Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blíží se objev života na první exoplanetě?

Vesmírný teleskop Jamese Webba nenašel na planetě Trappist 1b žádný důkaz o existenci atmosféry. Proč je to dobrou zprávou, se dočtete v tomto blogu. (délka blogu ca. 5 min.) 

Doba, kdy jsme ještě ani nevěděli, jestli kolem cizích hvězd krouží exoplanety, je nenávratně pryč. K dnešnímu dni jich bylo objeveno přes 5000. Pravděpodobně se planety skrývají v každé hvězdné soustavě. 

Nejnapínavějším problémem dnešní doby je jiná otázka: “Jak poznáme, že se na dané exoplanetě vyvinul život?” 

Vzdálenosti, které dělí jednotlivé hvězdné soustavy, nedovolí jednoduše zaletět k cizí planetě a tamní planety navštívit. Jediné, co máme k dispozici, je světlo, které hvězda vyzařuje a světlo, které planeta odráží. Může se to zdát málo - vědci ale vytvořili řadu důmyslných měření, které nám mohou o planetách povědět víc, než by se na první pohled zdálo.

Odražené a pohlcené světlo

Jednou z možností, jak si “prohlédnout” atmosféru vzdálené planety, je pozorovat tzv. tranzit. 

Tranzitem se nazývá přechod planety přes kotouč příslušné hvězdy. Planeta, i když je poměrně malá, přitom trochu sníží hvězdný jas. Tento jev je ostatně zodpovědný za to, že o středně velkých nebo poměrně malých planetách (které svou gravitací neovlivňují dráhu hvězdy) vůbec víme. Podobně by se mohly dá registrovat i změny ve světelném spektru, ke kterým dochází ve chvílích, kdy hvězdné světlo prochází atmosférou planety. 

Dalším způsobem je sledování vlivu světla, odraženého danou planetou. K tomu se používá sekundární tranzit, tedy vlastně “antitranzit”, doba, kdy se planeta při pohledu ze Země schovává za hvězdou. 

Na rozdíl od doby, kdy ji pozorujeme vedle hvězdného kotouče, totiž v celkově pozorovaném světelném spektru v tého době mizí signatura samotné planety. Právě takovým způsobem se nyní podařilo vesmírnému teleskopu Jamese Webba (JWST) prozkoumat jednu ze sedmi kamenných exoplanet, které krouží kolem hvězdy Trappist 1. 

Trappist 1

Trappist-1 , také známý jako 2MASS J23062928-0502285 , je chladná trpasličí hvězda spektrálního typu M8 V (červený trpaslík pokročilého typu), nacházející se ve vzdálenosti 39,13 světelných roků v souhvězdí Vodnáře. 

Není příliš velká ani hmotná. Má zhruba 1/12 hmotnosti a 1/9 průměru našeho Slunce. Její povrchová teplota se pohybuje kolem 2550 K. Vzhledem k malé velikosti a nízké teplotě je její celková jasnost velice nízká - činí přibližně 1/250 000 jasnosti Slunce.

Dvě nejvnitřnější planety mají oběžné doby zhruba 1,5 a 2,4 dne, u nejvzdálenější, sedmé planety by mohl jeden oběh trvat kolem 20 dnů. Planety jsou od své hvězdy vzdálené mezi jednou setinou a jednou dvacetinou astronomické jednotky. 

Struktura této planetární soustavy je tedy více podobná spíše soustavě měsíců Jupiteru než naší Sluneční soustavě. 

Planety obíhají kolem Trappist-1 pravděpodobně v tzv. vázané rotaci - kterou vykazuje mimo jiné i náš Měsíc. Své hvězdě by pak přikláněly vždy jen jednu svou polokouli, zatímco na opačné polokouli by panovala věčná noc, rušená jen obrazy ostatních (nepříliš vzdálených) planet. 

Nejbližší planeta (Trappist 1b) dostává od své poměrně slabé hvězdy přesto daleko více záření, než naše Země od Slunce. Vědci vypočítali, že by to mohl být nejspíše čtyřnásobek. To z ní samozřejmě nedělá vhodného kandidáta na nositelku života. S její pomocí se ovšem dají otestovat … některé z našich teorií. 

Vědci nedávno změřili světelné spektrum, přicházející od hvězdy Trappist 1 a zachytili pokles jasu při sekundárním tranzitu, kdy se planeta nachází z našeho pohledu za hvězdou. 

Z něj pak odvodili efektivní teplotu planety. Došli k hodnotě 503 K, což odpovídá zhruba 230 stupňům Celsia. 

I když to znamená, že na povrchu přivrácené polokoule planety nebude existovat voda v kapalném skupenství, je to přesto velmi dobrá zpráva. Jedná se totiž o prakticky stejnou hodnotu, jaká byla vypočítána matematickým modelem. 

Teplota povrchu se dá poměrně jednoduše spočítat, pokud známe vzdálenost od hvězdy a poloměr a teplotu hvězdy. Model předpověděl pro planetu Trappist-1b (tedy první a nejbližší planetu tamního planetárního systému) hodnotu 508 K. Když vezmeme v úvahu malou chybu měření, jedná se o stejnou hodnotu, jakou naměřil vesmírný teleskop Jamese Webba. 

Pokud by tato konkrétní exoplaneta měla atmosféru, část tepla by se díky procesům, které v ní probíhají (atmosférické proudy, apod.) musela rozptylovat a přenášet i na odvrácenou polokouli. Naměřená teplota by tedy byla nižší než ta, kterou předpověděl matematický model. 

Exoplaneta Trappist-1b tedy nemá žádnou atmosféru, která by stála za zmínku. To mimochodem není vůbec překvapivé - překvapením by byla spíš hustá atmosféra. Planeta se nachází velice blízko své hvězdy, která navíc patří k tomu typu hvězd, které jsou proslulé svým výbušným temperamentem. Záření blízkého červeného trpaslíka muselo z planety už před delší dobou atmosféru doslova odfouknout. 

Další průzkum

Pouze vesmírný dalekohled Jamese Webba je dnes dostatečně citlivý na to, aby mohl provádět podobná měření.

Nyní se může věnovat průzkumu atmosfér dalších šesti exoplanet daného systému. Tři z nich (Trappist 1e - g) se nacházejí dokonce v takové vzdálenosti od centrální hvězdy, ve které by mohla na jejich povrchu panovat příznivá teplota a proto by tu mohla existovat tekutá voda nebo dokonce rozsáhlý oceán. 

Situace zůstává napínavá. Můžeme se těšit na další poznatky a na charakteristiky (možná existujících) atmosfér těchto exoplanet. A můžeme se jen dohadovat, jestli na nich existuje život - vždyť v první polovině existence života na Zemi se život nijak nepodílel na změně původní atmosféry naší planety. S produkcí kyslíku (spolehlivého znaku, že na planetě probíhá fotosyntéza) začaly bakterie až v druhé polovině této doby. 

Na druhou stranu … červení trpaslíci jsou hvězdy, které žijí dlouhou dobu poměrně klidným životem. I jejich planety tedy mohou být velice staré - a měly tedy dostatek času, aby se na nich život začal projevovat například fotosyntézou, tak jako se to stalo před miliardami roků na Zemi… 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.4.2023 8:00 | karma článku: 23,60 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 355x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 606x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.