Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.) 

Velikonoční zajíček

S Velikonocemi máme spojené různé křesťanské i pohanské zvyky - a také jeden, který se dá vysvětlit vývojem moderní technologie. Právě ona totiž může za každoroční čokoládové orgie. 

Velikonoční zajíčci nejsou příliš starou tradicí a jsou doslova vynálezem bohatnoucích měst.  První historické prameny zmiňují velikonočního zajíčka ve druhé polovině 17. století. V Německu se pak už v polovině 18. století objevil zajíček, který dětem o Velikonocích schovával natvrdo vařená a barvená vajíčka, takže je měly v rámci rituálu a her hledat. Velikonoční zajíček byl tedy původně součástí hry s běžnými vajíčky. V 19. století byl  velikonoční zajíček zobrazován v lidském oblečení. Maloval a roznášel vajíčka podobně, jako dnes roznáší dárky Santa Claus. Později se dočkal zajíček dokonce ještě větší popularity, zodpovědnosti - a fake news. Němečtí nacisté z něj udělali starobylý germánský zvyk, spojený s germánskou bohyní Ostarou. 

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Velikonoční hra se schovanými vajíčky, které musí děti nejprve hledat, byla v německy mluvících oblastech hodně oblíbená. Není tedy divu, že se později spojila s jednou z nejoblíbenějších potravin - čokoládou. 

První továrny, vyrábějící čokoládu, vznikly už v 19. století. Tehdejší čokoládová vajíčka by nám ale dnes nejspíše moc nechutnala. Byla tvrdší než ta dnešní a také byla více hořká. 

To bylo způsobeno někdejší výrobou čokolády. První čokoláda byla mimochodem také méně trvanlivá, vyráběla se s přídavkem čerstvého mléka. Teprve po roce 1875, kdy bylo ve Švýcarsku poprvé použito mléko sušené, se stala čokoláda trvanlivým zbožím. Oblibu čokolády zvýšilo také konšování, proces, díky kterému se stává čokoláda mimo jiné měkčí a rozplývá se na jazyku. Kolem roku 1900 se tak stala čokoláda produktem, který byl znám už většině populace. 

Paralelně s neustálým zlepšováním ingrediencí čokolády probíhala také automatizace výroby. Na čokoládové figurky se původně používaly jednotlivé duté formy z pocínovaného plechu. Taková čokoládová figurka ale vyžadovala hodně ruční práce, takže byly čokoládoví zajíčci i vajíčka hodně drahá. 

To se časem změnilo. Ve 20. letech 20. století byla zavedena výroba dutých forem, díky kterým čokoládové figurky citelně zlevnily. Dnes nám to už ani nepřijde, ale zároveň tím skončila původní rozmanitost velikonočních zajíčků. 

Second Hand velikonoční zajíčci?

Před Velikonocemi prý kupujeme dokonce více čokolády než o Vánocích. Německo například vyrábí ročně kolem 220 milionů velikonočních zajíčků. Skoro polovina z nich jde na vývoz. Podobně je na tom také Rakousko, o Švýcarsku nemluvě. Zboží jde do evropských zemí ale také do Severní Ameriky a Austrálie. Dnešní spotřeba čokoládových figurek je tedy obrovská - co se ale stane s těmi, které nikdo nekoupí? 

Mezi lidmi se už roky úspěšně traduje teorie, že se nespotřebované vánoční zboží úspěšně přetavuje a přepracovává na velikonoční (případně naopak). To samozřejmě není pravda. Čokoládové figurky jsou dnes tak oblíbené právě proto, že jsou levné - viz celá jejich historie, zmiňovaná výše. Jejich stahování z prodeje, doprava zpět do továrny, rozbalování, tavení a následné přepracovávání na jiné výrobky … by bylo daleko dražší než výroba nových figurek. 

Recyklace vánoční nebo velikonoční čokolády je tedy mýtem. Zboží, které se nestihlo prodat, bývá většinou doprodávno ve slevách, vyhozeno nebo darování charitativním organizacím. 

 

Zdroje: Wikipedie, de. Lauritsen M., Allen R., Alves JM et.al: Celebrating Easter, Christmas and their related. World Archeology 50, 2018, 2: The Archeology of Celebrations, Euromonitor, 2017

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 18.3.2024 8:00 | karma článku: 22,88 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.