Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Botulismus v konzervách - jak zavařovat v běžné vodní lázni?

Jak zavařovat potraviny ve vodní lázni tak, aby v nich nezůstaly spory nebezpečné bakterie Clostridium botulinum? Stačí teplota bodu varu vody ke zničení spor? A jak poznat infikovanou konzervu? (délka blogu 4 min.)

Na internetu se znovu a znovu objevuje tvrzení, že se dají spory výše zmiňované bakterie zlikvidovat pouze při teplotách nad 100 stupňů. To je samozřejmě nedorozumění. Bakterie logicky nevědí, jaká kolem nich panuje teplota a tak se nemohou držet jednoduchých pravidel “teď umřeš a teď ne”.  Jejich letalita ale skutečně závisí na okolních podmínkách - a tedy také na okolní teplotě. 

Dokonce ani odborná literatura se neshoduje při definici teploty, při které se spory Clostridium botulinum deaktivují. Někde můžete nalézt hodnotu 90 °C, někdy také 93 °C nebo dokonce 96 °C. Ve všech případech je to ovšem teplota, která je nižší než bod varu (pokud zrovna nevaříte na Sněžce). To znamená, že i obyčejné zavařování ve vodní lázni a bez použití tlakového hrnce - spory zabíjí. Je to jen otázka času… 

Doba zavařování ve vodní lázni

V příručkách firmy WECK, která se zavařováním a výrobou příslušenství k zavařování zabývá už 120 roků, se například uvádí hodnota 2 hodiny při 100 °C. To odpovídá matematickému konceptu 3D nebo až 4D. To je sice daleko méně než průmyslová hodnota 12D, zato je takový postup v normální domácnosti dobře proveditelný - a funguje už dlouhá desetiletí. 

12D tímto způsobem nejspíš nikdo nedosáhne, protože doba nutná pro zavaření, by byla příliš dlouhá a ingredience by poté byly jistě nevábné. 

Důležité je vědět, že kontaminaci škodlivých spor v zavařených sklenicích jen snižujeme. I když se opravdu snažíme o jejich snížení až na nulu, zůstane to v praxi jen toužebným přáním - a statistika rozhodne o tom, jestli bude v našich zavařených potravinách jed nebo nikoliv. Nabízí se tedy důležitá otázka, při které jde doslova o život:

Jak rozeznat botulismus v konzervě?

Dříve hospodyňka znala zaručené postupy, které používala i její matka nebo její známé. Nemusela si s nimi lámat hlavu, protože věděla, co funguje a co ne. Dnešní doba je daleko sofistikovanější. Internet přináší do zavařování různá zpestření co se týká receptů, ale také obrovský zmatek a někdy až hysterii, co se týká například otravy botulinem. Jistě najdete na netu zaručené zprávy o tom, že botulin se nedá v zavařeném jídle poznat. Ostatně něco podobného jsem zmínila i v jednom z minulých blogů. Tento výrok ale potřebuje malé upřesnění. Nejprve dobrá zpráva:

Po určité době se dá na zavařené sklenici poznat, že se v ní množí botulinová bakterie. 

Všimněte si podmínky “po určité době”. 

Nakažená konzerva

Dejme tomu, že ve sklenici se zavařenou potravinou přežila jedna nebo hned několik spor výše zmiňované bakterie Clostridium botulinum. Poté, co teplota klesla na pokojovou hodnotu a poté, co spora zjistila, že kolem ní nepanuje kyselé prostředí a ona se nachází v místě, kam se nedostane kyslík ze vzduchu, zaraduje se - a přemění se na aktivní bakterii. Ta se začne množit a produkovat náš hlavní problém - botulotoxin. 

Nepříjemný je v tomto stádiu hlavně fakt, že nějakou dobu není na sklenici vidět žádná změna. Potravina už může obsahovat prudký jed - a přesto to není na zavařené sklenici vidět. 

Takové potraviny se před spotřebou musí jednoduše povařit (viz minulé blogy). Jed je totiž tepelně labilní a při vyšší teplotě se rozkládá. 

Botulotoxin se ničí se už po 5 minutách při 80 °C, což odpovídá 1 minutě při 85 °C. 

Pokud se Clostridium botulinum nachází v zavařené sklenici delší dobu, namnoží se tu do takové míry, že mu dojdou živiny. Když přijde o zdroj výživy, musí logicky skonat. V tomto období už ale je na sklenici zřetelně vidět, že její obsah není v pořádku. Zápach a produkce plynů jsou zjevné - takovou potravinu už nikdo jistě jíst nebude. 

Kdy přesně se na sklenici projeví bakteriální aktivita - záleží na takových faktorech jako je teplota a stupeň kontaminace.   

Průmysl testuje své konzervy speciálními postupy. Udržuje například plechovky 7 dní při teplotě 37 °C. Poté by už bakteriální aktivita měla být znát. Při 30 °C to mimochodem trvá 10 dní. 

Takové teploty samozřejmě doma běžné nemáme. Dá se ale spočítat, jak dlouho trvá, než se botulinové bakterie projeví při pokojové teplotě. Při 17 stupních (hodnota je pro jistotu o něco nižší než běžná pokojová teplota) by to mělo trvat 28 dní. 

Už naše maminky a babičky věděly, že mají kontrolovat zavařené potraviny nejprve každý den -  po dvou týdnech mohou kontrolovat méně častěji. Pokud je konzerva starší než 6 týdnů a zatím se na ní neprojevil ani zvýšený objem plynů ani nepáchne - bude nejspíše v pořádku. K výše zmiňovaným 4 týdnům tedy pro jistotu přičetli naši předkové ještě dva týdny, což ostatně radí i různé knihy o konzervování. 

K botulinovým konzervám se nečichá!

I když to svádí - ke zkaženým konzervám se nemá čichat, protože i výpary mohou být škodlivé a pokud se tvoří aerosol, mohou také vyvolat otravu botulinem. 

Celá situace je tedy vlastně velice jednoduchá. Zakonzervované potraviny by se měly před konzumací nejprve ohřát nebo rovnou krátce povařit. Tím se zničí eventuálně se tu vyskytující jed botulotoxin. 

Aby do případu vnesla trochu zmatku, vymyslela si ovšem příroda ještě další typy botulinové bakterie. Ten, kterému se říká typ E, metabolizuje cukr místo bílkoviny. A právě o něm bude příští blog. Tento typ skutečně neprodujuje páchnoucí plyny, které by na jeho přítomnost a aktivitu upozornily. 

 

Příště: Nákaza a otrava Clostridiem botulinum typ E

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 2.11.2023 8:00 | karma článku: 20,78 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,13 | Přečteno: 132x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 223x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 238x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,43
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.