Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem tady zbytečný, mám starosti zrovna NEVESMÍRNÉ. Danuš R^

0 0
možnosti
PV

P24a48v24e16l 95V51é69b98r

3. 2. 2017 15:29

Přečtu si ten článek ještě jednou, a pořádně, ale při prvním rychlém přečtení nerozumím jednomu (cituji, či spíše kopíruji):

"Jedno nebo obě tělesa mohou být následně z planetárního systému doslova vymrštěna do volného mezihvězdného prostoru."

Kde se bere energie k vymrštění OBOU těles? Obě tělesa si obíhají po svých drahách, takže mají pohybovou energii tak akorát na to, aby obíhala, neulítla a nespadla na centrální hvězdu. Když se srazí, tak najednou získají obě tělesa dostatek energie k opuštění hvězdy... Když jenom jedno, tak to chápu - druhé těleso ztratí. Ale aby obě tělesa získala ... to snad není možné hradit z rotačních energií ... nechápu.

0 0
možnosti
DT

Skutečně to tak může být. Já si to představuju tak, že se obě tělesa dostávají do rezonance, výkyvy v jejich drahách se pak docela rychle maximalizují. Ty počítačové modely ukazují, že výkyvy stoupají exponenciálně. Podle toho, jaká je pak původní konstelace může jedno těleso vyletět hned a to druhé třeba později, když se jeho dráha a rychlost změní blízkým flyby u jiné planety nebo u samé hvězdy.

Někde na netu se dá dokonce online hrát hra na planetární soustavu - a simulovat tyhle gravitační hrátky - link jsem bohužel zapomněla. Kdysi jsem si to zkusila - fascinovalo mě, jak málo stačí a máte z planet jen zbytky. :-)

Děkuju za zájem o věc, mějte moc hezký den, Pavle. R^

1 0
možnosti
Foto

Je neuvěřitelné, co se dneska dá najít.:-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Danko, zivot uvnitr planety zni temer poeticky, pripomnelo mi to Cestu do stredu Zeme. Diky za zajimavy clanek, preji hezky vecer.:-)

0 0
možnosti
DT

Já děkuju za návštěvu a milá slova. Mějte krásný večer. R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Při případné kolizi se Sluneční soustavou - je otázka, jakou rychlostí se by se taková bludná planeta vůči nám pohybovala. Kdyby proletěla dost rychle, možná bychom si jí ani nevšimli.

0 0
možnosti
DT

Rozhodně by zanechala trvalý dojem svou gravitací. :-) Ale až tak rychlá být nemůže, abychom si nevšimli. Světlu to k Plutu trvá takových šest hodin, jestli se nepletu - a takovou rychlost žádná planeta nikdy mít nebude. Takže by teoretická planeta byla na cestách Sluneční soustavou pěknou dobu. R^

Mějte krásný den, Miroslave, ať se daří. :-)

2 0
možnosti
MS

Díky za pěkný článek. Pravděpodobnost vyvržení planety je větší u vícehvězdných soustav, kde podmínky pro stabilní oběžné dráhy jsou horší než s jednou hvězdou.

Určité nebezpečí by mohl znamenat také průchod bludné planety Oortovým oblakem, který je asi nejhustší kolem 50 000 astronomických jednotek od Slunce, což by mělo za následek destabilizaci drah a zvýšené bombardování planet sluneční soustavy.

1 0
možnosti
DT

R^ Máte pravdu. R^

Nedávno jsem někde četla pojednání o tom, jak se pohybují planety ve vícečetných systémech a kupodivu tam vznikají i celkem stabilní situace. Planety se pohybují legračně, po přímce sem a tam - od severu k jihu takové soustavy a nazpátek. Ale jinak, je to jak píšete, v takových soustavách spíš nebudou mít planety vůbec stabilní dráhy, moc komplikované gravitační vlivy. Navíc objevili opravdu hodně soustav, které sestávají jen z hvězdy a velkého plynného obra těsně vedle ní. Ten musel na své cestě na nynější pozici také vyčistit skoro celou soustavu. Těch bludných planet bude opravdu hodně, řekla bych.

Odborníci tvrdí, že by takovou planetu objevili. V té dálce by už musela být vidět v teleskopech. Ty pohyby, které by vyvolala, bychom prý také zaměřili. Doufám, jako každý, že vědí, co dělají. :-)R^ Zatím můžeme být klidní, nevypadá to na nějakou návštěvu "odjinud".

Mějte moc hezký den, Michale, díky za návštěvu. R^:-)

1 0
možnosti
MS

Myslíte, že taková bludná planeta koná pravidelný rotační pohyb kolem své osy, nebo se vesmírem převaluje, jak ji napadne ?

0 0
možnosti
DT

To je zajímavá úvaha. Já bych si tipla, že rotuje. Všechny planety, co máme v naší soustavě rotují, tyhle "vyhozené" planety na tom musely být po svém vzniku, dokud byly ve své původní soustavě, podobně. Asi bude existovat nějaká konstelace mezi planetami, která by jednu z nich zároveň vyhodila z planetárního systému a zároveň zastavila její rotaci, ale tipovala bych si, že nebude moc častá. Je otázka, jestli se ten pohyb bude zpomalovat nebo ne. Co myslíte vy?R^

Děkuju za návštěvu a přeju vám krásný den, Milane. R^:-)

1 0
možnosti
WW

R^ Příjemné čtení. R^

3 0
možnosti
DT

Děkuju moc. :-) Jsem ráda, že se líbilo. A příjemní jsou u mého blogu i diskutéři, vždycky mají co říct, vědí zajímavé věci, které potěší zase mě. R^:-)

2 0
možnosti
Foto

Einstein byl ke gravitačním čočkám dost skeptický. Sice plyne z jeho OTR, ale bral, že je prakticky nulová šance, aby se objekty dostaly do správné konfigurace. Pochyboval, že se někdy vůbec naskytně příležitost k ověření teorie. A teď, po sto letech, je najednou těch čoček tolik, že se používají k hledání bludných planet!

pěkný článek

2 0
možnosti
WW

Nebylo možné ověření skrze zatmění Slunce? Nevím, jestli se v té době o tom uvažovalo, pokud už to není zakomponováno ve Vámi zmíněné "správné konfiguraci."

2 0
možnosti
Foto

V té poslední větě jste se trošku zamotala.:-)

0 0
možnosti
OU
  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.