Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsilnější prehistorická sluneční bouře

Nejstarší historicky dokázaná sluneční bouře postihla Zemi před zhruba 14 300 roky. Co by způsobila v dnešním technologickém světě? (délka blogu 4 min.)

Vědci objevili stopy zatím nejsilnější sluneční bouře. Svědčí o ní stopy v prehistorickém materiálu - konkrétně koncentrace C14 - radioaktivního izotopu uhlíku, který se mimo jiné používá k datování organických vzorků. 

Radiokarbonové datování 

… je metoda,  která používá koncentraci jednoho z izotopů uhlíku (C14) k určení stáří vzorku. Přitom se musí jednat samozřejmě o materiál, který obsahuje uhlík. Datovat se tímto způsobem dají vzorky, které jsou staré 300 až 60000 let. 

Datování pomocí C14

Proces je založen na tom, že u mrtvých organismů klesá podíl navázaných radioaktivních atomů uhlíku 14 díky zákonu rozpadu radioaktivních izotopů. Živé organismy nejsou tímto efektem ovlivněny, protože neustále absorbují nový (radioaktivní i běžný) uhlík z okolního prostředí, čímž se neustále doplňuje a tim i udržuje podíl 14 atomů uhlíku. 

Do svrchních vrstev zemské atmosféry neustále dopadají z vesmíru částice kosmického záření (záření, pocházejícího z naší nebo cizí galaxie) a částice slunečního větru (částice, které pocházejí ze Slunce). Proud částic je tvořen protony (kolem 88 %), z 10 % částicemi alfa (jádra helia) - zbytek tvoří převážně elektrony, pozitrony a atomy těžkých prvků. 

Záření, které k nám přichází z vesmíru, se následně sráží s částicemi atmosféry naší planety, čímž vzniká sekundární kosmického záření, které můžeme detekovat i na zemském povrchu. 

Interakcemi sekundárního kosmického záření s molekulami vzduchu pak neustále vznikají nejrůznější radioaktivní izotopy těch chemických prvků, ze kterých se skládá naše atmosféra. Srážkou neutronu sekundárního kosmického záření s atomem dusíku 14N například vzniká izotop uhlíku 14C, který se využívá k radiokarbonovému datování. 

K toto nepřetržité produkci radioaktivního uhlíku dochází v horních vrstvách zemské atmosféry, ve výšce kolem 15 kilometrů. 

Dále tento izotop reaguje s kyslíkem v atmosféře a mění se na oxid uhličitý. To je plyn, který se poté promíchává se svou neradioaktivní formou tvořenou izotopy 12C a 13C - je nadále díky fotosyntéze vstřebáván rostlinami a dostává se s nimi do těl zvířat. 

Izotop C14 má sice poločas rozpadu 5700 roků, v  průběhu času se tedy jeho množství v organické hmotě snižuje - dokud ale organismus žije (a tedy vyměňuje chemické látky se svým okolím) udržuje se v něm určitá hladina tohoto radioaktivního izotopu. 

Změna nastává až po úmrtí organismu, když už nedostává žádný další nový “příděl” radioaktivního izotopu C14 - a ten se začíná v materiálu pomalu rozpadat, takže se jeho koncentrace snižuje. 

Vzhledem k tomu, že víme, jak rychle se tento izotop rozpadá, můžeme z aktuální koncentrace určit, jak starý je organický vzorek. Metoda ovšem funguje jen do určitého stáří materiálu - což je způsobeno faktem, že po uplynutí deseti poločasů rozpadu už prakticky nenaměříme ve vzorku žádnou znatelnou koncentraci izotopu (což platí všeobecně pro všechny chemické prvky, nejen pro uhlík-14). 

Nepřesnosti dané kolísáním kosmického záření a intenzity slunečního větru

Radiokarbonové datování však není úplně přesné, protože se poměr radioaktivního a bežného izotopu 14C / 12C v průběhu času mění podle toho, jak silný je právě vliv kosmického záření a slunečního větru. 

Aby bylo měření úplně přesné, museli by vědci znát pro každou dobu aktuální poměr obou zmiňovaných izotopů. U některých vzorků se to daří, protože je známo přesné stáří materiálu - kterému se může přiřadit poměr koncentrací obou izotopů. Existují dokonce kalibrační křivky, kterých mohou vědci využít (poslední z nich má název IntCal20 a byla zveřejněna v roce 2020. 

Vzhledem k tomu, že se k datování používají většinou hojně nacházené zbytky prehistorických stromů, existují takové kalibrační křivky pro doby, kdy v dané oblasti rostly stromy - a problém nastává u historických období, kdy bylo příliš chladno na to, aby se zde stromy vyskytovaly. Přesto existují křivky, které sledují koncentraci obou izotopů pro dobu více než 10 000 roků před naším letopočtem. 

Historické sluneční bouře

První vědecky identifikovaná sluneční bouře se konala v roce 774 a byla nalezena díky vzorkům stromů z Japonska. Poté potvrdila tuto událost i měření dalších vzorků z celého světa. Tato bouře postihla Zemi v době, kdy ještě neexistovaly moderní technologie, nevytvořila tedy žádné extrémní škody, i když byla zhruba desetkrát silnější, než první bouře, u které si lidstvo všimlo její existence. 

Největší přímo pozorovaná sluneční bouře se odehrála v roce 1859. Vytvořila noční polární záři tak jasnou, že ptáci začali zpívat, protože si mysleli, že slunce vyšlo. Ale to není vše: Už tehdy neobvykle silný proud částic způsobil škody na lidské technice - na telegrafních systémech.

Před 14300 roky naši planetu zasáhla extrémně silná sluneční bouře, jejíž intenzita silně převyšovala všechny dříve známé případy - a stala se tak nejstarší takto dokázanou sluneční bouří. 

Dnes by taková událost měla katastrofální následky. Hlavně některé technologie - telekomunikace nebo rozvody elektrické energie, by utrpěly silné škody. To je také důvod, proč se vědci o podobné děje zajímají. Možná se je dokonce naučíme jednoho dne předpovídat… 

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsta.2022.0206

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 19.10.2023 8:00 | karma článku: 23,73 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2498x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 391x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 687x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.