Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak já doufám, že Andromeďani nejsou "lactose intolerant". To by je srážka s Mléčnou drahou mohla dost mrzet. Já bych ji proto jako vstřícné gesto přejmenoval na "Medovou dráhu" a po splynutí bych už jen připsal "Andro-" :-)

1 0
možnosti
DT

Máte pravdu - Mléčná dráha je nespravedlivá k Asiatům a veškerým mimozemšťanům. Andromedová dráha je dobrý kompromis. R^:-) Krásný den do vašeho matematického univerza! R^

0 0
možnosti
MS

Jen aby jednou neříkal někdo jako paní Palivcová: "Vždyť von byl vždycky tak vopatrnej!"

0 0
možnosti
MS

Pardon, to patřilo k jinému článku.

0 0
možnosti
MS

Díky za článek. Jestli je galaxie v Andromedě větší než naše, tak možná spíš letíme na návštěvu my k ní, ne? ;-) Všechno je relativní. Při srážce či prolnutí lze očekávat vyšší tvorbu hvězd, pokud ještě nějaká plynná mračna zbydou.

Ke zmínce o temné hmotě: Nedávno byla zveřejněna teorie entropické gravitace, která se bez temné hmoty obejde, a prošla prvním ověřovacím testem. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál.

http://www.osel.cz/9091-vysvetli-temnou-hmotu-nova-teorie-gravitace.html

http://www.osel.cz/9172-nov-teorie-entropick-gravitace-sp-n-pro-la-prvn-m-testem.html

0 0
možnosti
DT

Zajímavé. R^ Děkuju za ty linky. R^

Mimochodem, Vera Rubin, která našla "nesprávnou" rychlost galaktického pohybu hvězd, ze kterého se pak dedukovala temná hmota, umřela před pár dny, o vánocích. Bylo jí 86 let.

Ta nové teorie je zajímavá, je to napínavé. :-) Přeju krásný večer, Michale. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Pozoruhodne. Jen dost pochybuji, ze budou za tak dlouho jeste lide lidmi, bude-li vubec Zeme Zemi.

Diky, Danko, hezky vecer.:-)

0 0
možnosti
DT

Nebude, v tu dobu už tu Země nebude. Ale kdo ví, lidstvo možná ano. :-)R^ Přeju krásný večer, a děkuju za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
Foto

R^Zní to nebezpečně, i když se nejspíš nic moc nestane... A nám to bude už jedno...:-)

0 0
možnosti
DT

Bude to nejspíš jen hezká podívaná, i když trochu nudná. :-) Zase na druhou stranu je zajímavé vědět, že k té Andromedě nemusíme letět - doletí si k nám sama. :-) Krásný večer, Kláro. R^:-)

1 0
možnosti

Všiml jsem si tu zmínky o Nibiru, tedy údajnému tajemnému souputníku našeho Slunce, kterého se ještě nepodařilo objevit. Teoreticky by opravdu mohl existovat a stále nebýt objevem. On by takový hnědý trpaslík klidně mohl kroužit někde v okolí Oortova mračna a nikdo by si toho ani nevšiml, protože hnědí trpaslíci nejsou skoro vidět.

0 0
možnosti
DT

Hnědý trpaslík je velice hmotný objekt, něco mezi opravdu hodně velkou planetou a hvězdou. Věřte, že vidět sice není, ale gravitační působení by ho dávno prozradilo. Kdybychom tu v systému měli něco takového, byl by dávno nestabilní a my bychom se o tom nedozvěděli, protože bychom tu vůbec nebyli. R^ Rozeberu to v blogu. Je to zajímavé téma. R^ Děkuju za návštěvu a za zájem o věc. Mějte moc hezký den. R^

2 0
možnosti
Foto

Píšete, že galaxie zvaná Andromeda, je mnohem větší než naše Mléčná dráha, přitom obrázky ukazují úplný opak. Tou galaxií, která se k nám blíží, je myšleno celkové obrovské souhvězdí, v níž rotuje ona popisovaná spirála? Nevymyká se to už trošku možnostem něco takového v hmotnosti přesněji spočítat?

0 0
možnosti
DT

Obrázky - myslíte tím to, co vidíme v dalekohledu? To, že se to zdá být malinké, je způdobeno tím, že je to daleko. :-)

Blíží se k nám samozřejmě ne souhvězdí (to jsou hvězdy naší vlastní galaxie - hvězdy co vidíte na nebi nejsou dál než 7000 světelných let) ale galaxie v Andromedě, M31.

Přeju krásný den, Jiří. R^:-)

1 0
možnosti

Premyslet o vesmiru je tak krasne!

2 0
možnosti
DT

:-) Jsou horší témata. R^ Díky za návštěvu, Michale, ať se daří. R^

0 0
možnosti
MS

Trochu se obávám, aby se po té srážce nestala z naší Galaxie Máselná dráha. :-)

Jinak opět velmi pěkný článek. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na jednu z prvních knih, kterou jsem na toto téma četl - "Kapitoly z astrofyziky" od astronoma českého původu Zdeňka Kopala R^. Tou by měl asi začít každý, koho tato tématika zajímá.

1 0
možnosti
DT

To by se mohlo stát. R^:-) Asi to bude celkem divoká doba, ale našinec si toho moc nevšimne. Přibyde jen nových hvězd a po nějaké době i supernov.

Možná si pak nějaké inteligentní bytosti budou libovat, že byla ta obří srážka skvělá a že bez ní by nikdy na jejich hvězdném systému nevznikl život. :-)

Mějte krásný den, Milane. R^

1 0
možnosti
PV

P42a66v54e53l 60V77é97b12r

9. 1. 2017 9:28

Díky, díky, díky!

1 0
možnosti
DT

I vám díky - za přízeň, Pavle. :-) Přeju krásný den. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.