Diskuse

Největší katastrofa v dějinách Země

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak Theia....

Děkuji.

0 0
možnosti

Děkuju. Jsem ráda, že se vám líbilo, Jani. Krásný zbytek víkendu! R^:-)

0 0
možnosti

Velmi pěkný a poučný článek. R^R^ O této neblahé roli kyslíku jsem neměl ani potuchy. Jinak musím konstatovat, že vývoj Země ovlivnilo tolik šťastných náhod ve prospěch vzniku života, že člověk poněkud ztrácí optimismus stran četnosti jeho výskytu ve vesmíru.

0 0
možnosti

Možná že se život umí přizpůsobit víc, než si myslíme. Mám tendenci být optimistická. To, co považujeme za nepříznivé podmínky pro nás, může být příznivé pro život, který se vyvinul jinde.

Ale máte pravdu se situací na Zemi - tolik zvratů, tolik zlomů, stačilo málo a dnes na Zemi vládly "ještěrky". R^

Mějte moc hezký den, Milane, ať se daří, a děkuju za návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Největší katastrofa... přišla pozvolna a nenápadně.;-)R^

0 0
možnosti

Ano, a ti samí kyslíkprodukující mikrobi si asi dlouho mysleli, jaký je to bezva nápad, živit se jinak než sousedi. Než to tak nějak nezdravě bouchlo. :-)

Děkuju za návštěvu, Kláro, mějte moc hezký večer. R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, tak to je kriminální co se tady dělo. Možná bude i kriminální, co se teprve dít bude R^R^R^R^ Ať se celé rodině vyvede konec týdne nekriminálně!!

0 0
možnosti

:-) Doufejme, že se v budoucnu obejdeme bez dalších katastrof. Krásný den, Horste! :-)R^

0 0
možnosti

Děkuju a krásný den, Jirko. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Podobnou ekologickou katastrofu jsem měl možnost pozorovat každý den v naší čističce, než nám zavedli kanalizaci. Celý vtip čističky spočívá právě v probublávání vzduchu kalem s hnilobnými bakteriemi. Co nerozežere samotný kyslík, to dorazí aerobní bakterie. To co vytéká ven, dost připomíná vodu z čistého potoka. Přestavuji si, že takhle nějak se měnila prehistorická žumpa v dnešní atmosféru.

3 0
možnosti
Foto

R^ Karma. Velmi dobře zpracované téma.

0 0
možnosti

Děkuju moc, jsem ráda, že se vám líbilo. :-)R^

0 0
možnosti

R^ Pěkně a věcně shrnuto. Situaci před "kyslíkem" je možné spatřit u podmořských sirných komínů, kde za naprosté tmy a v prostředí horké zředěné kyseliny sírové se to životem hemží, byť se jedná o život zadaptovaný, nikoliv původní, podobně jako když někteří savci naklusali zpátky do moře. může poskytnout jakýsi model života na jiných planetách, s kterým bychom si asi moc nepokecali, jako si nepokecáme s tím na dně moře existujícího po miliony let v příznivých podmínkách. Agresivita a z toho projev inteligence se spíš předpokládá u života zadaptovaného na kyslík, jehož energetický ekvivalent skrze různé "živiny" je vysoký, látková a energetická výměna dynamičtější. Proto se ve vesmíru hledají potenciální partneři skrze planety s kyslíkem a produktem metabolických procesů, tedy již výsledek anabáze života po absolvování nezbytného řetězce katastrof. ;-)

3 0
možnosti

R^Pokud by se dalo vycházet, že se i složitý život může adaptovat na danou situaci (třeba vymyslí nějaký ... enzym?...) a bude existovat na anaerobním principu, pak bychom měli před takovou civilizací bodík k dobru. My bychom byli jedovatější pro ně než oni pro nás. Asi by se jim nechtělo na planetu plnou jedovatého kyslíku. Zase na druhou stranu by jim stačilo vyhubit všechen život (zářením, apod.) a počkat 300 let, než se to tady samo od sebe upraví (kyslík proreaguje a "zmizí"). Takže bych si u takové civilizace tipla na dlouhé zajímavé rozhovory z dálky nebo na okamžitou invazi, během které bychom si nejspíš ani nevšimli, že už je po nás. :-)

Krásný den, Waldo a díky za návštěvu jako vždy zajímavá slova. R^

0 0
možnosti

J85a37n 46R43á81ž

24. 8. 2017 13:45

Ano, otrava kyslíkem, je to nejhorší, co se může člověku stát. Potvrdit to může každý, kdo musí chodit z hospody domů, jako já přes les. Z čeho jiného se mu točí hlava a je mu špatně, že ano?

PS. Díky za poučný článekR^

0 0
možnosti

:-) To je dobré vysvětlení. :-)R^ Mějte moc hezký den, díky za milá slova a za návštěvu. R^

0 0
možnosti
Foto

R^Zajimave, Danko. Jde to i bez kysliku, za jinych teplot a tlaku. A treba zrovna takhle vypada zivot nekde jinde ve vesmiru:-)

1 0
možnosti

R^ Ano, my budeme hledat asi jako první u cizích planet kyslík, ve skutečnosti je ale jistě možné, že se někde život vyvinul bez něj. Jak by asi taková planeta a život na ní vypadala?

:-) Krásný den, ať se daří jak vám, tak vaší paní a zvířectvu. R^

1 0
možnosti