Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existence vody na další exoplanetě

Na daleké planetě GJ 9827d našli vědci vodu. Může se jednat dokonce i o tajemný vodní svět, zcela pokrytý oceánem. Další objevy na sebe jistě nedají dlouho čekat. (délka blogu 5 min.)

Počet objevených exoplanet neustále stoupá. Nedávno vědci oslavili další “kulaté” výročí - registraci 5500. planety, kroužící kolem jedné ze vzdálených hvězd. Samotná existence dalších a dalších exosvětů dnes nikoho neohromí, o to větší pozornost věnují vědci atmosféře těchto exoplanet. 

Některé z nich (například malé kamenné planety tupu Mars nebo Merkur) nemají atmosféru žádnou, ty které se podobají spíše našemu Jupiteru nebo Saturnu jsou samozřejmě obklopeny hustou obálkou plynů. Zajímavou kategorií jsou tzv. sub-Neptuny, tedy planety, které mají poloměr větší než 2,5 násobek poloměru naší vlastní planety. Ty mívají atmosféry z vodíku a helia, jak vyplývá z měření jejich objemové hustoty nebo z přímých detekcí jejich atmosféry pomocí teleskopů. 

Ještě menší sub-Neptuny, které se velikostí podobají spíše Zemi než Neptunu, jsou nejzajímavější kategorií exoplanet. Mohly by mezi nimi být také tzv. vodní světy - planety, podobající se Zemi - částečně nebo dokonce kompletně pokryté vodním oceánem.

Průzkum exoplanety, která je vzdálená mnoho světelných roků, samozřejmě není jednoduchý. Vědci mohou zkoumat jen světlo, které exoplaneta a její atmosféra buď odráží nebo pohlcuje. Planetárních systémů, vhodných pro podobná pozorování, je poměrně málo. Každý další objev sub-Neptunu tedy vědce potěší.

GJ 9827 a GJ 9827d

GJ 9827 je hvězda v souhvězdí Ryb. Jedná se o hvězdu hlavní posloupnosti typu K. Takové hvězdy jsou méně hmotné než naše Slunce, a proto jsou chladnější, takže září oranžovým světlem. Mají mezi 0,5 a 0,8 násobkem hmotnosti Slunce a v Mléčné dráze se vyskytují asi třikrát častěji než hvězdy spektrální třídy G, do které patří i naše Slunce.  

Nevýhodou oproti hvězdám podobným Slunci je nižší svítivost, která omezuje velikost obyvatelné zóny a také ji přibližuje k centrální hvězdě, takže jsou planety více ohroženy hvězdnými erupcemi. Kromě toho jsou planety v takovém systému vystaveny většímu riziku vázané rotace - stavu, kdy své hvězdě přiklánějí stále stejnou polokouli.

Na našem nebi má GJ 9827 zdánlivou magnitudu zhruba 10. Je 97 světelných roků daleko. Vědci už také určili dobu její rotace. Měla by se pohybovat mezi 15 a 30 dny. 

Krouží kolem ní tři tranzitující planety - tedy planety, které z našeho úhlu pohledu přecházejí periodicky přes hvězdný kotouč. Nejbližší dostala označení GJ 9827b a její oběžná doba je 1,2 dne. Druhá planeta má oběžnou dobu 3,6 dne, zatímco třetí planeta oběhne svou hvězdu za 6,2 dne. Dostala označení GJ 9827d - a právě ona je hlavní hrdinkou dnešního blogu. 

Měla by mít průměr odpovídající 1.955±0.075 průměru Země s hmotností 3,4 ± 0,6 Země. 

Vědci určili také průměrnou hustotu planety, nebyli si ale dosud jistí, jestli se vypočítaná hodnota vysvětluje spíše hustou atmosférou nebo existencí vodního oceánu. 

Planeta je nepříliš vzdálená od své hvězdy, což spolu s ostatními fakty (například chybějící detekce molekul helia a vodíku) naznačuje, že o svou původní atmosféru už nejspíše přišla, podobně jako kdysi Země. Pokud má druhotnou atmosféru, mohla by v ní být přítomna voda, stejně jako je tomu na Zemi. 

Průzkum pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu

Vědci se věnovali pozorování planety s pomocí Hubbleova teleskopu, který se nachází na oběžné dráze Země. Pozorovali celkem 11 přechodů planety přes kotouč hvězdy. Ve spektrech přitom skutečně našli společný rys, který se dá vysvětlit přítomností vody v atmosféře planety. 

Jenže situace zůstává napínavá. Spektra by se dala vysvětlit jak malým množstvím páry v jinak suché ale neprůhledné atmosféře z vodíku a helia - tak i vodním oceánem. Vědci zohledňují to, že je nepravděpodobné, že by si planeta mohla do dnešního dne uchovat vodíkovou atmosféru - přiklánějí se tedy spíše ke druhé variantě - mohlo by se jednat o vodní svět. 

To dělá z GJ 9827d nejmenší exoplanetu s jednoznačnou atmosférou s určitou koncentrací molekul vody. Dala by se představit jako větší, teplejší a své centrální hvězdě bližší verze ledových měsíců obřích planet ve Sluneční soustavě. 

Minulost zajímavé exoplanety

Sub-Neptun GJ 9827d se mohl vytvořit za tzv. sněžnou hranicí - oblastí, kde je k dispozici velké množství zmrzlého ledu díky (zde panující) nízké teplotě. Poté mohla planeta migrovat směrem ke hvězdě. Později se zastavila na své současné a stabilní rezonanční dráze. Během dalších miliard roků pak ztratila svou původní atmosféru z vodíku a helia, takže se vytvořila druhotná atmosféra, ve které je přítomna voda. Molekuly vody jsou daleko těžší než molekuly vodíku nebo helia - planeta je tedy ztrácí do okolního prostoru méně ochotně. 

Budoucí výzkum

To všechno dělá ze vzdálené (a pravděpodobně vodní) planety  GJ 9827d optimální cíl pro další výzkum pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba. Ten by mohl poskytnout další a přesnější spektra při tranzitu planety. Navíc by mohl prozkoumat její spektrum a objevit přítomnost uhlíkatých sloučenin, například CO a CO2. Můžeme se tedy těšit na další zajímavé poznatky. Vědci se této planetě budou jistě věnovat i v budoucnosti. 

 

align="justify"Zdroje: Citace Pierre-Alexis Roy et al 2023 ApJL 954 L52, DOI 10.3847/2041-8213/acebf0, https://arxiv.org/abs/2009.03398

Autor: Dana Tenzler | pondělí 25.9.2023 8:00 | karma článku: 16,84 | přečteno: 205x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,66 | Přečteno: 2506x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 392x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,17 | Přečteno: 689x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.