Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stárnutí papíru - a jak mu zabránit?

Proč papír vlastně stárne a dá se tomu zabránit? Ukázky starých druhů papíru a stupně jejich zachovalosti. Druhý díl seriálu o papíru a jeho neobyčejných vlastnostech. (délka blogu 5 min.)   

Stárnutí papíru se projevuje žloutnutím a lámavostí, tedy ztrátou pružnosti a pevnosti. Jedná se ovšem o složitý chemický proces, který se může lišit podle druhu papíru (použitých chemikálií a surovin). 

Degradace celulózy a kyselina

Skutečnost, že papír křehne, je způsobena kyselou hydrolýzou materiálu, při které se štěpí vazby v celulóze a hemicelulóze. Připomeňme si, že jsou to právě tyto dvě biomolekuly, které se zasluhují o existenci dlouhých vláken, základů papírové plsti. Rychlost degradace papíru logicky zvyšuje přítomnost kyseliny. 

Problémy se stárnutím papíru se vyskytují hlavně od vynálezu klížení papíru pomocí pryskyřice a síranu hlinitého. Poslední zmiňovaný totiž může v přítomnosti vlhkosti (a ta se většinou nedá úplně vyloučit) produkovat kyselinu sírovou. 

Žloutnutí

Dalším problémem je žloutnutí papíru. Za to může být zodpovědný například lignin, který nebyl dostatečně odstraněn z papíru, vyrobeného ze dřevité hmoty. Pokud je takový papír vystaven světlu, dochází v něm k fotochemické oxidaci a změně barvy materiálu.

Aby byl papír odolný proti stárnutí, musí v něm být tzv. alkalická rezerva. Tu může představovat například uhličitan vápenatý, který neutralizuje kyselinu vznikající v samotném papíru působením vnějších vlivů (vlhkost) nebo kyselinu, která se k povrchu papíru dostává z ovzduší. 

Konkrétní příklady

Od roku 1806 se papír lepil pryskyřicí a kamencem - síranem hlinitým. Tento typ klížení byl náhradou za klížení zvířecím klihem, které se používalo dříve. Klížení s pomocí kamence umožnilo strojovou výrobu papíru, který ovšem začal rychleji stárnout. Papír z tohoto období je ovšem pořád ještě vyroben na bázi hadrů, tedy čisté celulózy bez příměsi dřeviny. Ta se začala používat až od roku 1844. 

V následujícím obrázku si můžete prohlédnout strukturu papíru z roku 1800 a jeho dnešní stav.  Je na něm vidět, že se papír skládá z dlouhých hrubých vláken a jeho žloutnutí je minimální.

Německý knihovní institut zkoumal v roce 1988 staré knihy v 54 vědeckých knihovnách.  

Podle této studie mají knihy vytištěné v letech 1860 až 1920 největší sklon k lámání papíru.

Nejvíce zažloutlé jsou naopak knihy z let 1920 - 1950. Knihy vydané před rokem 1800 vykazují mnohem menší poškození než knihy, které jsou daleko mladší. Jak je to možné?

Na vině je zjevně chemie - a použití materiálu na bázi dřeva a kyselé klížení papíru za pomoci kamence. 

Výzkum prokázal, že se rozpad papíru urychluje hydrolýzou a vlivem kyseliny (vznikají tak molekulární řetězce, které jsou daleko kratší než původní vlákna celulózy), oxidací a následnou tvorbou karboxylových a karbonylových skupin a zesíťováním mezi jednotlivými molekulami celulózy. Vzhledem k tomu, že papír bývá vyroben z různých surovin, mohou se lišit i procesy, které v něm při stárnutí probíhají. Další procesy se tedy už nedají jednoduše paušalizovat. 

Jedno je ale jisté - staré a dobře zachovalé papíry obsahují více než 7 % karbonátu CaCO3. Špatně zachovalé papíry ho obsahují méně než 7 %, zatímco křehké papíry neobsahují žádný karbonát.

Zdá se také, že celulóza získaná ze dřeva je daleko citlivější na vlivy okolního prostředí a stárne rychleji než celulóza z bavlny, konopí nebo lnu.  

Na dalším obrázku si můžete prohlédnout strukturu papíru z roku 1827 a jeho dnešní stav. Papír má sice poměrně hrubou strukturu, dodnes ale nezežloutl. 

Na dalším obrázku je ukázka textury a stavu zachování listu papíru z roku 1828. Papír je sice jemnější, ale dnes je v horším stavu než jeho předchůdce. Naznačuje to, že se výrobce snažil měnit suroviny, ze kterých byl papír vyroben. 

Ukázka struktury papíru a stavu zachování listu papíru z roku 1880. Tento papír je silně zažloutlý. Odpovídá to technologii klížení papíru pryskyřicí za přispění kamence i využití dřeva coby nové suroviny. 

Na dalším obrázku je ukázka struktury papíru z roku 1900. List papíru je hrubý, dřevnatý a velmi křehký. Některé listy jsou pokryty jemnou bílou vrstvou (křídou), na které jsou vyvedeny kresby. Výrobce už zjevně věděl, že používá levné a nekvalitní druhy papíru a pro kresby si vybral papír s povrchovou úpravou. Na okrajích listů se dá také pozorovat fotochemické zežloutnutí papíru s vysokým obsahem dřeviny a tím také ligninu. 

Poslední obrázek zachycuje strukturu papíru z roku 1949. Papír je hrubý, silně zažloutlý a křehký. 

Obrázek: Papír z roku 1880. Zdroj: Dana Tenzler

Z těchto příkladů je zřejmé: není papír jako papír. Typy papíru, od kterých se čeká vyšší odolnost proti stárnutí, by měly být z čisté celulózy a s nízkou kyselostí. Pro umělecká díla, kresby nebo rukopisy se vyplatí investovat do kvalitního druhu papíru. Může totiž zestárnout, zežloutnout a dokonce se rozpadnout daleko dříve, než si myslíte. 

Papír by měl být mimochodem také správně skladován. Měl by mít pokud možno stabilní teplotu, vlhkost a měl by se nacházet ve tmě. Optimální teplota je pokojová teplota a vlhkost kolem 40 - 60%.

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 2.3.2023 8:00 | karma článku: 22,79 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,13 | Přečteno: 132x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 223x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 238x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,43
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.