Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

R^ Je možné, že problémy s mezihvězdným cestováním lidí - zdroj energie, ochrana před zářením a hmotou, udržení biosféry atd. - rozumně řešitelné nejsou, a tak je každá civilizace odkázána na svou planetu, případně planetární soustavu. Pokročilejší formy komunikace se mohou obejít bez významného vyzařování energie do vesmíru, a posílat speciální echo si mohou rozmyslet z důvodů uvedených v článku. Takže i kdyby byly technické civilizace relativně hojné, nemusíme se o nich dozvědět.

3 0
možnosti
WW

+1R^

Nějaký druh nelokální komunikace není vyloučen a možná právě teď probíhá mezi vyspělými civilizacemi výměna informací, které samostatně přišly "jak na to". Samotná komunikaci možná není rizikem, protože jsou si vědomi, že z fyzikálních limitů přes obrovské vzdálenosti nikdy nedojde k vzájemnému setkání in natura, zatímco nelokálně komunikovat skutečně lze a již bylo odzkoušeno, ale vyžaduje to "podsvětelný nebo světelný" klíč, čímž mizí výhoda "on-line". Třeba se jednou podaří nad tím vyzrát...:-)

6 0
možnosti
OU
WW

:-)R^

Je tam někdo? Nikdo! :-)

2 0
možnosti
Foto

nebo "Přijďte zas, my k vám taky nelezem..." :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Možná hledáme na špatném místě. Z bezpečnostních důvodů by možná bylo nejlogičtější, kdyby taková vyspělá civilizace nejprve vyslala loď někam dál od své planety, a teprve pak signalizovala, jsme tady,kdo je tam.:-)

Mějte krásný den, Michale. :-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.