Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Já děkuju vám - za přízeň. :-) Mějte krásný večer, Ladislave. R^

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám blog líbil. Přeju krásný den, Libore, mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Teda, představa vajíčka "uvařeného" na Everestu nic moc. Stejně jako představa, jak tam vlečou coby "nutnou výbavu" papiňák.;-D8-o Doma se nepoužíval, "jedna paní povídala, že někomu bouchnul".:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Měli jsme doma takový ten klasický s oválným deklem - a dobře si na ten nepříjemný pocit vzpomínám. Takže se nedivím...:-) Můj dnešní hrnec oproti domu dělá naprosto komfortní dojem.

Krásný večer a díky za návštěvu, Kláro, mějte se moc prima. R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milou návštěvu, mějte moc hezký zbytek večera, Jirko. R^

0 0
možnosti
MS

Já mám nejraději, když ventil v "tlakáči" jen tak jemně posykává a pomalu přitom upouští páru. Je to dobré znamení, že se neděje nic podezřelého. Docílí se toho ubráním plynu po prvních známkách přetlaku. Zatímco hurá styl, kdy se pod "tlakáčem" topí na plné pecky a k uvolnění přetlaku dochází za hlasitých zvukových efektů, jako když teplárna upouští páru, zavání průšvihem (například si člověk leknutím vylije kávu, kterou si právě odnáší k televizi). :-)

2 0
možnosti
DT

:-)R^ Navíc ta televize pak ani není slyšet. :-) Patřím k těm, co se nechali umluvit na kuchyni v obýváku.

Také v něm ráda vařím, hlavně je to rychlé a čisté. R^ Děkuju za návštěvu a přeju krásný večer, Milane. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Vždycky do toho dám zbytečně moc vody v obavě, aby se nevyvařila a pak mám perfektní polívku;-D

Hezký článek, Danko, papiňák je bezva kamarád do kuchyně. Jen se nesmí experimentovat, jako ta paní, co u toho starého typu zatížila ventil kilovkou a pak měla doslova vymalováno.

2 0
možnosti
DT

:-)R^ Chybami se člověk učí - stejnou chybu už podruhé neudělá. Tahle je navíc ještě hlasitá ... a jak to říct... efektní.

Krásný večer vám i vaší paní, mějte se hezky vy i celá rodina. :-)R^

2 0
možnosti
LV

Dobrý den! Baví mě číst Vaše texty, máte neobyčejné znalosti. Ale na druhou stranu také - jak to říct... Neznalosti?

Tak například - tlak se neměří ani v barech, ani atmosférách, ale v Pascalech. A protože 1 Pascal (1 Pa) je velmi malá hodnota (1 Newton na 1 čtvereční metr), častěji se setkáváme s násobky této jednotky, většinou kiloPascaly nebo megaPascaly (kPa, MPa).

A o bajonetovém uzávěru již byla řeč níže. Na druhou stranu znám a měl jsem "papiňák" (z Německa), který byl uzavírán pomocí zkráceného závitu. Ten může připomínat zmiňovaný bajonetový uzávěr, neboť umožňoval dovřít hrnec během pootočení víka o cca 1/10 otáčky.

Zajímavé bylo i řešení regukace tlaku. Na víku byl výstupek s otvorem, taková malá "sopka", Na ní se nasadillo závaží s kuželovou jehlou, která ten otvor uzavřela. Dotěsňovala to voda, která kondenzovala na jehle. Když se zvýšil tlak, závažíčko se nadzdvihlo a upustilo páru. Jakmile začala voda vařit, závažíčko se roztancovalo a točilo se jako káča. Mimochodem tenhle hrnec byl z hliníku.

Na principu adiabatického ochlazování funguje například chladnička či mrazák.A kdo si pamatuje staré sifonové láhve s "bombičkou", ten ví, že mu při úniku CO2 z bombičky přimrzla ruka. :-)

0 0
možnosti
Foto

Nevidím nic špatného na tom, když se v populárním článku používají jednotky, které jsou sice zastaralé, ale intuitivní. Uvádět tlak v atmosférách u přístrojů kde se mluví o násobcích či zlomcích běžného tlaku vyvolá konkrétnější představu než korektní údaj 10^5Pa.

6 0
možnosti
Foto

R^;-) Připomnělo mi to starý voj. vtip. Školení mužstva, kdy důstojník tvrdí, že voda vře při sto stupních. Jeden vojáček podotkne, že ne vždy, že může být bod varu i třeba při devadesáti stupních. Důstojník horečně listuje příručkou. Posléze vítězoslavně prohlásí: ,,BLBOST, DEVADESÁT STUPŃŮ je pravej úhel, mám to tady napsaný!";-D

6 0
možnosti
WW

Podobný je o balistické křivce a střelbou za roh.

2 0
možnosti
KB

A máte někdo zkušenosti s tím, když bouchne "papiňák"?

Já jsem viděl následky u sousedů, Je to asi 25 let. To byl ještě ten starý hliníkový, který měl ještě ten nasazovací ventil a pod držadlem takovou pojistku (to byl takový hliníkový kulatý plíšek). Příruba hrnce měla oválný otvor a víko se podstrčilo pod přírubu.

Sousedka něco vařila a to "něco" pravděpodobně ucpalo jak ventil, tak pojistku (asi toho tam dala moc). Když to bouchlo, tak u toho naštěstí nebyla a já to viděl už po "boji". Zdeformované víko, utržená digestoř a stěny v okolí jako když střelíte z brokovnice ze 2 metrů do zdi, akorát místo broků jí naládujete masem a zeleninou. Hlavně ze zdí svítila mrkev.

2 0
možnosti
WW

Snad díky oválnému víku se deformace projeví nejvíce tam a výbuch tímto směřuje vzhůru, než u jiných uzávěrů, které z papiňáků dělají granáty při závadě přetlakového ventilu a pojistek.

0 0
možnosti

Sedím v první lavici a hltám hodiny fyziky a chemie ... a ještě s takovou učitelkou! Díky! .-)

4 0
možnosti
DT

:-) Jste na mě moc hodný. :-) Něčím si člověk musí od té politiky odpočinout. R^ Mějte krásný večer, Michale. R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.