Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři návštěvníci z cizích planetárních systémů

?Odkud se berou mezihvězdné objekty? Kometa, pozorovaná v roce 1996 byla nejspíše jedním z nich. Oumuamua, kometa Borisov a Hjakutakeova kometa. (délka blogu 5 min.)   

V raných fázích vývoje Sluneční soustavy byla její struktura ještě nestabilní - docházelo například k přeskupením obřích vnějších planet.  Jejich gravitační vliv pak přesunul mnohá malá tělesa v soustavě na nové dráhy. Některé z nich se jistě dostaly i na tzv. otevřené dráhy - a Sluneční soustavu navždy opustily, říká teorie. Jejím potvrzením by měly být naopak objekty, které v naší soustavě nevznikly a přiletěly do ní z cizích soustav. 

V mezihvězdném prostoru se pak musí nacházet poměrně velké množství menších objektů, které zdánlivě bezcílně bloudí vesmírem. Jak vědci před několika lety zjistili, je tato teorie správná. 

Návštěvníci z cizích světů

K určení mezihvězdného původu tělesa je nejprve nutné určit parametry jeho dráhy. Pokud se jedná o uzavřenou dráhu, má tvar kružnice nebo elipsy. Pokud je dráha neuzavřená, podobá se hyperbole nebo parabole.  

U těles, jejichž dráha se podobá parabole, nejspíš nejde o cizince z jiných soustav. Půjde nejspíš o místní objekty s dráhou, která byla narušena gravitačním vlivem buď velkých planet nebo dokonce sousedních hvězd v případě, že pocházejí ze vzdálených částí Sluneční soustavy. 

Pokud je ale pozorována silně hyperbolická dráha, můžeme si být prakticky jistí, že se jedná o těleso, pocházející z cizí planetární soustavy. 

Oumuamua

Zatím existují jen dvě věrohodná pozorování mezihvězdných těles přilétajících do Sluneční soustavy z jiných planetárních systémů. První těleso bylo objeveno v říjnu 2017 pomocí teleskopu Pan-STARRS. Dostalo jméno Oumuamua, což mimochodem znamená v jazyce havajských domorodců "první průzkumník".

Původně bylo sice považováno za kometu, pozorování ale odhalila, že se jedná o asteroid. 

Z povrchu tělesa se totiž nezačal během přibližování ke Slunci vypařovat plyn. 

Tento mezihvězdný asteroid přitom vykazoval poměrně zřetelné změny jasnosti. Vědci z toho vyvozují, že se jednalo o protáhlé těleso, případně o plochý disk. 

Hlavní zajímavostí byla ale nedostatečná aktivita Oumuamua. Vědci totiž očekávali spíše přílet komety, která může při přiblížení ke Slunci vytvořit efektní ohon. 

V počáteční fázi vývoje Sluneční soustavy byl poměr počtu komet k planetkám zhruba 200:1, takže by mělo být do mezihvězdného prostoru vyvrhováno logicky více komet. Pravděpodobnost, že by k nám přiletěl jako první zrovna asteroid, byla proto nízká. 

Paradox by se dal vysvětlit jiným scénářem. Těleso mohlo být ze svého mateřského systému vyvrženo až v závěrečných fázích vývoje hvězdy - když už se většiny svého plynu při četných návštěvách své hvězdy zbavilo. 

Jeho centrální hvězda se mohla například proměnit v rudého obra a později bílého trpaslíka. Přitom se nejprve rozpínala a poté ztratila část své hmoty. Během těchto změn hmotnosti hvězdy musí docházet i ke značným změnám v jejím planetárním systému. 

To může vést k vyvržení těles, která se v té době už více než kometám podobají vyschlým planetárním jádrům nebo asteroidům, tak jak je známe z naší vlastní soustavy. 

Tomu by mohla odpovídat i dráha Oumuamuy při vzdalování od Slunce. Docházelo u něj k negravitačnímu zrychlení, které se dá vysvětlit výtokem plynu z jeho povrchové vrstvy. Mohlo se tedy skutečně jednat o vysušené kometární jádro, které mělo hluboko pod povrchem ještě zbytky zásob plynu, které roztály a k povrchu se dostaly relativně pozdě - až při odletu od Slunce.  

Oumuamua měl načervenalou barvu, která je typická pro velké množství objektů ve Sluneční soustavě. Je to následek vzniku organických sloučenin, které se formují díky působení vysoce energetických částic kosmického záření. 

2/I Borisov

Další návštěvník z cizí planetární soustavy k nám dorazil v roce 2019. Tentokrát se skutečně jednalo o kometu, respektive se vzhledově tento objekt podobal kometám, které pozorujeme ve Sluneční soustavě. 

Zatímco byl asteroid Oumuamua objeven až poté, co prošel bodem maximálního přiblížení ke Slunci a Zemi, byla kometa Borisov objevena dávno před tím.

Astronomové ji tedy mohli pozorovat poměrně dlouho.  

Kometa Borisov byla v podstatě poměrně malým kometárním jádrem. Jinak se jednalo o typickou kometu, ze které se odpařuje plyn a prachové částice. Složení ohonu komety Borisov se trochu lišilo od místních komet, rozdíly ale nebyly moc velké.  Obsahovala poměrně málo vody a dvouatomových molekul uhlíku C2, zato měla větší koncentraci oxidu uhelnatého CO a sloučenin, kterým se říká aminy (R-NH2, kde R představuje některou jednoduchou organickou molekulu). 

Hjakutakeova kometa

Třetím návštěvníkem, který sice není prokázaný ale je velice pravděpodobný, byla kometa, která se objevila v roce 1996. Více si o ní můžete přečíst v dalším blogu. 

Zdroje:https://www.nature.com/articles/s41550-020-1095-2

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 19.6.2023 8:00 | karma článku: 20,99 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 138x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 16,65 | Přečteno: 201x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,01 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,58 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  18:30

Marek Ženíšek má podle TOP 09 být novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválo to širší...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03,  aktualizováno  17:54

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,66
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.