká životností bublinek se dá částečně vysvětlit stabilizačními účinky glycerolu. Ten má silnou afinitu k vodě a je známo, že je schopný absorbovat i vodu ze vzduchu. Tým se domnívá, že tato absorpce vody kompenzuje odpařování vody z bublinky, zatímco přítomnost pevných plastových částic brání odtoku vody ze skořápky, což jsou právě ty nejdůležitější příčiny, které způsobují praskání mýdlových bublin.

K předvádění na dětských narozeninách se ovšem takové mýdlové bubliny nejspíš moc nehodí. Jsou totiž (díky plastovým částicím) neprůhledné. Zato se dají s trochou opatrnosti dokonce povalovat v ruce. Zajímavé je také, že se podobné bublinky dají tlakovat - vědci například propíchli bublinku jehlou a podařilo se jim zvýšit vnitřní tlak plynu zhruba 10x než ztratila stabilitu a praskla. Podobný materiál by se mohl dát použít ke stabilizaci pěny nebo dokonce jako úložiště plynů. Nechme se překvapit - o stabilních mýdlových bublinách určitě časem ještě uslyšíme… 

Zdroje:https://physics.aps.org/articles/v10/62, https://www.nature.com/articles/35082026, https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.99.188301

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 20.2.2023 8:00 | karma článku: 20,15 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,49 | Přečteno: 199x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,08 | Přečteno: 215x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,45 | Přečteno: 230x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,22 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,19 | Přečteno: 574x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Prezident Pavel jmenuje Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05

Prezident Petr Pavel před polednem jmenuje Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,71
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.