Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Názorné obrázky. R^ Podobně jako peridoty vypadají někdy kusy tlustého zeleného skla, obroušené v řece. :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Zelené sklo jsme na pláži našli také, bylo obroušenější (okrouhlejší oblázky) a mělo trochu jinou barvu. R^ Krásný den, přeju, Milane, mějte se moc prima. :-)

1 0
možnosti
Foto

R^A ještě je z toho paráda.:-)

0 0
možnosti
DT

:-)R^ To je. R^ Prodávají se tam snad všude takové ty typické smíšené náhrdelníky a náramky z lávy a olivínu - i když je veřejným tajemstvím, že ten olivín je brazilský - ten lanzarotský je příliš rozbitý a jednotlivé krystalky jsou příliš malé.

Přeju krásný den, Kláro, díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

J60a85n 41P91r88a96ž65á55k

26. 10. 2017 17:36

R^Potesilo mysl a osvezilo oci, Danko. Diky, hezky den.:-)

0 0
možnosti
DT

To jsem ráda. :-) Přeju krásný večer, vám i vaší rodině včetně zvířátek. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu a přeju moc hezký zbytek večera. :-)R^

0 0
možnosti
WW

R^ Zajímavý blog i s obrázky - to mám rád ;-)

2 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Pochvala od vás potěší dvojnásob. :-) Mějte krásný den, Waldo. R^

0 0
možnosti
OK

O98t56a 55K88i79n93c

26. 10. 2017 11:52

V lomu ve Smrčí u Semil se také dají najít olivíny, mnohdy drahokamové kvality. Několik jich mám ve sbírce - vše vlastní nálezy. Za váš blog ode mne karma. R^

1 0
možnosti
DT

R^ A člověk ani nemusí někam létat. :-)R^ Děkuju moc za milá slova,jsem ráda, že se vám líbil. Přeju vám krásný den, Oto!. R^

1 0
možnosti
JS

Nyní jste mne úplně nadchla – šutry, to je moje :)

Ty záběry té olivínové koule (olivínové konkrece) jak září z toho tmavého podkladu ve mně vyvolávají euforické pocity :) Nejraději bych Vám to ukradl z té fotky :)

Naštěstí se něco takového dá najít i u nás. Už zde Martina Moudrá zmínila známé lokality v Českém ráji. A není vůbec nutné chodit pouze do lomů. Zásyp nespočtu lesních a polních cest je tvořen právě horninami s obsahem olivínů, takže se dají sbírat klidně uprostřed lesa na cestě, a to daleko od zdrojové lokality – navíc spolu s acháty, protože melafyrové horniny s obsahem achátů například z lokality Frýdštejn se dají sbírat i na lesních cestách v širokém okolí například kolem Hrubé skály.

Olivínové koule (spinelový peridotit) se vyskytují také v Českém středohoří. Osobně jsem si ověřil, že kusy čediče s olivínovými koulemi o průměru až dvacet centimetrů se daly sbírat nad hranou velkého sesuvu, který v roce 2013 zavalil rozestavěnou dálnici D8. A bylo tam toho mnohem víc. Ale nikomu to neříkejte, tam se nesmělo :)

Jednotlivé krystalky olivínu i čedičové balvany s olivínovými koulemi doprovázejí také ložiska českého granátu na Třebenicku a Třebívlicku. A některé vzorky jsou velice krásné. Mám je doma. A nejúžasnější jsou zelené opalizované kusy serpentinizovaného peridotitu s obsahem českých granátů, které se objevují po orbě na středohorských polích. V tomto případě nejde o přirozenou součást čedičové horniny, ale o xenolity, které byly magmatem utrženy ve velké hloubce a vyneseny k povrchu.

4 0
možnosti
DT

:-)R^ Moje taky - i když jsem proti vám břídil, jak tak koukám. :-) Na polních cestách by mě hledat vůbec nenapadlo - musím se líp dívat, po čem to vlastně šlapeme. Nemusí být jen kanárské ostrovy - ona je láva i tady v Evropě. A drahé kameny také. R^

Čechy jsou vůbec dost obdařené - když k tomu připočítáme ještě i vltavíny a to velice sympatické lithium... R^

Krásný den, Jiří, mějte se moc krásně! R^

1 0
možnosti
Foto

R^ Není třeba jezdit na Lanzarote, stačí zamířit ke Kozákovu u Semil, který kdysi vyvrhoval čedič bohatý právě na olivíny (peridoty). Hojně se nacházejí zejména v lomech poblíž obce Smrčí, ale také na všech cestách v okolí, k jejichž úpravám byl použit čedičový štěrk místní provenience. Zejména po dešti lze najít až překvapivě velké kusy.

3 0
možnosti
Foto

Kdysi jsme tam byli. Celá ta oblast je od pohledu zajímavá, vždycky litujeme, že tam s námi není geolog, který by nám ukázal souvislosti a vysvětlil, na co se to vlastně díváme.

0 0
možnosti
Foto

Má osobní profesorko, děkuji a přeji povedený den!R^R^R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Tobě i celé rodině krásný den, Horste! Mějte se všichni moc prima. R^

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Takhle to dopadne, když se někdo dovede kolem sebe dívat i na dovolené.

0 0
možnosti
DT

Sopky... to je moje... :-)R^ Chudaci děti, už jako malinké musely do lávových polí a šplhat na horu, a takové věci. :-) Je tedy pravda, že si vybíráme jen vyhaslé sopky. :-) Krásný den, Vám i Vaší paní, Rudolfe! R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.