Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Jirko. R^:-)

0 0
možnosti
MS

Dobrý článek i diskuse. R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Za sebe i diskutující. R^:-) Přeju krásný podvečer. R^

0 0
možnosti
JS

R^Hezký popis reálné možnosti pro výlet planety (hvězdy) Nibiri, ale tito lidé se pohybují mimo reálný svět a asi je nepřesvědčíte, jak sama píšete, opět se ozvou. Je to podobná sorta lidí jako vyznavači spikleneckých teorií.

0 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu Jiří. Myslím, že jim zbývá už jen, aby postulovali, že ona planeta vyleze z nějaké čtvrdé dimenze. A tak by to bylo v pořádku - nezneužívat pro svoje výmysly vědu a neohánět se vědeckostí tam, kde není, ale dát přímo najevo, z jakého šuplíku berou svoje teorie.

Mějte krásný den. R^:-)

1 0
možnosti
HP

Pluto byl z pozice deváté planety sesazen v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Je nejen příliš malý, ale především vlastní gravitací nevyčistil svou oběžnou dráhu od srovnatelných těles. Těch je v jeho okolí, v tzv. Kuiperově pásu, poměrně hodně. Vědci z Kalifornského technologického institutu Caltech v Pasadeně Chad Trujillo a Scott Shepherd publikovali před dvěma lety domněnku, že oběžné dráhy mnoha transneptunických těles naznačují existenci společného „řídícího“ objektu, kterým ale není Neptun. Později začali na objasnění záhady pracovat Konstantin Batygin a Mike Brown. Postupně se začínaly hromadit indicie, že naše sluneční soustava by mohla mít další velkou planetu. Jimi odhalená devátá planeta zatím nemá oficiální jméno. Podle výpočtů, simulací a chování svých souputníků v Kuiperově pásu však není pochyb o tom, že jde o planetu desetkrát hmotnější než Země, která oblast své eliptické dráhy dokonale vyčistila od dalších vesmírných objektů. ;-)

0 0
možnosti
DT

;-) Zatím se ale neví, jestli jde o jednu planetu nebo několik samostatných, případně kde všude se nacházejí. O něco později, poté, co vyšlo tohle tiskové prohlášení, to NASA zase trošku zrelativizovala, nenašli žádný vliv na dráhu sondy Cassini, která právě krouží kolem Saturnu. Ten vliv by tam měl být a chvíli se šeptalo, že tam i je.

V každém případě se bude jednat o objekt/objekty kroužící kolem Slunce ve vzdálenosti několika set AU, nic, co by mělo sebemenší šanci, doletět si k Zemi, aby ji trošku pozlobilo zemětřeseními. :-) Přeju krásný den, Hano. R^

1 0
možnosti
Foto

Inu, kdo chce ukončit svět, Nibiru si vždy najde... :-)R^

2 0
možnosti
DT

R^ A nejednu, bohužel ... nebo pokud to člověk bere jako obveselení, bohudík. :-) Mějte krásný matematický den, Honzo. R^

0 0
možnosti
MS

Díky za článek. Astronomové mohou vyloučit existenci planety daných vlastností, ale k tomu, zda existuje další planeta, se vyjadřují formou limitu vlastností, které může mít, aby nebyla v rozporu s pozorováními.

Na základě koordinace drah několika vzdálených planetek byla před rokem vyslovena hypotéza o vzdálené hmotné planetě, o níž jste také psala

http://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=502407

1 0
možnosti
DT

To máte pravdu, ta je ale malinká ve srovnání s něčím, co by měla být planeta X (u té dokonce někdy mluví jako o hvězdě) a hlavně - měla by si kroužit tam někde "vzadu" a ke Slunci by se rozhodně nikdy podívat nemohla.

Díky za zájem, Michale, přeju krásný večer. R^:-)

2 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji, ulevilo se mi. Už jsem myslel, že se nevyplatí letos sekat trávuR^:-)

2 0
možnosti
DT

R^:-) A já bych ji nemusela nasít. Ale co se dá dělat, show musí pokračovat. :-) Přeju krásný večer do Norimberku. R^

2 0
možnosti
Foto

Třeba se ta planeta X nějak sama zjeví. Odnikud!;-D;-D;-)

0 0
možnosti
DT

:-) Že by nějaká nevyužitá červí díra? :-) Raději to neříkejme moc nahlas, nebo to do svých konspiračních teorií opravdu zabudují. R^:-) Mějte krásný večer, Kláro. :-)

2 0
možnosti
Foto

R^Ale Danko, tyto konce sveta jsou prece nutne. Vite, kolik podvodniku zbohatne tvrzenim "jsem osviceny a kdyz mi odevzdas veskery svuj majetek, zajistim ti vecne stesti"?

Preji krasne odpoledne:-)

2 0
možnosti
DT

R^:-) Ano, věčné štěstí táhne. R^ Přeju krásný večer vám i vaší rodině. R^:-)

1 0
možnosti
JS

Díky za opravdu skvěle zpracovaný článek.

Kdysi jsem o této tajemné planetě (respektive hvězdě) četl nějaké knihy. Například "Světlo z dávných věků" od Ivo Wiesnera. Musím přiznat, že tato kniha má vynikající styl a moc dobře se čte. Je to takové to typické příjemně tajemné čtení.

Jen pro dokreslení bych rád "přidal" takovou spekulativní zajímavost. V mnoha astronomických publikacích se píše, že v drahách velkých planet za Jupiterem (Saturn, Uran, Neptun) jsou pozorovány odchylky, které neodpovídají vzájemnému působení planet sluneční soustavy. Tyto odchylky byly pozorovány již před více než sto lety. Proto bylo hledáno těleso, které by mělo dostatečnou hmotu, aby mohlo dráhy zmíněných planet ovlivňovat. Když byla objevena planeta Pluto, astronomové se zaradovali. Jenže pak se ukázalo, že Pluto je příliš malá, a tak se hledá dál.

Astronomové například tvrdí, že ve vesmíru převažují dvojhvězdy a vícenásobné hvězdné soustavy. V tomto ohledu je osamocené Slunce spíše výjimkou. A i když to není příliš pravděpodobné, pořád je otevřená možnost, že i naše Slunce má svého hvězdného souputníka. Pokud by to těleso byla černá díra o průměru pouhý jeden kilometr, ale hmotnosti třetiny Slunce, neviděli bychom ho ani nejlepšími teleskopy. Ale gravitační vliv tohoto tělesa by mohl odpovídat drobným nepravidelnostem v pohybech velkých plynných planet. Pokud by se toto těleso pohybující se po silně eliptické dráze přiblížilo do vnitřních částí sluneční soustavy – mohlo by začít zářit. Tedy ne přímo to těleso, ale hmota, která by do černé díry padala (například při průletu pásem asteroidů). Stometrový balvan, který by byl roztrhán gravitací černé díry a vytvořil by kolem ní světelný disk, by dokázal přezářit i Slunce. Co si o tom myslíte?

0 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu i zájem o věc. Ono to vůbec není spekulativní, ty odchylky tam jsou. Jsou způsobené malými tělesy za dráhou Neptunu, kterým se dnes říká transneptunické. Mají velikost větších asteroidů nebo našeho Měsíce a rozhodně jim nestačí hmota ani na to, aby byl nazývány planetami, natož mohly konkurovat Jupiteru.

Pokud by za Neptunem ve velké dálce byla nějaká protohvězda, musela by být minimálně ještě tak 70x větší než Jupiter - a to by bylo rozhodně znát. Jupiter je naše největší planeta a dominuje nejen své okolí, ale pořádný kus Sluneční soustavy.

U tohohle jevu planety X ani tak nejde o to, jestli tam někde "vzadu" něco je, oni ezoterici tvrdí, že to "něco" občas dělá výlety ke Slunci. A to je právě ten moment, který to dělá nepravděpodobný. Kdyby se skrz naši soustavu pohybovala znatelná hmota na takové dráze, dávno by byla nestabilní, případně by byla dávno celá Sluneční soustava zpřeházená a jakoby "vymetená".

Každopádně - přeju krásný večer! R^:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.