Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokus nevyšel, ať žije ten další.:-)R^

0 0
možnosti
DT

R^:-) Dočkáme se, už jen čtyři roky. R^ Mějte krásný den, Kláro a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano karma a poděkování! Pěkný večer.

0 0
možnosti
DT

Vám také pěkný večer, a děkuju za milou návštěvu. R^:-) Přeju, ať se daří. R^

0 0
možnosti
Foto

I stroje mohou selhat, to se stava. Dulezite je, ze tam nebyla lidska posadka a nikdo na to nedoplatil zivotem. Danko, diky za clanek, preji hezky vecer:)

1 0
možnosti
DT

:-) Je lépe, že se to stalo teď a je tu šance, že se to nestane, až se k Marsu vydá vrtná souprava, která bude hledat bakterie.

Mějte krásný večera a děkuju! :-)R^

2 0
možnosti
MS

No vida, aspoň máme (my Pozemšťané) na Marsu vlastní kráter. :-)

1 0
možnosti
DT

R^:-) Takhle jsem se na to ještě nedívala... R^ Evropská Unie má na Marsu vlastní kráter... R^

Už jsme měli skoro kráter před deseti lety, ale nakonec z kráteru sešlo, jak se ukázalo loni v lednu. O tom bude příští blog. :-)

Mějte krásný večer, Milane a děkuju za návštěvu. R^:-)

0 0
možnosti
MS

Díky za článek. Existují postupy pro harmonizaci dat z více zdrojů pro případ, že se jedno měření "zblázní". To se pak označí za nevěrohodné a často ho lze nahradit přibližným výpočtem z jiných dat. Může to být účinné, ale náročnost vývoje software je o dost vyšší. Nevím, do jaké míry se používá u kosmických sond.

1 0
možnosti
WW

Mars nemá vlastní globální polohovací systém, takže k porovnávání a k "přesvědčení" autonomního systému toho moc není. Validace dat vyžaduje další nezávislý systém a to může být problém v případě sond, kde se šetří každým deka. Software je také klíčovou částí - musí vyhodnotit ta správná data atd. ;-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu Jiří, mějte moc hezký den. R^:-)

0 0
možnosti
WW

R^ jako vždy - věcné a zajímavé. Jen doplním, že k vytvoření 3D reliéfu modelu povrchu postačí jeden přelet nad oblastí zájmu (lépe je s překrytím dalších dvou postranních pásů), kamerou s duchaplným rozlišením a hlavně s dostatkem světla - laser nebo radar neumožňuje přenést texturu. Kdo by měl zájem tuto metodu prostudovat do hloubky, nemusí pochopitelně letět na Mars, ale může vyzkoušet z pohodlí svého obýváku - postačí několik navazujících snímků v dobré kvalitě a free software ze stránek http://ccwu.me/vsfm/ , které je dobrým odrazovým můstkem k placeným programům, např. Agisoft PhotoScanner atd.

0 0
možnosti
DT

Neznala jsem, díky! R^ A děkuju za návštěvu, dnes ráno jsem si všimla vašeho příspěvku v jedné z minulých diskuzí (omlouvám se že až tak pozdě). R^ Přeju vám krásný den, Waldo, ať se vám daří. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Mladá paní profesorko, děkuji za výklad a hlásím: na zeměkouli za našimi dveřmi na terase máme teď 3 minus. R^R^

2 0
možnosti
DT

:-)

Kráter Gale na Marsu hlásí dva stupně nad nulou (rover Oportunity) a Berlín hlásí -3 stupně.

:-) Je tu větší mráz než na Marsu! R^8-o

Přeju krásný den, Horste, ať se daří :-)R^

2 0
možnosti
PV

P97a53v98e32l 78V37é46b61r

5. 12. 2016 8:22

Taková hloupá chyba a byl zmařen další triumf pozemské vědy a techniky. Škoda.

Nicméně, jako vždy: Díky za další zajímavý článek!

1 0
možnosti
DT

Je otázka, nakolik se tomu dá předejít. Podle detailnějších zpráv zůstaly v bufferu počítače nějaká chybná data senzorů. Ta udávala výšku -2000 metrů, tedy nesmyslnou. Tento soubor nebyl vyřazen a by porovnán s následujícími daty, která už byla správná a udávala 2000 metrů. Oboje pak počítač vyhodnotil tak, že změna výšky dáva nulu - hopla, my už na tom Marsu stojíme, honem vypnout brzdné motory.

Taková chyba mi přijde logická - technologie je už rozpracovaná, specifikace motorů jsou správné, padák existuje a byl testovaný - co tam může ještě tak selhat - software...

Možná chtěl někdo ušetřit... a ten software moc netestoval. Možná je ten radar, který zásobuje sondu daty nevhodný... Snad... se to už nestane, až tam poletí vrtná souprava a až opravdu půjde o skutečnou misi.

Američanům se už také jednou stalo, že si spletli metrický a americký systém a místo co by navedli sondu na přistávací kurs, navedli ji na kolizní a nechali ji roztříštit, protože přitom byla moc rychlá a nešla ubrzdit tak, jak bylo zaprogramováno. Jedna sonda se do Marsu naopak netrefila (to byla tuším kdysi jedna z ruských). Ono to není tak jednoduché... (obdivuju Indy, že se hned napoprvé do Marsu trefili).

Mějte krásný den a díky za návštěvu, Pavle. :-)R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS