Olejomalba - váš kreativní koníček - kapitola 5 - pojivo (olej)
Dřív, než začnu popisovat samotnou práci s barvou, chtěla bych věnovat pár slov teorii, vysvětlující její vlastnosti.
Olejová barva je směsí pojiva, jímž je polymerizující olej, pigmentu, plniv a doplňkových látek, dodávajících požadované specifické vlastnosti (například vodorozpustnost nebo rychlejší tvrdnutí). Nejčastěji používanými pojidly olejových barev jsou lněný olej, olej z vlašských ořechů nebo makový olej.
Lněný olej se získává lisováním lněného semínka. Světlejší, za studena lisované oleje jsou vhodné pro olejomalbu, zatímco se nažloutlé, "horkým" lisováním získané frakce využívají spíše v potravinářském průmyslu.
Lněný olej má schopnost "vysychat", když má zajištěn dostatečný přístup vzduchu. Ve skutečnosti se nejedná o vysychání ve smyslu ztráty vody, ale o polymerizaci. Kyslíkové atomy propojují jednotlivé řetězce mastných kyselin v daném oleji a tím zpevňují jeho strukturu.
Chemická reakce, která vede k "vysychání" lněného oleje je doprovázena vývojem tepla. Hadry, potřísněné lněným olejem mají tendenci k samovznícení. Potřísněné textilie ukládejte nejlépe v do kovových, vzduchotěsně uzavíratelných nádob, u lehce zašpiněných hadrů dbejte, aby neležely na hromadě, která by mohla začít doutnat a způsobit požár.
Lněný olej se prodává ve specializovaných prodejnách, a i pro vás, coby začátečníka, se může stát vítaným doplňkem. Používá se například k "mastnému ředění barvy" k získání některých efektů.
Při využití lněného oleje musíme mít vždy na paměti jeho specifickou vlastnost: v průběhu tvrdnutí barevné vrstvy se nepatrně mění jeho barevné vlastnosti. Větší množství lněného oleje, smíchaného například se světlým, modrým odstínem, vám může po vyschnutí barvy připravit nečekané překvapení: polymerizací se lněný olej mění na lynoxin, jehož barva je o něco tmavší, než měl původní olej. Tímto dochází k zelenání modrých odstínů, hlavně u transparentních, hodně ředěných druhů barev.
(Proto se v některých světlých odstínech lněný olej částečně nahrazuje makovým nebo ořechovým olejem.)
Na obrázku vidíte zkušební kartu s čerstvě nanesenými oleji.
Ve vrchní řadě: ořechový a světlicový olej
v prostřední řadě: lněný olej prof. kvalita, olivový olej, běžný lněný olej
dole: podkladová vrstva pod ala prima malbu, burákový olej
Na druhém obrázku vidíte stejnou kartu s odstupem dvou let.
Zřetelně je zde vidět, nakolik se polymerizací změnila barva jak lněného, tak ořechového oleje. Ze všech otestovaných olejů změnil svou barvu nejvíce právě onen nejvíce používaný lněný olej. Minimální změna barvy olivového a burákového oleje se logicky vysvětluje tím, že netvoří oxiny a nezabudovávají do své struktury atmosferický kyslík - netvrdnou. (Tyto oleje používáme k čištění štětců, viz minulá kapitola.)
Použití makového nebo ořechového oleje jako hlavního pojiva se dlouhodobě neosvědčilo, výsledná barva sice plní nároky na barevnost, ale vykazuje jiné, neméně důležité nedostatky (vznik trhlin při vysychání, apod.). Různí výrobci barev sice vyvinuli technologie, které umožňují jejich použití, zůstávají ale spíš okrajově využívaným materiálem. V tomto blogu se jimi nebudeme dále zabývat.
Lněný olej zůstává hlavním a nejdůležitějším pojivem při výrobě olejových barev - díky jeho chemickým vlastnostem, způsobu vysychání, stabilitě a pevnosti výsledného barevného nátěru.
TIP:
Obstarejte si menší množství lněného olej a experimentujte s jeho využitím v malbě. Můžete například vytvořit barevné karty a následně prozkoumat, nakolik přídavek oleje mění vlastnosti barev, které máte k dispozici (viz následující obrázek). Zároveň získáte první konktakt s barvou a seznámíte se s chováním různě ředěné barvy při jejím roztírání.
(Na tomto místě se ráda opakuji - pozor při práci se lněným olejem - existuje reálné riziko samovznícení hadrů, potřísněných větším množstvím tohoto oleje!)
(Všechny fotografie, copyright D. Tenzler, 2014)
pokračování příště
Příště: pigmenty
Další díly seriálu:
Malujeme jablko - skicování a příprava
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 18,89
- Průměrná čtenost 1331x