Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čím jsou zajímaví pro budoucnost Sluneční soustavy bílí trpaslíci? (2)

Dvoudílné povídání o zvláštních discích, které obklopují mnohé z pozorovaných bílých trpaslíků - a o budoucnosti Sluneční soustavy. Díl druhý. (délka blogu 8 min.) 

Bílý trpaslík

... je jednou z nejběžnějších hvězd ve vesmíru - je to závěrečná fáze vývoje některých hvězd. Existují ještě dva další typy konečných produktů vývoje hvězd - černé díry a neutronové hvězdy - bílí trpaslíci jsou ovšem v našem vesmíru daleko rozšířenější. 

Někteří bílí trpaslíci jsou obklopeni disky hmoty, která energii vyzařovanou bílými trpaslíky pohlcuje - a znovu ji vyzařuje v infračerveném oboru. (viz minulý blog)

Ukázalo se, že jde o útvary, které se nacházejí velmi blízko hvězdy. Vnější poloměry takových disků odpovídají řádově poloměru Slunce. Kdybychom hledali něco podobného v naší vlastní Sluneční soustavě, daly by se tyto disky přirovnat k Saturnovým prstencům. Jsou jim podobné i svými dalšími vlastnostmi. Tyto disky hmoty jsou například prakticky neprůhledné. Navíc jsou velice tenké a ploché. 

Při hledání původu tohoto jevu se tedy vědci inspirují tím, co vědí o naší vlastní planetární soustavě. Saturnovy prstence nejspíše vznikly slapovým kolapsem těles, která se dříve nacházela na jeho oběžné dráze. Měsíce, které se dostaly příliš blízko k obří planetě, se pod jejím gravitačním vlivem zhroutily a byly doslova roztrhány na kusy.

V roce 2003 byla vyslovena myšlenka, že disky kolem bílých trpaslíků vznikají díky stejnému mechanismu. 

Mechanismus vzniku disků trosek

Hvězda, která se na konci svého aktivního života měla stát bílým trpaslíkem, měla kolem sebe samozřejmě planetární systém (dnes už se o existenci planet u prakticky každé hvězdy nepochybuje). 

V průběhu vývoje se charakteristiky hvězd mění. Trvá to sice velice dlouho, řádově miliardy roků, nedá se to ale přehlédnout. Když hvězdy vyčerpají své původní vodíkové palivo, mohou některé z nich přejít ke spalování helia na uhlík, případně ještě na další typy termonukleárních reakcí, při kterých vznikají těžší prvky. Během toho hvězdy přejdou do fáze rudých obrů, než odvrhnou část své hmoty do okolí a skončí jako bílí trpaslíci. Pak už jen pomalu chladnou. 

Planetární soustava může všechny tyto změny přežít, přičemž její vnější část se jednoduše rozšíří (planety se od své hvězdy vzdálí, když tato ztratí část své hmoty). 

Přežije také velké množství objektů, jako jsou pásy asteroidů apod. 

Přitom ale soustava přejde do nestabilního stavu, podobně jako tomu bylo na začátku jejího vývoje. I tehdy byla díky souhře gravitace ostatních členů systému část menších nebo i větších těles ze systému vyhozena do mezihvězdného prostoru nebo přešla na dráhu, která je navedla do centrální hvězdy. 

Tento původ mimochodem vědci přisuzují také prvnímu mezihvězdnému objektu, který astronomové objevili ve Sluneční soustavě - asteroidu Oumuamua. Zdá se, že se jedná o velice starý artefakt, který už ztratil své původní zásoby plynu a tak během přiblížení ke Slunci nevytvořil efektní ohon. 

Některé z objektů však mohou skončit na drahách, které je přivedou jen do blízkosti bílého trpaslíka. 

To samo o sobě není nic hrozného: srážka s bílým trpaslíkem jim nehrozí. Vzhledem k jeho obří gravitaci jsou taková tělesa ale nutně postupně ničena slapovými silami. 

Slapové síly

... jsou výsledkem rozdílu v gravitačních zrychleních, které zažívají různé části velkého tělesa v gravitačním poli hvězdy.

To pomáhá vysvětlit samotnou existenci těchto disků hmoty. Nemohly se nacházet u hvězdy od samého počátku jejího vývoje - protože by se v tomto případě musely nacházet přímo v jejím nitru. Ve svých časných stádiích měla taková hvězda daleko větší poloměr. 

Díky této teorii se dá vysvětlit nejen velikost a parametry disků hmoty, obíhající bílé trpaslíky. Vysvětluje také, odkud se berou kovy, které vědci nacházejí v atmosférách těchto malých horkých hvězd. 

Chemické složení příměsí se dá dobře analyzovat. Ukazuje se, že často odpovídá složení Země, Měsíce, planetek a různých dalších objektů v naší vlastní soustavě. 

Přenos hmoty do bílého trpaslíka

Vědci vytvořili také další teorii - která se týká samotného přenosu hmoty z disku do bílého trpaslíka. Zasluhuje se o ni záření a tzv. Poyntingův-Robertsonův efekt, který způsobuje zpomalování částic obíhajících kolem hvězdy - po spirále směrem k ní. 

Hmota, která obíhá kolem bílého trpaslíka v disku trosek, se tak musí postupně přiblížit ke své hvězdě natolik, že se začne vypařovat. Díky tomu vznikají plynové disky, které byly pozorovány i kolem některých bílých trpaslíků. Molekuly a atomy vypařené hmoty se nakonec dostanou na povrch trpaslíka, takže je vidíme ve formě kontaminace v jeho atmosféře. 

Zdroj informací o planetární soustavě

Nejspíš nejzajímavější je na celé věci to, že se nám takovým způsobem otevírá možnost zkoumat chemické složení planetek, komet a dalších malých těles ve vzdálených planetárních systémech. 

Je to vlastně šťastná souhra náhod. Pokud totiž pozorujeme ještě intaktní a mladé planety v odraženém světle hvězdy nebo v jejich vlastním světle (pokud se jedná například o velice velké plynné obry, kteří vyzařují vlastní elektromagnetické záření), vidíme vlastně jen atmosféru planety, případně její povrch, pokud žádnou atmosféru nemá. 

Naše vlastní soustava by měla jednoho vzdáleného dne skončit podobně. Slunce se stane bílým trpaslíkem a planety projdou změnami, které budou záviset na tom, jak daleko se od Slunce daná planeta nacházela. 

Proto je průzkum podobných planetárních systémů velice zajímavý. Vědci se mu budou jistě věnovat i v budoucnosti. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 29.6.2023 8:00 | karma článku: 18,80 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,72 | Přečteno: 195x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 209x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,20 | Přečteno: 391x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,05 | Přečteno: 564x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,58 | Přečteno: 2704x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 974
  • Celková karma 19,76
  • Průměrná čtenost 1323x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.