Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí zavařování - v mikrovlnné troubě

Kdy se dá a v jakých případech se nedá zavařovat v mikrovlnné troubě. Zavařování malých porcí. (délka blogu 3 min.)

Zavařování v mikrovlnné troubě 

… je komplikované. Problém spočívá v samotné podstatě funkce takové trouby. 

Mikrovlny jsou jedním druhem elektromagnetického záření a od viditelného světla se liší svou vlnovou délkou. Podobně jako viditelné světlo se tedy mohou odrážet a lámat a mohou se také vzájemně vyrušit. Sklo mikrovlny propouští, takže z principu a na první pohled zavařování v mikrovlnné troubě nestojí nic v cestě. Ve skutečnosti je to ale složitější. 

Ohřev

Ne každý materiál se v mikrovlnné troubě podaří ohřát. Mikrovlny působí jen na určitý typ molekul. Ty musí být elektricky nevyvážené - musí mít kladnou a zápornou část a tvořit tak tzv. elektrický dipól. V elektrickém poli na obě strany dipólu působí různé síly a molekula se pak snaží otáčet podobně jako to dělá střelka kompasu. V neustále se měnícím poli se díky tomu molekuly neustále pohybují, třou se o sebe - čímž vzniká teplo. 

V zavařované potravině se nejlépe ohřívají molekuly vody a například také cukru, zatímco molekuly tvořící materiál ovoce nebo zeleniny se budou logicky ohřívat pomaleji. 

Když se k tomu připočte možnost nerovnoměrného ohřevu (závisí na konkrétní mikrovlnné troubě), vzniká poměrně vysoká pravděpodobnost, že se zavařovaná potravina neprohřeje na dostatečnou teplotu. Zatímco totiž běžnou pasterizaci v hrnci s vodou provádíme třicet minut, takže se potravina opravdu prohřeje i ve svém středu, trvá běžný ohřev v mikrovlnné troubě jen několik minut. Trvanlivost výsledné konzervy nebude srovnatelná s klasickým zavaření ve vodní lázni. Mikrovlnný ohřev se hodí spíše pro zavařování malého množství potraviny ve vodním a hlavně kyselém prostředí, které samo o sobě moc neprospívá plísním a bakteriím. 

Problém kovového víčka

I když možná existují mikrovlnné trouby, které budou při zavařování kovové víčko tolerovat, uvádí většinou výrobce, že kovové předměty v mikrovlnné troubě dělají neplechu. Žádný zodpovědný výrobce vám tedy zavařování s plechovými víčky nedoporučí. V lepším případě budou víčka mikrovlny jen odrážet, což může vést k nepředvídatelnému vzájemnému rušení - v horším dojde ke vzniku elektrických proudů ve víčku samotném a k jiskření. 

Sporný je také vliv takového ohřevu na vnitřní části víčka - na těsnění a plastový potah, který přichází do styku s potravinami. 

Kdo chce podobné problémy obejít, pasterizuje víčka v horké vodě vně mikrovlnné trouby a nasazuje je až po skončení ohřevu sklenic. To je samozřejmě nepříjemný úkon - tak jako každá manipulace s horkými sklenicemi. 

Situace je jen o něco málo jednodušší u sklenic typu WECK nebo Rex, které mají skleněné víčko, takže se dají během ohřevu tímto víčkem provizorně zakrýt. Ale i ony vyžadují použití kovových sponek, které většinou do mikrovlnné trouby nepatří. Jejich zasponkování tedy musí následovat hned těsně po ohřevu a po vyjmutí z trouby. 

Výjimkou jsou značkové sponky firmy WECK, které jsou zhotoveny z takového typu oceli, který se dá použít i v mikrovlnné troubě.  

Rozvařené ovoce

Z principu věci má při zavařování v mikrovlnné troubě ovoce sklony k rozvaření. Teplota se totiž nedá moc regulovat. Zatímco zavařovací hrnce nebo třeba parní trouby umí držet teplotu kolem 80 nebo 90 °C, mikrovlny ohřejí vodu nekompromisně - na 100 °C. 

Zavařovací postup

Literatura uvádí, že ohřátí jednoho litru vody trvá při maximálním výkonu (720  - 800 W) kolem 4 minut. Ve sklenici by se měly během této doby objevit malé bublinky, která signalizují teplotu kolem bodu varu. 

Poté by se měl výkon trouby snížit na 180 W. Sklenice by se měly při tomto výkonu ohřívat ještě 4 minuty. 

Přitom by měla sklenice stát v misce, protože při rychlém ohřevu může část objemu sklenice vytéci. 

Ohřívání několika sklenic zároveň se nedoporučuje. Může při něm totiž dojít k nerovnoměrnému ohřevu sklenic. Pokud se ale ohřívá několik sklenic najednou, musí se zároveň vynásobit čas ohřevu počtem sklenic. V polovině doby se mají sklenice vzájemně pootočit - aby se sklenice ohřály pokud možno rovnoměrně. 

Zelenina, maso a jiné neokyselené potraviny

Mikrovlnná trouba se nesmí používat pro zavařování potravin s pH vyšším než 4,5. Spadá sem například maso nebo zelenina, která se zavařuje bez dalšího okyselení. Také rajčata, která jako jediná mají kyselejší charakter, už dnes nejsou úplně bezpečná - existují totiž nové odrůdy, které kyselosti 4,5 pH nedosahují. 

 

Zdroje: WECK Einchochbuch,  WECK GmbH, 2023, Vorrat halten, Hildegard Rust, Alois Knür Verlag, 2023, Die Vorratskammer, Ingrid Pernkopf, Pichler Verlag, 2014

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 20.11.2023 8:00 | karma článku: 16,65 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2463x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.