Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Planetka, která by mohla mít oceán - Eris

Existuje na jedné z transneptunických trpasličích planet skrytý oceán? Eris je sice velikostí podobná Plutu, má ale nejspíš úplně jinou minulost. (délka blogu 5 min.)

Průzkum vnější sluneční soustavy je komplikovaný. Dnes sice známe spoustu objektů, které se nacházejí za oběžnou dráhou Pluta, přesto o nich víme jen velmi málo. A to se jistě ještě nějakou dobu nezmění. NASA sice naplánovala a provedla působivou misi New Horizons, která se věnovala trpasličí planetě Plutu - další mise se ale v dohledné době neplánují. 

Eris

Druhým nejtěžším transneptunickým objektem je (136199) Eris (staré označení 2003 UB 313). Je o něco menší než Pluto a má velmi světlý povrch, kterému dominuje led, který se skládá převážně z dusíku a metanu. Kolem Eris krouží poměrně malý měsíc Dysnomia. Ten vznikl v minulosti pravděpodobně díky dopadu nějakého velkého tělesa na povrch Eris. Při pohledu dalekohledem dnes vypadá Eris jako hladký, téměř kulový svět bez velkých rozdílů v jasnosti povrchu.

Trpasličí planeta Eris je sice téměř stejně velká jako Pluto – má ale výrazně vyšší hmotnost. To znamená, že musí mít také jiné vnitřní složení než Pluto. Oběh kolem Slunce jí trvá zhruba 557 roků, což je více než dvakrát déle než u Pluta. Eris byla objevena v roce 2005 a spolu s dalšími podobnými objevy se stala její existence jedním z důvodů, proč ztratilo Pluto status planety - seznam planet Sluneční soustavy by se jinak musel rozšířit o spoustu dalších názvů. 

Slapové vztahy

Zajímavým detailem je fakt, že podobně jako Pluto a Charon se i Eris nachází v tzv. slapovém uzamčení se svým měsícem Dysnomia. Přitom je ale Dysnomia daleko menší než Plutův měsíc Charon. I naše vlastní planeta má měsíc, který se nachází ve vázané rotaci se Zemí. Dokonce ale ani tak velký objekt jako Měsíc nevyvolal u Země vázanou rotaci. 

Z toho vědci vyvodili, že Eris musí mít daleko zajímavější vnitřní život než Pluto - jinak by k podobnému vztahu s jejím měsícem nemohlo dojít. 

Dvojitá vázaná rotace

… je situace, kdy je jedna strana astronomického tělesa vždy přivrácená k druhému a stejně tak se chová i druhé těleso. Často se jedná o chování, které vykazují dvě tělesa, která mají srovnatelnou hmotnost - například planetky a jejich měsíce. 

Otázkou samozřejmě zůstává čím je Eris tak zvláštní, že u ní mohlo (navzdory velkému rozdílu velikostí mezi oběma zúčastněnými tělesy) dojít k dvojnásobně vázané rotaci? Rozluštěním hádanky by mohla být například nezvykle vysoká hustota Dysnomie. Ta by z ní udělala neobvykle těžký objekt - čímž by se vysvětlovalo vzájemné gravitační působení. Nedávný průzkum Dysnomie pomocí Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (teleskop, který znáte jako ALMA) ale takovou možnost vyloučila. 

Obrázek: Eris a Dysnomie. Zdroj: NASA, ESA, and M. Brown (California Institute of Technology), Public domain, via Wikimedia Commonshttps://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Hubble_Dysnomia_orbit_overlay.jpg

Dysnomia obíhá kolem Eris zhruba ve stejné výšce, v jaké obíhají kolem Země geostacionární satelity. Poloosa její oběžné dráhy byla vypočítána na 37 273 km. Rotace jí trvá stejně dlouho jako jeden oběh kolem Eris, tedy 378,86 hodiny. Poloměr Eris se odhaduje na 1163 ± 6 km zatímco poloměr Dysnomie bude nejspíše jen 350 ± 58 km. 

Eris by měla mít hustotu kolem 2500 ± 39 kg/m3. Hustota Dysnomie by naopak měla být daleko nižší - kolem 700 ± 500 kg/m3.

Pohnutá minulost planetky Eris

Jak přesně vznikl systém Eris-Dysnomia vědci zatím samozřejmě nevědí. Za nejpřesvědčivější se dnes považuje hypotéza o nárazu velkého tělesa do Eris. Přitom se mohla na její oběžnou dráhu vymrštit část materiálu, který později vytvořil měsíc. Stejně jako u systému Pluto-Charon byla obě tělesa zpočátku pravděpodobně mnohem blíže u sebe. Po čase ale příliv a odliv, způsobený slapovými silami (vzájemným gravitačním působením), přenesl moment hybnosti na měsíc, čímž zvýšil jeho vzdálenost od planetky. Podobným způsobem se dnes vzdaluje Měsíc od Země. 

U Eris se předpokládá objemová hustota 2500 kg/m3, zatímco u Dysnomie je to jen 700 ± 500 kg/m3. To znamená, že Eris se skládá především z horniny. Připomeňme si, že hustota křemene je kolem 2650 kg/m3. Pokud by hornina měla takovou hustotu, jakou pozorujeme u Eris, neměla by se tu prakticky nacházet žádný led. 

Pokud by tu ale existovalo kamenné a kovové jádro o hustotě 3 500 kg/m3, srovnatelné například s Jupiterovým měsícem Io, muselo by se tu nacházet přibližně 15 % povrchového ledu. Eris by ale také mohla mít například ledovou skořápku s tloušťkou 120 km. To by mohlo nastat v případě, že se hustota její horniny pohybuje kolem 3100 kg/m3. 

Právě takový model by vysvětloval vlastnosti, které vědci u Eris pozorují. Led je totiž méně tuhý než kamenná hornina a má nižší viskozitu - daleko lépe se tedy poddává přílivu a odlivu, což přispívá k vytvoření vázané rotace.  

Eris měla pravděpodobně pohnutou minulost. Musela se kdysi částečně roztavit a dodnes by měla mít teplé jádro. Pod svým ledovým povrchem by mohla dodnes hostit tekutou vodu - oceán, který by byl od Slunce vzdálený rekordních 90 astronomických jednotek (vzdáleností Země-Slunce). 

Tvárná ledová krusta by také vysvětlovala světelnou křivku Eris - ta v průběhu rotace planetky nevykazuje žádné větší změny jasnosti. 

Vědci nyní chtějí Eris dále zkoumat velkými a výkonnými dalekohledy, zatím totiž není naplánovaná další mise ke vzdáleným částem Sluneční soustavy. Doufají, že se jim podaří rozluštit povrchové složení planetky a nalézt třeba také sloučeniny, které se v tamních podmínkách rychle rozkládají - a mohly by tedy nasvědčovat čerstvému výronu materiálu z podpovrchového oceánu. Vzdálená planetka tedy skrývá ještě nejedno tajemství… 

Zdroje: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adl2949, https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi9201

Autor: Dana Tenzler | pondělí 27.11.2023 8:00 | karma článku: 18,48 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.