Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Sice piji jen turka s cukrem, aleR^.

0 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, jsem ráda, že se vám líbilo. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Opět karma. Jak jinak;-)? Nicméně bych si dovolil doplnit praktickou část přednášky. Nikoliv fyzikální zdůvodnění, to je vyloženo naprosto polopatisticky a nemá chyb. Jde spíš o praktickou část. Mléko do kafe nedávám, tak ani nemohu polemizovat s jeho "stabilizačním" účinkem na hrníček s kávou. Ale ti kteří pijí zásadně turka (tedy, když si kafe vaří sami), vědí, že tentýž stabilizační účinek má i samotná surovina (tedy káva). Podmínkou ovšem je, že musí být čerstvá a hrníček, či sklenička se musí zalévat najednou a trochu z výšky. Proud vody vnese do kapaliny vzduch a kávové částečky vytvoří pěnu. Kafe tedy lze odnést i na verandu, protože "se doma nekouří" :-). Zalitím turka podle návodu specialistů (nadvakrát) ve většině případů pěnu nevytvoříme. A Zamícháním ji zrušíme naprosto dokonale. Pěna s kávy se rozpadá podstatně rychleji a snadněji, než pěna za smetany, nebo mléka. Dobrou chuť. R^

1 0
možnosti
Foto

Ještě poznámka k mému předchozímu "dílku": Ve skleničce, nebo hrnečku s mokrými vnitřními stěnami, pěnu z kafe neudělá ani mistr světa Amoleta. Vysvětlení v blogu - povrchově aktivní látky.

1 0
možnosti
DT

R^ A je všude kolem nás. Jen se dívat... :-) Krásný den, Ivano, mějte se moc hezky.

0 0
možnosti
VV

Tak na dobrou noc jeste jedna vzpominka. Byli jsme poprat k narozeninam byvale sousedce. A ta se mne pri takovem tom smalltalk bhem vecera zeptala jak ti chutnalo to kafe?

Odpovedel jsem uprimne, no bylo tak nejak jine. A jeji odpoved byla: no, privezla ho kamaradka ze statu a tohle je s prichuti vlasskych orechu. Ale privezla take s prichuti ananasu a bananu. Nejak nechapu ty, co chvali star bucks. Nastesti se u nas v okoli neuchytili.

1 0
možnosti
WW

R^Takových ochucených máme také výběr, ale když už mě tím někdo obdaruje, stává se z toho "putovní dárek". Kdoví, jestli Vám paní neudělala kafe z takového putovního dárku - v USA má každý druhý alergii na ořechy. ;-D

2 0
možnosti
Foto

J24a85n49a 29M93a57j97o75v63á

24. 7. 2017 20:57

Ooooo, kávička. Tak mi to celé zavonělo kávou (méně tou fyzikou, ač se to hezky čte), že jsme si jednu uvařili zcela mimo časové obvyklo. Ač s houpavou hladinou (dávám přednost černé), moc se na ni těším. A při šlehání pěny už si na vás vždycky vzpomenu. Díky.R^

0 0
možnosti
DT

Rádo se stalo - a díky za vaši milou návštěvu, Jani. R^ Ať vám chutná. R^ A krásný večer. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^co se kávy týče je to přímo věda-rozhodně se vyhýbám těm instatním pokud to jde a už vůbe ne ty- tři v jednom- jak je v jednom sáčku kafe, smetana i cukr-dík za zajímavé infoR^:-)

0 0
možnosti
DT

Vám díky za návštěvu. R^ Mám také takový pocit, že rozpustné není to pravé ořechové. :-) Mějte krásný večer, Libuše.

0 0
možnosti
Foto

R^Tak to je moc zajimave, Danko. Rekl bych, ze u piva to bude fungovat nejak podobne.:-P

Preju krasny den s vonici kavou.:-)

1 0
možnosti
MS

R^ Určitě, akorát že vám ho málokdy přinesou až po vrch. :-)

2 0
možnosti
Foto

R^R^Já jsem schopná vylít i to latte macchiato.;-D Ale je to méně snadné, to je pravda...

1 0
možnosti
DT

:-) Já mám problém i s tím, jak ho vypít. :-) Krásný večer, Kláro. R^

1 0
možnosti
Foto

P26e22t27r 58O85m85e34l38k23a

24. 7. 2017 14:01

Vás bych chtěl mít jako profesorku na gymplu. To by se ty přírodní vědy studovaly. Pozdě bycha honit. Výborný článekR^

1 0
možnosti
DT

:-) Děkuju, jste na mě moc hodný. Mějte moc hezký den, Petře, ať se vám daří. R^

0 0
možnosti
MS

Zajímavé jako obvykle. Nerovnoměrnosti při tvorbě pěny parní tryskou jsem si všiml, ale příčinu neznal.

.

K nedávnému tématu: Červený trpaslík Trappist-1 má 9 planet, z nichž 3 jsou v obyvatelné zóně. Nyní bylo zveřejněno, že je na nich mnohem silnější UV záření než na Zemi, což snižuje pravděpodobnost složitějšího života pod 1% oproti Zemi. Hvězdný (sluneční) vítr je tam 1000x až 100 000x silnější než na Zemi, což může vést k znehodnocení až úplnému vypaření atmosféry.

http://www.astro.cz/clanky/exoplanety/zivot-v-soustave-trappist-1-muze-ohrozovat-vlastni-hvezda.html

2 0
možnosti
WW

R^ +1

Trpaslíci jsou co do výkonu nestálí, planety v obytné zóně zcela jistě mají vázanou rotaci (trpaslíci se dožívají stašně moc let) a případný zavlečený život, pokud se nechytl pod povrchem planet, prakticky nemá šanci. Inteligentní život už vůbec ne - ten se vyvíjí uvnitř potravního řetězce v rámci vlastní strategie atd. Je však možnost, že nějaká letuschopná civilizace mohla zaparkovat u něj na příhodné planetě a vegetovat pod kopulemi - inteligentní život má větší možnosti a tím i větší šance.

2 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.