Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^

Jako vždy, perfektní. S tím Muskem se zbytečně netrapte. Je sice nějaká malá šance, že tam vysadí pár maringotek s několika lidmi, kteří se možná na nějakou chvíli budou hrabat v písku Cydonie s vidinou nálezu nějakého vyspělého mimozemského artefaktu, čemuž bude odpovídat složení posádky, protože nikdo z normálních by se na takovou misi nenechal naverbovat. Stereotyp a zklamání, v podstatě odsouzených na doživotí, pokud se neprojeví jiné, hodněpravděpodobnější zhoubné vlivy, nezažene ani mastění karet nebo piškvorky. Smysluplné by bylo, kdyby byla na orbitě Marsu stanice s landery, které se mohou z povrchu vracet a kosmická loď, pendlující mezi ISS a marsovskou orbitální stanicí. Fandím každé šílené myšlence, ale co je moc, to je moc. Prověření vlastních schopností a technologií je lákavé a Mars přímo k tomu vybízí, ale o jeho terraformaci se snad ani neuvažuje, jako se neuvažuje o městech v údolíčku. Je to jen prostě další meta, kterou v minulém století ztělesňoval Měsíc, tj na té další přistát, zapíchnout vlajku, zahrát hymnu, pár židovských veršů a odletět. Obydlit Mars je jen reklamním sloganem, který láká méněinformované miliardáře na sponzoring s místenkou u okénka s přednostním právem ponechat si nalezené kouzelné hračky, popřípadě vyzkoušet možnost vlastní záchrany před kolapsem Země z důsledku napŕ. supervulkánu. Není však důvod jim v tom bránit...

6 0
možnosti
DT

:-) To jste řekl hezky. :-)

Na bydlení to tam asi nikdy nebude, asi také ani na nějaké velké osídlování a bohužel asi také nevyjde ani terraforming, i když nějaké přizpůsobivé organismy nebo breberky by se snad daly extra zkonstruovat. Jen aby to pak nedopadlo jako ve filmu s Val Kilmerem (teď si nevzpomenu, jak se jmenoval), kde marsovští švábi posádce skutečně neudělali dobře.

Krásný večer, Waldo, mějte se moc prima. R^

0 0
možnosti
VC

Kolonizace marsu asi opravdu není na pořadu dne. avšak v horizontu budoucích řekněme 500 let (pokud se tedy nezhroutí mezitím pozemská civilizace) bych to viděl asi tak:

- poohlídnout se v rámci sluneční soustavy po asteoridu (asteoridech) s vhodným složením - led, uhlík, kyslík, dusík ... atd

- ten (s pomocí budoucích technologií) nasměrovat na kolizní kurs s marsem,

- kolizní kurs nasměrovat tak aby se nárazem zároveň upravila oběžná dráha a rotace.

1 0
možnosti
WW

R^+1

Reálnější je a v podstatě už se na tom pracuje, viz snaha Bruselu kontrolovat těžbu na asteroidech, že se začnou drtit a zpracovávat dosažitelné asteroidy, nebezpečné nevyjímaje s tím, že pokryjí spotřebu nerostů na Zemi. Na ISS se neflákají - zkoumají taveninu ve stavu beztíže a mnoho dalšího, což by umožnilo shazovat na Zemi čisté ignoty různého drahocenného materiálu. Na Mars nebude čas. ;-)

3 0
možnosti
Foto

R^Hezky a jasne napsano. Diky za clanek, Danko, pekny den.:-)

4 0
možnosti
DT

Děkuju, vám také krásný den - a celé rodině. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Souhlas, považuji to za byznys a trochu bláznovinu.

Na druhé straně je zánik Země nevyhnutelný, ale zkoušet řešit tento budoucí problém s dnešními prostředky se nejeví jako příliš reálné.

5 0
možnosti
DT

R^ Máme naštěstí ještě spoustu času, alespoň pokud nás nevyruší nějaký zbloudilý asteroid nebo nějaká zbloudilá ideologie a náboženství. Bude to chtít nové druhy energie. Zatím to vypadá na jadernou fúzi, která by snad jednoho dne mohla dát lidstvu tolik levné energie, že se vyplatí ji pak investovat i do proměn jiných planet. R^

Krásný den, Pavle a díky za návštěvu. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,63
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.