Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Dobrý den. Jdu trochu s křížkem po funuse, ale zkusím to. Není mi úplně jasné, jak se povedl odběr vzorků vrtem - právě pro to se předpokládalo pevné uchycení Philae k povrchu komety. Když tohle selhalo, jak se povedl vrt provést? Navíc Philae je na svém konečném stanovišti v poloze se kterou se asi nepočítalo, dokázali si s tím přístroje sondy poradit?

Abych byl upřímný, nejsem úplně přesvědčený o úspěchu samotného Philae a o tom, že se povedlo provést naprostou většinu plánovaných činností...

0 0
možnosti
Foto

R^Dramatické přistání Philae.:-)

0 0
možnosti
DT

:-)R^ To muselo být hrozné. Po letech si z takových věcí člověk dělá legraci ale v tom momentě....

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Stejně je to úžasné, jako by se našlo jedno speciální zrnko písku v celé poušti:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Dnešní věda dělá tak rychlé a masivní pokroky, že si to člověk už přestává umět představit. R^ Mějte krásný večer, Honzo. :-)

0 0
možnosti
Foto

To je jak dobrodružná sci fi povídka.

Jen tak mě jako laika napadá, jestli ten nepravidelný tvar komety nemá na svědomí právě to vyprašování její hmoty za "xy" let.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
DT

:-) No jen si to představ. Třicet let na tom vymýšlejí, sbírají peníze, projektují, pracují, diví se radují se, pak to vystřelí, ono to deset let někam letí, pak shodí lander - a ... je fuč! Museli u toho lehce zešedivět. Navíc na ně přitom live kouká celý svět... ufff... nezávidím jim to. Na netu jsou záznamy z řídicího střediska, když se to stalo... ta hrůza je tam přímo hmatatelná...

Měj krásný den, Horste, tady prší. R^R^:-)

1 0
možnosti
TT

Díky za fundované shrnutí události. Tedy události přistání jako takové. Bohužel jsem se ze žádného článku nikde na světě nedozvěděl, co se konkrétně zdařilo a co ne. Na Technetu jsem pod článkem o konci Rosetty rozpoutal diskusi, nad kterou se ještě i dnes od plic směju, jak nadšenci tvrdí, že všechno proběhlo dle plánu a nějaké rozvíjení panelů mělo být jen jakýmsi bonbónkem navíc ;-D;-D;-D: http://technet.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A160930_064845_tec_vesmir_vse&vlakno=80894167

Tak snad ESA jednou položí karty na stůl, no.

0 0
možnosti
DT

Děkuju za link, půjdu si ho přečíst. :-) Co se podařilo... podařilo se té komety dosáhnout, v mých očích to je úžasný matematický výkon, podařilo se, že se po cestě nic nepolámalo (dlouhá doba rovná se dlouhá cesta rovná se větší pravděpodobnost, že elektronika nepřežije vliv kosmického záření), podařilo se přistát, i když s obtížemi a podařilo se zanalizovat chemii okolí Philae. Podívali se, z čeho se taková kometa skládá. Rosetta pak hodně fotografovala a sama i měřila. Když bych to měla shrnout - vyzmizíkovali jedno z mnoha bílých míst. Příště se možná poletí na jinou kometu, která pochází odjinud a jinak se chová - a budou srovnávat, jestli na ní najdou stejné chemické sloučeniny.

Technologie - ukázalo se, že ten trik s harpunkami nebude to pravé ořechové. Také se ukázalo, že baterie na základě radioizopů jsou přeci jen důležitá věc, že se na sluneční panely nedá spoléhat. Mít radioizotopový zdroj, mohly obě části sondy dodnes vesele měřit a pracovat. R^:-)

Mějte moc hezký den a díky za návštěvu. :-)

2 0
možnosti
MS

R^R^ To se čte málem jako detektivka. :-) Máte v textu drobnou chybku v datu - má tam být 2.září 2015.

0 0
možnosti
DT

Díky za návštěvu, Milane. :-) Myslím, že je to opravdu 2016, ten objev byl teprve nedávno. R^ Mějte moc hezký den, a díky za milé palečky. :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Vám krásný den. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.