Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Selen u nás v jižních Čechách také chybí. Když se nám narodí jehňata, je třeba jim podat selen, jinak do pár dnů zemřou na svalovou dystrofii.

0 0
možnosti

Podíval jsem se na selen ještě na Wikipedii (ne pro kontrolu). Nezáživné čtení proti Vám, neuvízne to v paměti.:-)

0 0
možnosti

R^+1 Přesně tak. Taky jsem nakoukl - mají to odfláknuté (ne po chemické stránce) a vůbec chybí zmínka o tom nejdůležitějším použití selenu a to v usměrňovací technice, tj od krabiček s otočným knoflíkem u tehdejších elektrických vláčků, nabíječek přes svářecí stroje až po vysílače. Důraz je kladen na levné expozimetry, podle kterých bych si nanastavil ani kolo (v té době existovaly lepší, byť o něco dražší) a solární panely, které nikdy nebyly plně selenové, ale jako příměs typu P umožňující elektronové vakance. Než pofidérní wiki, skutečně je lepší vědecko-populární blog, který jde nekriticky doplnit v diskusi o zkušenost, pokud vás kriticky nesetne supervisor. ;-D

1 0
možnosti
Foto

R^Mě napadly akorát všemožné populární potravní doplňky, protože selen nám samozřejmě všem chybí. Asi jako všechny vitamíny, minerály a stopové prvky.;-);-D

0 0
možnosti

R^ A právě u selenu opravdu není radno to přehánět. Stačí jíst určité potraviny. R^ Přeju krásný den, Kláro. :-)

1 0
možnosti

R^ Selen nechává děkovat. :-) Krásný večer, Horste a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti

P23a11v91e50l 84V61é81b20r

18. 9. 2017 17:57

Začínám mít podezření, že jako má slovník jistý Ota (Ottův slovník naučný), tak i vy budete mít svůj slovník (Danin slovník zajímavostí a poučení).

3 0
možnosti

Jste na mě moc hodný, děkuju. :-)R^ Přeju krásný večer, mějte se hezky, Pavle.

0 0
možnosti
Foto

R^Coby pametnik si vzpominam jak na selenovy expozimetr, tak na usmernovac. Velike zarizeni, jake dnes nahradi okem neviditelna castecka v mikrocipu.

Hezky den, Danko.:-)

0 0
možnosti
Foto

Hezké, srozumitelné a zajímavé. Karma a R^

1 0
možnosti

Děkuju, jsem moc ráda, že se vám líbilo. :-) Krásný večer, Ladislave. R^

0 0
možnosti

V preddgermaniove a predkremikove dobe se selen hojne vyuzival v usmernovacich proudu. Ostatne jeste pred nejakymi 20 roky se dal videt v nabijeckach akumulatoru. Vydrzel zkrat na svorkach a nerozloucil se jako diody.

Ano exposimetry meolux, nebo veralux ho pouzivaly jeste v dobe, kdy uz Metz mel ve svych exposimetrech davno kremikove fotodiody.

I ja se pokousel o selenove fotoclanky. Stacilo tu selenovou desticku trochu ohrat a setrit kryci vrstvu a fotoclanek byl na svete. A v Myslikarne byly ty selenove usmernovace za babku.

Jen takovy fotoclanek, tusim ze daval tak pul voltu a par miliamper pro qcm nebyl v podstate k nicemu.

0 0
možnosti

Vždycky jsem obdivovala, jak někdo zabuduje pár součástek dohromady a ono to "něco dělá". Z pohledu laika je to skoro jako šamanismus. :-) Mějte hezký den, Vladimíre.

0 0
možnosti
Foto

R^ Ach, kde jsou ony časy, kdy od elektronek k destičkám jsme ,,spěli". Podomácku namotané trafíčko a k němu selen usměrńovač s ,,kondíkem" pro filtraci, až po amatérsky vyráběné ,,fotočlánky". A fungvalo to!;-)

0 0
možnosti

R^ Úžasné. Určitě to byla prima doba, člověk si mohl doma udělat spoustu zajímavých věcí. Člověk musí být elektročlověk. R^

Mějte moc krásný zbytek dne, Jiří. :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS