Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se nedá světlo chytit do krabice od bot

Zásoby jsou dobrá věc – ať už se jedná o obilí nebo o whisky. Nebylo by skvělé mít zásoby ze světla?  Hodily by se, když je v noci tma. (délka blogu 7 min.)

Obilí, whisky, pitná voda, pivo nebo uhlí – to všechno jsou látky, které mají jedno společné. Dají se z nich tvořit zásoby pro špatné časy. Mají ještě jednu základní vlastnost – dají se chytit do ruky. Možná se to zdá být až příliš triviální, ale právě to je důvod, proč se světlo nedá uložit do pomyslné zásobárny a uchovávat ho (například v lahvích) na horší (temnější) časy.

Fyzikální charakter hmoty

Hmotu kolem nás tvoří několik druhů tzv. elementárních (tedy dále nedělitelných) částic. Když si představíte složitost vesmíru, je až s podivem, že oněch základních částic, ze kterých se vesmír skládá, zase tolik není.

Hmota – tedy obilí, whisky, pitná voda nebo třeba uhlí – se skládá z jednotlivých malých komplexů, kterým říkáme atomy. Jakkoliv jsou atomy různorodé (každý chemický prvek má svou vlastní konstrukci), mají vždy podobnou strukturu. V podstatě se naše „normální, viditelná hmota“ skládá z jader a většího nebo menšího množství elektronů, které se kolem jader pohybují po různě zformovaných oběžných drahách.

Jádra atomů hmoty se skládají ze dvou druhů kvarků, kterým říkáme „up“ a „down“. V naší hmotě se vyskytují ve trojicích. Podle toho, kolik „up“ a kolik „down“ kvarků se sdruží do jedné trojice, vznikne proton nebo neutron. Spolu pak různé množství protonů a neutronů vytváří jádro atomu určitého chemické prvku.

Další částicí, která se podílí na tvorbě naší hmoty, je elektron. Obíhá jádro a vyvažuje elektrický náboj, který mají uvnitř jádra skryté protony. Jelikož mají různé chemické prvky různou hodnotu náboje jádra, musí mít i různé množství elektronů, které toto jádro obíhají.

Fyzikální charakter světla

To, čemu lidově říkáme „světlo“ má úplně jiný charakter. Skládá se sice také z elementárních částic – tím ale veškerá podoba s hmotou, jakou je obilí, whisky, voda nebo uhlí, končí.

Těmto částicím se říká fotony. Patří do skupiny výměnných částic fyzikálních sil. Náš vesmír totiž tvoří nejen hmota, ale také fyzikální zákony a síly. Známé jsou zatím čtyři síly: silná s slabá interakce, která působí jen na krátkou vzdálenost v jádrech protonů a neutronů, elektromagnetická síla, která je přitažlivá nebo odpudivá a gravitační síla, která je vždy přitažlivá. V běžném životě přitom registrujeme jen poslední dvě, protože jádra atomů (ve kterých působí silná a slabá interakce) jsou příliš malá na běžné pozorování.

Obě „běžné“ síly – elektromagnetismus a gravitace – tvoří silová pole. Ta se rozkládají kolem zdroje, kterým může být v případě elektromagnetismu kladný nebo záporný náboj a v případě gravitace uskupení hmoty. Když se takovému poli dodá energie, vyprodukuje tzv. výměnnou částici. Tou je u elektromagnetismu foton a u gravitace zatím neobjevená částice graviton.

Fotony jsou částice, které v sobě nesou určitou energii, nemají ale klidovou hmotnost tak, jako ji mají částice, které tvoří hmotu. Fotony totiž nikdy v klidu nejsou. Pohybují se neustále stejnou rychlostí, která je shodou okolností také nejvyšší rychlost, jakou se může v našem vesmíru šířit informace – rychlostí světla.

Proč je tma, když se zhasne?

Z fyzikálních vlastností světla vyplývá také odpověď na otázku: „Proč je tma, když se zhasne?“ Světelný zdroj si nesmíme představovat jako nějakou schránku, ve které je světlo uskladněno a ze které se světlo vypouští v případě potřeby. Zdroj světlo jen v určitém momentě vyprodukuje.

Ze zdroje se světlo šíří tak dlouho, dokud nenarazí na pevnou překážku. Při „nárazu“ pak mají fotony dvě možnosti. Buď se odrazí, nebo se absorbují, když se jejich energie předá částečkám hmoty. Odražený foton pak letí dál prostorem až do té doby, kdy znovu narazí na překážku a buď se odrazí, nebo je překážkou absorbován.

O fotonech, které naleznou cestu do citlivé vrstvy v našich očích a absorbují se nich, říkáme, že je „vidíme“ Ve skutečnosti registrujeme nervové impulsy, které se absorbovanými fotony vyvolaly. Podle množství těchto fotonů pak rozeznáváme, jestli je tma, šero nebo světlo.

Když vypneme zdroj světla, například lampu, ukončíme produkci fotonů. Už vyprodukované a existující fotony dorazí k nejbližší překážce a odrazí se od ní nebo se v ní absorbují. Odražené fotony se pak dostanou k další překážce a všech se opakuje. To se děje až do té doby, kdy nezbude žádný volný foton. Vzhledem k tomu, že se fotony pohybují obrovskou rychlostí, probíhá celý děj tak rychle, že ho nezaznamenáme – zdá se, že po vypnutí lampy (zdroje světla) se okamžitě rozhostila tma.

Proč se nedá světlo chytit do krabice od bot?

Ze stejného důvodu se nedá světlo skladovat. Pakliže narazí na překážku, která by jej mohla zpomalit, tak se od ní buď odrazí, nebo se pohltí. Fotony pak přestanou existovat a jejich energie se předá elektronům ve hmotě překážky.  

Elektrony se pohybují kolem jádra hmoty určitou rychlostí a nacházejí se na určitých specifických drahách v předem určené vzdálenosti od jádra atomu. Přidaná energie je může tzv. nabudit, tedy převést na jinou dráhu. Elektrony se samozřejmě snaží takové energie zase zbavit a vrátit se tam, kam patří. Přebytečnou energie vyzařují zpět ve formě fotonů, zpravidla se v běžných podmínkách ale jedná o fotony tepelného záření.

Fotony, které bychom chtěli uschovat v krabici od bot, tedy krabici jen nahřejí. Běžné fotony, které vnímáme očima jako světlo, mají relativně nízkou energii. Nahřejí tedy zeď nebo krabici od bot jen nepatrně a my si takové změny těžko všimneme. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.7.2017 8:00 | karma článku: 25,90 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 21,55 | Přečteno: 496x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,61 | Přečteno: 233x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 569x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.