Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to vlastně sumi-e

Pochází z Asie a … z dávné minulosti. Na první pohled by se mohlo zdát, že je sumi-e pro Evropana nudné a zastaralé umění? Proč tedy fascinuje tolik lidí? (délka blogu 3 min.) 

Tímto druhem malby se ve staré Asii logicky zabývali její učenci. Vždyť kdo jiný by měl přístup k papíru, tuši a štětcům?  Takže není náhoda, že sumi-e reflektuje východní náboženství. 

Možná ji znáte i pod jinými jmény. Číňané jí prý například říkají shui mo hua, Korejci sumukhwa a Vietnamci tranh th?y m?c. Samotný název sumi-e pochází z Japonska. 

Sumi-e

Japonský výraz „sumi“ znamená černý inkoust a přípona e označuje barvu nebo malbu. 

Jedná se o uměleckou formu, ve které jsou předměty malovány černým inkoustem ve všech možných odstínech, od čistě černé až po světlejší tóny. Malba sama se provádí jednoduchými prostředky, zato je náročná na manipulaci s inkoustem a štětcem. 

Odstíny a sytost barvy se vytvářejí různými způsoby. Buď jde o změnu hustoty inkoustu nebo o různý tlak na štětec. Umělec, který tuto techniku dobře ovládá, umí jediným tahem štětce vytvořit různé odstíny. 

To však neznamená, že vše, co je namalované černou tuší, si zaslouží jméno sumi-e. Skutečné sumi-e má svůj původ v Chan nebo Zen buddhismu.

Od našeho západního pojetí malířství se tedy sumi-e značně liší. V minulosti bylo sumi-e provozováno zen mnichy, kteří vyznávali redukci na čistou a minimalistickou formu obrázku. Ovlivňoval je přitom koncept prázdnoty coby původní přirozenosti. 

Opravdové sumi-e se jeví svému divákovi jako téměř živý obraz - a to i přesto, že se se v ní vynechávají jakékoliv přebytečné formy nebo detaily. Podle staré ideologie retuše, vylepšení nebo ozdoby dílo nezlepšují, ale skrývají jeho skutečný charakter. 

Našemu západnímu myšlení se dá sumi-e nejspíš nejlépe přiblížit srovnáním s vařením: pokud se do jídla přidá příliš koření, zakryje to pravou chuť potraviny. Sumi-e nemá potraviny skrývat, má je naopak odhalit. 

Co všechno potřebujete k sumi-e

Sumi-e je malba, která se provádí štětcem a černým, nesmazatelným inkoustem na speciálním papíru - washi. Výroba washi je závislá na klimatických podmínkách a ročních obdobích. Pro výrobu originálního washi se používají rýžová vlákna, vlákna moruše nebo také jiných rostlin, pocházejících z Japonska. Existují různé typy savosti.

Štětec sumi-e vypadá na první pohled jednoduše, je to ale komplikovaný nástroj. Rukojeť bývá vyrobena z bambusu. Štětiny mohou být kombinací až 10 různých druhů srsti divokých zvířat. Využívá se srst králíka, jezevce, nebo třeba vlka, koně a jelena. Vnitřní jádro štětce je tvořeno tužšími, pevnějšími chloupky. Vnější jádro je tvořeno měkčími chloupky, zatímco hrot obsahuje jemnější chloupky.

Pro začátečníky se doporučuje používat různé menší štětce s tvrdými a měkkými štětinami.

Ty se používají nejsnáze a dobře drží inkoust (průměrná délka štětin 4,5-5,5 cm).

Po dokončení sumi-e je třeba štětce ihned omýt vodou, osušit a pověsit na suché místo.

V sumi-e se používá tekutá nebo pevná tuš. Pevné tuše se rozpouštějí ve vodě během tření o břidlicový kámen se speciálním designem. Je na něm plocha, o kterou se tře pevná tyčinka a plocha, která má tvar nádržky na vodu. Ta se plní vodou jen zhruba ze dvou třetin. Tyčinka se nejprve namočí, tím se rozpustí pojidlo a třením se získává tekutá tuš k malování. 

Tyčinky pevné tuše obsahují práškové rostlinné uhlí a ve vodě rozpustné pojivo. Tím může být například rostlinná pryskyřice. Nejkvalitnější sumi tuše pocházejí z borovic, které rostou na svazích pohoří Suzuka a Nara.

Technika výroby tuše sumi je prastará a předávaná se z generace na generaci. Stejně jako štětec a papír se inkoust vyrábí pouze v určitých obdobích roku. Vynikající sumi inkoust je ten, který byl skladován 10 roků nebo déle. Tuše v podobě tyčinky jsou považovány za kvalitnější než chemické inkousty. Ty jsou náchylnější k blednutí.

Hlavní témata v sumi-e

Hlavní tématem sumi-e je příroda. Není také náhoda, že malbě často dominuje krajina. Lidské postavy a člověkem vyrobené věci nikdy neodvádějí pozornost od ústředních prvků malby, jako je hora, vodopád, strom, bambus nebo orchidej. 

V tradiční čínské malbě existují například čtyři hlavní témata, která jsou v podstatě stejná i v japonském malířství: krajiny, portréty, zvířata, květiny a stromy. 

Zpracování sumi-e mnohým připomíná kaligrafii. Je tu ale jeden velký rozdíl. Zatímco v kaligrafii je každý tah pečlivě naplánován, vychází sumi-e z okamžitého rozhodnutí a volby. 

 

Staré čínské přísloví říká: “Kdo se ponoří do malby, žije déle, protože život, který pochází z dotyku štětce, posiluje život sám“. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 15.5.2023 8:00 | karma článku: 17,37 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,94 | Přečteno: 193x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 212x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,22 | Přečteno: 397x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,19 | Přečteno: 573x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,75
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.