Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papír, který se umí sám vygumovat

… je zajímavý nejen pro špiony a rozvědné služby. Za jeho speciální vlastnosti může samozřejmě (a vás to nepřekvapí) fyzika a chemie. (délka blogu 3 min.)

Papír je materiál, kterému svěřujeme velké množství informací. Od běžné knihy s klasickým papírem očekáváme, že zůstane dlouhou dobu neporušená. Využití by našel ale také papír, který informaci po určité době sám zničí. A právě takový materiál už existuje. Navíc se dá používat znovu a znovu - dá se na něj psát tak dlouho, dokud se nezničí aktivní vrstva, kterou je pokrytý.

Aktivní povlak

Za to všechno může … fyzika a chemie - v tomto případě fotoresponzivní materiál, který reaguje na ozáření světlem. Využití materiálu citlivého na světlo není zrovna nová technologie - je na ní založená klasická fotografie. Na rozdíl od ní jsou ale zmiňované moderní materiály schopné informaci zase po určité době vymazat. A to ještě není všechno. Tímto způsobem se už podařilo vytvořit dokonce barevné snímky. 

Vědci, kteří o objevu informovali v časopise Angewandte Chemie, vyrobili aktivní vrstvu, obsahující nanoskopické kovové částice. Ty se pod vlivem světla shlukují a vytvářejí větší částice. Celý proces je vratný. 

Vědci nejdříve vložili stříbrné nebo zlaté nanočástice do tenkého organického gelového filmu, který pak laminovali. 

Tyto speciální vrstvy jsou buď jasně červené, pokud obsahují částice zlata, nebo žluté, pokud obsahují stříbro. Poté, co byly vystaveny UV záření, mění se barva v exponovaných oblastech - podobně jako reaguje na světlo aktivní vrstvička u klasické fotografie. 

A podobně souvisí i zde intenzita změn s délkou ozařování. 

Filmy obsahující zlato mění barvu postupně z červené na světle modrou, filmy obsahující stříbro ze žluté na fialovou. Vícebarevné obrázky vznikají, když jsou oblasti ozařovány po různou dobu. Vygenerované obrázky nejsou trvalé. Postupně blednou až se úplně “smažou”. 

Princip, na kterém funguje samo-smazatelná fotografie

Jak tento trik funguje? Skutečným kouzelníkem je speciální organický povlak s kovovými nanočásticemi. Ty jsou schopné se shlukovat do nejméně desetkrát větších agregátů, jakmile na ně dopadne UV světlo. Umožňuje to tenká vrstva azobenzenové sloučeniny, která tyto částice obaluje. 

Některé skupiny atomů v molekulách materiálu se pod vlivem UV světla přeskupují. Díky tomu se stávají molekuly mnohem polárnější a vzájemně se přitahují. Nanočástice se pak přednostně hromadí v jednom místě a tvoří větší kulovité agregáty. 

Jejich barva se mění, protože barevný dojem závisí na velikosti vytvořených agregátů. Velikost agregátů zase závisí na době trvání UV záření. Tímto způsobem lze ovládat barvu textu nebo obrázků. 

Ty mimochodem po několika minutách až několika hodinách zase mizí - v závislosti na délce původní expozice UV záření. 

Agregáty částic se postupně rozpadají zpět na jednotlivé kovové nanočástice, protože se skupiny atomů vracejí do původního stavu a tím se ztrácí jejich uspořádání – barva bledne. Dobu zániku lze řídit přesným složením nátěru.

Pokud je potřeba, dá se “vymazání” informace (textu nebo obrázků) urychlit pomocí tepla nebo intenzivního světla - stačí na dokument… posvítit silnou lampou. Po uplynutí pár vteřin je papír čistý a může se použít k expozici dalších textů nebo obrázků. 

Celá věc má samozřejmě jednu nevýhodu. Vzhledem k tomu, že jsou používány drahé kovy, je takový papír … poměrně drahý. 

 

Zdroj: Bartosz A. Grzybowski et al.; Psaní samovymazávacích obrázků pomocí metastabilních nanočásticových „inkoustů“; Angewandte Chemie 2009, 121, no. 38, 7169-7173

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 6.3.2023 8:00 | karma článku: 17,18 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,11 | Přečteno: 539x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 411x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 570x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,05 | Přečteno: 265x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.