Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro pana Potra. Vy jste napsal: "Při gravitačním slučování atomů spolupůsobí další síla a to energie prázdného prostoru, (gravitační konstanta), která určuje rychlost rozpínání vesmíru . Ta má v současné době hodnotu . Kdyby byla o řád větší, nebo o řád menší.... "

Myslím, že bychom si měli sjednotit pojmy. Energie prázdného prostoru - tím asi myslíte energii vakua. Ve vakuu na úrovni mrňavých rozměrů existují fluktuace. Jejich intenzita se dá změřit (můžete vygooglit Casimirův jev), díky tomu vznikají všude možné částice, které existují jen hrozně krátkou dobu, přesto mají jakýsi vliv na ostatní částice. Například odstiňují náboj elektronu, takže se nám jeví ne jako nekonečný.

Gravitační konstanta není nic z prázdného prostoru, naopak, je to síla, která působí na předměty v blízkosti velké hmoty. Na Zemi je dána hmotou Země a působí na nás. Ano, tohle skutečně vysledoval už Newton. Její hodnotu můžete také vygooglit, rozhodně je jiná než vámi udávnaná 10^-120. To je pro změnu intenzita gravitační síly, jedné ze čtyř fundamentálních vesmírných sil, kterou na sebe vzájemně působí částečky hmoty.

Co jste asi myslel, byla Hubbleova konstanta, tedy míra, kterou se rozpíná vesmír - ta je momentálně nasazena někde přes 70 km/s.Mpc.

Nic si z toho nedělejte, já si ty přesné hodntoty těch konstant také nepamatuju a musím si je vždycky najít na internetu, ale přeci jenom bychom neměli míchat pojmy a vařit kašičku ze sil odpudivých a přitažlivých a věcí, které k tomu vůbec nepatří.

Mě nepřekvapuje, že považujete vznik vesmíru za něco nepředstavitelného. Prostě se o věc nezajímáte a spoustu věcí nevíte, takže na ty výzkumy koukáte skepticky. To není žádná ostuda. Nikdo nemůže vědět všechno.

Co ovšem ostuda je, svou neznalost povýšit nad práci a poznání ostatních a prohlásit, že "věda" nic neví a stejně je to všechno jinak, protože někdo kdysi v minulosti prohlásil, že je nad námi Bůh a všechno to tady stvořil a řídí.

3 0
možnosti

Ještě jedna věc mě fascinuje, jak ve své křečovité snaze zachovat Boha alespoň trošku jako hybnou sílu, musíte popírat pravdivost Bible. Ale to je na další, dlouhou diskuzi.

3 0
možnosti

J13o82s58e40f 42P29o95t34r

18. 2. 2017 0:06

život ve vesmíru.

podle vědy je ve vesmíru 10^21 sluncí a 10^22 planet. Obrovská čísla. Jenže vesmír mlčí! Nejhlasitější mlčení je z Marsu, planety v pásmu života s vodou, ale život nikde. Ze země se již sto let intenzivně vysílají uspořádané elektromagnetické vlny, tedy z okruhu 50 světelných let, by se měl někdo ozvat. Ticho ! V celém vesmíru nikde ani stopa po životě, jen ticho !

Také bych si dovolil několik poznámek k fungování toho celku.

Žijeme na pevné kamenné planetě a udržuje nás elektromagnetická energie ze Slunce. Velký třesk s bezprostředním vznikem kvarků, elektronů, fotonů, neutrin a současně čtyř fundamentálních sil. Silná interakce vytvořila atomová jádra, po ní elektromagnetická síla spojila jádra s elektrony na atomy a molekuly. Poté vstoupila do hry gravitace, která atomy koncentrovala do těles od vesmírných kamenů až po obrovská slunce.

Jenže slunce ze začátku byly rožhavené koule bez produkce elektromagnetického záření, protože elektromagnetické odpuzování kladných jader je tak obrovské, že by k jejich slučování nikdy nemohlo dojít. Aby k tomu došlo, k tomu funguje čtvrtá, slabá interakce, která mění druhy kvakrů a tím umožní slučování vodíkových jader - termonukleární reakci - a slunce se rozzáří.

Při gravitačním slučování atomů spolupůsobí další síla a to energie prázdného prostoru, (gravitační konstanta), která určuje rychlost rozpínání vesmíru . Ta má v současné době hodnotu 10^-120. Kdyby byla o řád větší, nebo o řád menší, nikdy by k pevným planetám nedošlo - bud ́ by byly věčně se rozptylující atomy, nebo by hmota vesmíru zkolabovala do jedné koule.

Ten, kdo věří, že toto všechno je jen náhoda, je prostě jen myšlenkový bloud.

2 2
možnosti

Jestli to nebude tím, že Mars postrádá svůj tolik důležitý magnetický štít, Venuše - v podstatě dvojče Země, má skoro až vázanou rotaci, tj že den na Venuši trvá 243 pozemských dní a to také nesvědčí, no a náš Měsíc s povrchem plochy Afriky (obdélníku, do nějž se plocha Afrika vleze), by snad nějakou těžkou atmosféru gravitačně udržel v tenké vrstvičce nad povrchem, ale měl by ten samý problém s odfouknutou atmosférou co Mars, takže pokud by existoval budovatelský plán kohosi všemocného, budou všechna tělesa v obytné zóně kypit životem a nejen ona. Že tomu tak není a že je rozmanitý život vázán pouze na příhodné těleso, je důsledkem šťastných okolností a díky této šťastné okolnosti můžete fantasticky přemýšlet, že to prosté nemohla být náhoda - je to pochopitelné, nikoliv však akceptovatelné. Podobně by jste přemýšlel na jiné příhodné planetě schopné udržet si kapalnou vodu vyhřívanou sluníčkem v jeho ochranné sféře a sférou vlastní ochrany proti jemu samotnému. Závada v myšlení kreacionistů spočívá v bludu, že životu se muselo něco kýmsi dotvořit, ovšem opak je pravdou - život prosperuje tam (pokud tamtéž vznikne nebo jsou jeho chemické stavební kameny zaneseny), kde jsou k tomu skvělé podmínky a v našem případě je to Země narozdíl od Marsu, Venuše či Měsíce nebo Pluta. Kreacionisté nevědí, že život vznikal v toxickém prostředí z pohledu stávajících podmínek, ve kterém již nový život z nové platformy nevzniká, ale přežíva. Pro vědce je životem i život bakteriální a možná Mars už měl něco takového nastartováno, bohužel, ač je život odolný, nevezme za vděk nevyhovujícím podmínkám i kdyby se pánbů stavěl na hlavu a pokud někdo preferuje inteligentní život jako ten skutečný život, pak k němu vede cesta ještě trnitější s kaskádou katastrof, aby se mohla vyselektovat strategie přežití závislá i na mozku. Všiml jsem si, že jste použil poněkud bizarní spojení energie vakua s gravitační konstantou. Rozpínající prostor jde proti gravitaci ne ve smyslu antigravitace...

3 0
možnosti

Pane Stratile, jste hrozně otravnej. Jako kdybyste koukal na gotický kostel a prohlašoval, že protože nikdo nemůže pochopit, co každá část toho kostela znamená, nemůžete nijak hodnotit historické období, v němž byl postaven.

2 0
možnosti
Foto

Použil jste neadekvátního přirovnání. Gotické období můžeme hodnotit, i když nechápeme smysl každého detailu architektury katedrály. Je to naše lidské historické období, které známe.

Nemůžeme ale hodnotit vznik a zánik vesmíru, tedy něco tak globálně neuchopitelného a tvrdit, jak to s ním dopadne. Tady ta prostá fyzika a navíc jen z lidské dimenze poznání musí nutně selhat.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek R^

Kolikrát si říkám, jestli on inteligentní život není nějakým obranným mechanismem, kterým se vesmír snaží předejít svému potupnému konci.

Když se tak podívám, co jsme dokázali za posledních tisíc let, tak si říkám, že za pár milionů let možná budeme dolovat hmotu z černých děr a nové galaxie budeme sekat jako Baťa cvičky :-)

5 0
možnosti

R^:-) Lidstvo jako pojistka proti zničení. Lidstvo jako prostředek k rozmnožování vesmírů. R^ Ta myšlenka se mi líbí. Dává tomu celku řád a úkol. :-) Krásný den, Honzo, mějte se prima. R^

2 0
možnosti

Srdečně zdravím. :-) Tento blog natolik přesahuje exaktnost, že se mi při jeho čtení začaly rodit básně někde mezi ušima a hranicí vesmírem, která nám ulítla rychleji než světlo. Nicméně...

Troufám si tvrdit, že život je to poslední, co kdy skončí. Dej mi úkol, ať shromáždím (dle současných poznatků) rozpadající se a vyhasínající vesmír, abych zopakoval big bang. Přijmu tuto úlohu, byť by měla být splněna v milionté generaci.

Asi se vzhledem k obrovitosti našeho budoucna ještě musíme nadechnout, abychom to zvládli, že všeobsahující vesmír je natolik komplexní, aby se v hlavě mini pidi člověka dokázal zobrazit. Ale je to tak. Prostor v mikrostrukturách je stejně nezměrný jako prostor v dálkách nad nebem. A když něčemu rozumím, dokážu to snad ovládat, ne?!

Jinak doporučuju v otázkách věčnosti se obrátit na odkaz velkého mudrce Buddhy und sende die besten Grüße nach Berlin! Der Artikel war wieder mal super! V:-)R^

2 0
možnosti

R^:-) Přeju celé rodině moc hezký den. R^R^ A tvým milým Gute Besserung!

0 0
možnosti

Děkuju za návštěvu, přeju krásný den. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Jako vždy paráda. Sice mně to připomnělo i úsloví ,,až do skonání věků", ovšem...;-) Ovšem, tedˇ něco ,,scifi". Může-li být energie v nějaké podobě nositelem informace, mohla by si i sama sebe uvědomit?:-)

1 0
možnosti

Já myslím, že na to by musela být energie dost komplikovaně uspořádaná. To se mi nezdá...

Děkuju za milá slova a návštěvu, mějte krásný zbytek večera, Jiří. R^:-)

2 0
možnosti

Tato otázka by nás v podstatě neměla moc trápit. Pro nás je daleko podstatnější, že supervulkán pod Yellowstonským národním parkem, jehož erupce může být pro naši civilizaci devastující, se probouzí k životu (země v jeho okolí se nadzvedla asi o 70 cm). Podle solidních vědeckých údajů se jeho erupce opakuje zhruba každých 600 000 let a teď už je 640 000 let v klidu, takže je to jen otázka třeba jednoho roku, nebo naopak tisíce let, kdy o sobě dá s celou silou vědět ! A pak se může stát, že na Zemi zavládne období několika (ale i třeba desítek) let, kdy bude Slunce zastíněno vrstvami prachu v ovzduší a na Zemi zavládne doba ledová se všemi důsledky pro lidstvo. Schraňujte konzervy ! :-)

2 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

Já se na tu dlouhou éru tmy,o které píšete na konci článku, včas připravím. Koupím si do zásoby hodně svíček, abych alespoň něco viděl.

2 0
možnosti

P41a82v75e79l 11V15é51b32r

16. 2. 2017 19:32

Zkuste raději ledničku. Tuhle jsem nemohl najít světlo - a v ledničce bylo!

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS