Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kůrovcová kalamita v Harzu

Pokud jste v poslední době zavítali do středoněmeckého národního parku v Harzu, nemohli jste si nevšimnout zkázy tamního lesa. 90 procent smrků v Harzu napadl kůrovec - a zničil je. O tom, kdo nebo co za to může... 

...se nyní dohadují aktivisté s odborníky. (délka blogu 5 min.)

Obrázek: Harz, 2022. Zdroj: Leonhard Lenz, CC0, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Eastern_top_side_of_Ilsetal_Harz_2022-04-08_03.jpg

Harz

Nejdříve malé odbočení - co je to vlastně Harz? Je to pohoří, které se rozprostírá na území spolkových zemí Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. To samo o sobě naznačuje, že je situace lesa v Harzu komplikovaná. Patří totiž hned třem spolkovým zemím. 

Původně a zcela jednoduše se Harz dělil jen na západní a východní část - není těžké uhodnout, že západní část patřila NSR ve spolkové zemi Dolní Sasko a východní pro změnu zase NDR na území dnešních spolkových zemí Durynsko a Sasko-Anhaltsko. Po sjednocení Německa se začalo mluvit spíše o severním a jižním Harzu. 

V roce 2006 byl založen Národní park Harz, který má dnes rozlohu 247,32 km2. Ten se nachází v Dolním Sasku a Sasku-Anhaltsku. Vznikl jako první přeshraniční národní park v Německu z dříve existujících národních parků Harz (cca 158 km2 v Dolním Sasku) a Hochharz (cca 89 km2 v Sasku-Anhaltsku).

Politika a ideologie

Odborníci, podepsaní pod zprávou pro server welt.de dnes poukazují na to, že kůrovcovou kalamitu v celé oblasti Harzu vyvolalo rozhodnutí nového ředitelství ve Wernigerode (Sasko-Anhaltsko). To se totiž rozhodlo, že kůrovec je součástí přírody a proto se proti němu nemá bojovat. 

A to navzdory tomu, že do sloučení obou parků se v Dolním Sasku (tedy původně západní části parku) dařilo kůrovce velmi úspěšně držet na uzdě. Samozřejmě to stálo značné úsilí, starat se o les není lehká práce. Ta nyní přišla vniveč.

Rozšíření kůrovce v širokém okolí

Situace je sama o sobě dost nešťastná - ale bohužel to ještě není konec celé kauzy. 

Nové vedení parku mimo jiné také vyhlásilo, že k ochraně stromů vně parku bude stačit, když se vytvoří bezpečnostní pás o šířce 500 metrů, který ho bude dělit od okolního lesa. V tomto pásmu se proti kůrovci začalo bojovat kácením napadených stromů. Výsledky zelené ideologie na sebe nedaly dlouho čekat. 

Kůrovec se takovým způsobem zastavit nedá, zdůrazňují odborníci. Za příznivých povětrnostních podmínek a pokud je v dobré kondici může prý brouk uletět i několik kilometrů a infikovat celé okolí. Protože napadené stromy v národním parku nejsou z ideologických důvodů odstraňovány, stávají se rezervoárem dalších a dalších generací kůrovců. 

Pohled na kdysi zelenou krajinu je dnes doslova strašidelný. Na rozlehlých souvislých plochách zbyly jen uschlé pahýly, z nichž některé už stihly i popadat. V oblasti národního parku Harz o rozloze 24 700 hektarů už 90 procent smrkových porostů odumřelo nebo k tomu nemá daleko. Kůrovec navíc infikoval stromy daleko za hranicemi národního parku.

Ekologové, kteří svou neznalostí kůrovcovou katastrofu způsobili, dnes používají standardní výmluvu - za všechno prý může změna klimatu. 

Skupina lesníků (viz níže) zdůrazňuje, že ke katastrofě muselo dojít z úplně jiných důvodů - a že byla navíc neodvratná. 

Teplejší počasí totiž může rozmnožování kůrovce urychlit. Samo o sobě ale ke kalamitě nestačí. Je prý vědecky dokázáno, že v teplém roce se z deseti kůrovců může stát milion exemplářů, pokud najdou dostatek potravy. Jinými slovy - kůrovec potřebuje ke svému úspěšnému rozmnožování nejen teplo, ale hlavně potravu - určitou tloušťku kůry stromů. Jeden jediný strom napadený kůrovcem pak může za rok infikovat stovky dalších stromů. 

Optimální stáří lesa v Harzu

Les (respektive rychle rostoucí smrkové dřevo) se v Harzu pěstuje už od středověku. V chudé krajině nízkého středoněmeckého pohoří totiž žádné jiné plodiny příliš úspěšně nerostou. Kromě toho se v Harzu nacházejí doly, které byly v provozu několik set roků. První z nich se datují do doby železné. Díky tomu, že se v Harzu dolovalo stříbro, železo a například také olovo, jsou některé oblasti v Harzu zamořeny těžkými kovy - mimo jiné zmiňovaným olovem a třeba také arzénem. Některé vzorky půdy vykazují neuvěřitelný 1 gram arzénu v kilogramu zeminy nebo 30 gramů olova ve stejném množství půdy. V takové oblasti se nejen nedá pěstovat zelenina - ale na některých místech je tu dnes zakázán na originální zemině i chov domácích zvířat. Situace se musí řešit kompletní výměnou svrchní vrstvy půdy a její utěsnění a izolaci oproti zbylému podloží. 

Odborníci z Harzu tedy rozhodně nejsou v pěstování lesa žádnými nováčky. Historické záznamy (které byly pořizovány během minulých 400 roků) ukazují, že jsou stromy v Harzu znovu a znovu napadány kůrovcem - a to zhruba každých 60 roků. 

Vysvětlení je úplně jednoduché. Aby se mohl kůrovec exponenciálně rozmnožit, musí mít dostatek potravy. A tu nachází právě jen u stromů, které jsou starší než 60 roků. Jen tyto stromy mají dostatečně silnou vrstvu materiálu, který nabízí kůrovci dostatek potravy.

Na vině tedy není teplejší počasí, ale stáří lesa. 

Ten byl původně listnatý - než ho lidé začali měnit na les užitkový, který se skládá z daleko náchylnějších smrků. Smrk roste rychle - a roste dobře i v takových klimatických podmínkách, jaké se nacházejí v Harzu. Není tedy divu, že ho předkové vybrali coby užitkový strom, ze kterého se dá poměrně rychle získat velké množství dřeva a zisku. 

Je jasné, že ve chvíli, kdy se přestane užitkové dřevo těžit a z užitkového lesa se vytvoří národní park, jehož cílem je vytvořit přírodní biotop, je zkáza nevyhnutelná. 

Bohužel ani budoucnost nejspíš nebude podle odborníků moc příznivá. Řešením by bylo založení listnatého lesa, obsahujícího různé dřeviny. Odborníci ale poukazují na to, že k vytvoření takového lesa by bylo nutné dovézt semena určitých stromů, která v odumřelém smrkovém lese jednoduše chybí. Pokud tu vznikne nový les, budou v něm  zase růst převážně smrky, které budou za dalších 60 roků napadeny a zničeny kůrovcem stejně, jako dnešní generace stromů. 

 

Zdroj: welt.de, pod zprávu se podepsali Hinrich Student, bývalý vrchní lesní úředník Státních lesů Dolní Sasko, Dr. Hubertus Köhler, bývalý lesní ředitel a vedoucí lesního oddělení státních lesů Dolního Saska; Dr. Wolf-Eberhard Barth, bývalý vrchní ředitel lesů, ředitel národního parku, Hubert Steinbrich, bývalý radní pro lesnictví, okresní správce národního parku Harz; Heinz Soltendieck lesní úředník v důchodu, okresní ředitel Nds.Landesforsten, Dr. Henning Kurth, bývalý ředitel lesního hospodářství, vedoucí odboru lesnictví v Sasku-Anhaltsku, Dr. Ottomar Greger lesník v důchodu, vedoucí lesního oddělení v Sasku-Anhaltsku a Dr. Albrecht von Kortzfleisch, bývalý lesní důstojník, vedoucí lesního oddělení státních lesů Dolního Saska 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 14.12.2023 8:00 | karma článku: 28,46 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,98 | Přečteno: 388x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.