Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

JUICE

Na dnešek je naplánován start evropské sondy JUICE. Evropa tak vyráží na svou první samostatnou cestu k jedné z vnějších planet Sluneční soustavy. Kdy a odkud odstartuje - a jak bude mise probíhat? (délka blogu 5 min.)

JUICE je přepracovaný projekt, který se kdysi jmenoval Jupiter Ganymede Orbiter. Měl být příspěvkem ESA k americké misi Europa Jupiter System Mission. 

Vzhledem k tomu, že byl společný projekt v NASA zrušen kvůli škrtům v americkém rozpočtu, rozhodla se ESA provést misi na vlastní pěst - nebo téměř na vlastní pěst. 

JUICE bude nyní svým způsobem doplňovat misi JUNO, která je u Jupiteru aktivní už několik roků.

JUNO

V současné době zkoumá Jupiter vesmírná sonda NASA s názvem JUNO. Je to první sonda, která pracuje u Jupiteru a je přitom napájena pouze solární energií. 

Mise byla zahájena v roce 2011 a k cíli dorazila v roce 2016. Stála daňové poplatníky kolem 700 milionů amerických dolarů, což je pro sondu tohoto typu běžná suma. Zkoumá atmosféru velké plynné planety, stejně jako její silné magnetické pole - ale také velké Galileovské měsíce Ganymed, Europa, Callisto a Io. 

Zvláštností JUNO je, že tento orbiter má polární dráhu, takže létá nad póly Jupiteru, a to umožňuje zcela nový úhel pohledu na největší planetu naší soustavy.

Jupiter … 

… je nejhmotnější planeta Sluneční soustavy. Tento obr v sobě skrývá dvě třetiny celkové hmotnosti všech planet. Má zhruba 12 krát větší průměr než Země a nachází se pět astronomických jednotek od Slunce (astronomická jednotka je definována jako průměrná vzdálenost mezi Zemí a Sluncem, tj. kolem 150 milionů kilometrů). Působivá je také doba jeho rotace. Tento obr potřebuje k otočení kolem své osy necelých deset hodin. Kolem Jupiteru obíhá 92 (nám známých) měsíců. Jeho složení je podobné složení naší centrální hvězdy: 90 % vodíku, 10 % helia s příměsemi metanu a čpavku. Jupiter mát systém prstenců, který ovšem není tak výrazný jako je tomu u Saturnu. 

JUICE

… je misí, kterou provádí ESA, nikoliv (jak jsme zvyklí) americká NASA. Pokud se mise zdaří, stane se tak ESA druhou vesmírnou agenturou, které se podařilo přiletět k Jupiteru. 

Sonda JUICE startuje dnes, 13. dubna 2023. Aktuálně je start naplánován na 14:35 středoevropského letního času. Do vesmíru ji vynese raketa Ariane 5. Start se odehrává ve Francouzské Guyaně v Kourou, k cíli by měla sonda dorazit za osm roků. 

Průběh mise

Krátce po startu budou všechny systémy a přístroje zapnuty a vědci zkontrolují, jestli fungují.  Tato fáze bude trvat zhruba tři měsíce. Pak se komunikace se sondou trochu uklidní - bude se s řídícím střediskem spojovat jen asi dvakrát týdně po dobu deseti hodin. 

To se změní zhruba za rok, když se bude sonda vracet k Zemi, ke svému prvnímu swing-by manévru. To je gravitační asistenční manévr, při kterém sondy využívají gravitaci planet nebo Měsíce k nabrání vyšší rychlosti. 

Sonda váží zhruba šest tun - polovinu z toho činí hmotnost paliva. Takové množství je ale pro misi k Jupiteru nedostatečné. Místo natankování dalších tun paliva bude sonda navedena na dráhu, která ji nechá proletět kolem Země, Venuše a poté ještě dvakrát kolem Země. Tím získá potřebnou hybnost a rychlost. 

Práce u Jupiteru

Přílet je naplánován na červenec 2031. 

Na místě určení bude sonda získávat energii ze svých solárních panelů. Ty jsou velké zhruba 85 čtverečních metrů. Zajistí sondě kolem 700 - 800 W. 

Mise má zkoumat nejen obří planetu, ale také tři z jejích čtyř velkých měsíců. Ty jsou zajímavé tím, že jsou pokryté ledovou skořápkou, pod kterou se pravděpodobně nacházejí tekuté oceány. V nich se mohl kdysi vyvinout život. 

Mise přitom vynechá měsíc Io, který se nachází Jupiteru nejblíže. Byla by tu totiž vystavena příliš intenzivnímu magnetickému poli obří planety a mohla by se poškodit. 

Druhým nejbližším galileovským měsícem je Europa. Zde proběhnou jen dva manévry, i tady je totiž intenzita ionizujícího záření ještě velice silná. Vědci se budou snažit sondu nepoškodit dříve, než vyplní všechny své plánované úkoly. 

Zajímavá bude také komunikace se sondou. Vzhledem k velké vzdálenosti bude signálu trvat cesta na Zemi kolem 53 minut. Znamená to, že ovládání sondy musí být autonomní, protože se odpovědí na případné dotazy dočká sonda v optimálním případě až po necelých dvou hodinách. Všechny operace jsou v podstatě naplánovány a naprogramovány už na Zemi a sonda bude pracovat samostatně. 

Na palubě má JUICE zdvojený počítačový systém. Pokud selže první z nich, může sonda použít druhý - zatímco se vědci na Zemi mohou pokusit první systém opravit. 

Konec mise je naplánován na rok 2035. Držme palce, aby se sonda nepoškodila. To se totiž stalo ještě před příletem sondě JUNO. Nebyly sice postiženy zásadní přístroje, sonda se ale nedostala na plánovanou oběžnou dráhu, takže se její mise prodloužila na mnoha násobek původně plánované doby. To posléze vyřadilo z provozu některé z přístrojů, jejichž provoz nebyl naplánován na takovou délku aktivní práce v silném magnetickém poli obří planety. 

Start můžete sledovat od 14:15 na následující webové stránce:

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 13.4.2023 8:00 | karma článku: 19,39 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 348x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 604x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,98
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.