Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ve své práci, kterou jsem sepsal ještě jako vysokoškolák, jsem vysvětloval vznik vyššího jako obranu nižšího před vlastní záhubou. Jako výsledek vzájemných střetů jednotlivých kvalit hmoty. Jednotlivé prvky se liší jen atomovým číslem, že ano.

1 0
možnosti
WW

R^+1 Princip ke stabilitě...

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, mějte moc hezký den, Jirko. :-)R^

0 0
možnosti
JP

J87o15s55e32f 89P45o46t45r

5. 11. 2017 12:52

Ještě bych si dovolil jednu připomínku. Dáváte hmotě punc božskosti o čemž svědčí už nadpis ." To, co na první pohled vypadá jako plochá ezoterická fráze, převedl vesmír do praxe". Kde vzal vesmír vlastnost, že převedl něco do praxe?

Používáte stejnou logiku jako ve středověku, kdy věřili, že myši se rodí z hadrů a červi ze zkažených potravin. Jak jednoduché, myši se rodí z hadrů, vesmír ví co má dělat a tak vytváří prvky.

0 2
možnosti
DT

:-) Už zase mi do slov vkládáte nějaké vaše dojmy. Nic z toho v mých slovech není, není proto ani důvod proti tomu hrdinně bojovat. :-) Diskuzní faul - a není to váš první. ;-)

3 0
možnosti
JP

J46o84s96e79f 37P48o39t97r

5. 11. 2017 1:43

Dovol bych si ještě jednu připomínku a to když jsem přečetl níže uvedené názory paní TENZER a pana WINTERA ohledně vzniku vesmíru.

Vaše představivost a fantazie jsou skutečně neohraničené. Kdybyste měli pravdu, tak už máte Nobelovu cenu, a ve všech koutech zeměkoule by stály vaše pomníky na znamení vyřešení nejdůležitější otázky. Ale vzhledem k tomu, že jaksi žádný vědec se nesnaží vaše teorie potvrdit, nezbývá mí, než vás zařadit do kategorie tmářů a zpátečníků, protože prostě se vzpřečujete názorům oficiální vědy.

Víte aspoň jaké je stanovisko oficiální vědy? O začátcích se nemá mluvit !

Vzhledem k dalšímu pokroku vědy, zvláště molekulární biologie, se rýsuje možnost, že to pokleknutí bude reálné.

A není to proto, že já, nebo kdokoliv jiný si to přeje, ale proto, že složitost světa, se nedá vysvětlit : "NÁHODOU SE OBJEVILA DVOJICE KVARKŮ"

0 2
možnosti
MS

"O začátcích se nemá mluvit" mi nepřipadá ani moc vědecké, ani moc odvážné, spíš takové "připokakané". :-)

1 0
možnosti
JP

J57o94s28e33f 93P47o44t94r

5. 11. 2017 1:18

Paní Tenzer

už vidím vaší cestu, jednoduchou cestu od vzniku prvních vodíkových molekul, přes vznik prvních uhlíkových molekul jednoduše ke vzniku života, který přece musí existovat ve všech vesmírných oblastech, kde kolapsuje hvězda ve formě NOVY a tím vyprodukuje prvky až do železa, kteréžto prvky se jednoduše a ladně skládají v život - tak asi bude pokračovat vaše pokračování.Dovolil bych si k tomu dodat : Níže uvedenou větu, kterou jsem okopíroval byste měla uvést tím, že termonukleární reakce je možná jen při působení slabé interakce, což je jedna ze čtyř základních sil, kterými drží vesmír pohromadě :

"Alchymisty by jistě bývalo potěšilo, kdyby věděli, že přeměna jednoho prvku na jiný je nejen velice reálný proces, že je také zcela běžný a ve vesmíru k němu dochází už odedávna." Že to nevěděli alchymisté, mě nepřekvapuje, ale že to nevíte vy, je mi divné. Kromě toho byste nevědomému publiku měla vysvětlit, kde se ty čtyři fundamentální síly vzaly.

Vy jistě v dalším příspěvku , stejně lehce jak jste stvořila uhlík, stvoříte i život. Jenže byste měla vědět, že život se neřídí fyzikálními zákony, naopak je s nimi rozporu :

-život odporuje základnímu zákonu vesmíru, jenž směřuje k tepelné smrti, k maximální entropii,

- zatímco uspořádání anorganických molekul se řídí elektromagnetickými silami, uspořádání organických molekul se řídí přesnými informačními kódy jako RNA, DNA, epigenetickými kódy,

- základní záležitost zásobování energií, je v anorganickém světě otázka zase elektromagnetických sil, okamžitým vyrovnáním potenciálu , zatímco v organickém světě se jedná o vytvoření potenciálu, který trvá, není okamžitý, až k fyziologickému pokynu k jeho vyrovnání a tím k umožnění životních projevů,

- co vůbec není v anorganické říši je rozmnožování, základní jednotka života, musí předat instrukce k rozmnožování nejen své dceři, ale i její dceři.

Tyto problémy byste měla vysvětlit všem nedoukům z diskuze.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=631635

0 1
možnosti
DT

I manipulovat se musí umět, pane Potre. Tenhle diskuzní faul byl ... slabý.

Kdybych chěla termonukleární fúzi úplně do podrobna, jistě bych se popisu toho, jak se může přeměnit proton na neutron, nevyhnula. Jistě jste si všiml, že průběh fúze nepopisuji. Vaše dedukce o tom, že nevím, že se toho účastní slabá interakce je následně nelogická. Souhlasila bych, kdyby v blogu byla popsána fúze bez slabé interakce. Není to poprvé ani naposledy, o podobné fauly se snažíte snad v každém střetu.

Píšete, že termojaderná fúze je možná JEN při působení slabé síly. Mám pocit, že když to dáváte jako podmínku pro termojadernou fúzi, tak si to pletete s tunelovým efektem, to je zase úplně jiná věc. Možná jste někde četl, že ten tunelový efekt je podmínkou pro alfa rozpad (to už jsme ale zase u úplně jiného druhu interakce, u rozpadu supertěžkých prvků) a spletl si to s beta rozpadem (to je právě následek té slabé síly, následek, který mění zachycené protony s v neutrony a účastní se mimo jiné i přeměny vodíku v helium).

Abych to vysvětlila - beta rozpad je to, co následuje až PO jaderné fúzi a dělá to jádro stabilnějším díky tomu, že se přitom tvoří ze zachyceného protonu neutron. Protony se totiž zásadně odpuzují a neutrony jsou to, co je "lepí" k sobě.

Mohla bych vám tu začít složitě vysvětlovat, že se up kvark mění na down kvark, ale možná by to bylo moc komplikované. Lepší bude obrázek.. obrázek: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Beta_Negative_Decay.svg

Tohle je princip slabé interakce.

2 0
možnosti
MZ

Děkuji paní autorce a panu Winterovi za komentáře a fundované odpovědi a pěknou diskusi. Nabývám ale dojmu, že na mé odpověďi a otázky by už nestačil rámec vymezený jednomu komentáři a je mi jasné, že Vaše odpověď by byla asi ještě delší. A z toho mi vyplývá, že toto už není na diskusi zde.

Budu se tedy těšit na další článek paní auroky, kde snad vše lidsky srozumitelně vysvětlí.-) a třeba se někdy potkáme a probereme slovně.

S přáním pěkného dne

MZ

0 0
možnosti
DT

Děkuju, byla to inspirativní diskuze. R^ Zkusím hodit na virtuální papír své myšlenky k oné věci - a udělám blog. Z mé strany jsou to všechno sice jen dohady, ale třeba zase poinspirují k diskuzi. R^

0 0
možnosti
MS

Článek jako vždy čtivý, diskuse výživná. :-)

0 0
možnosti
DT

R^Dnes opravdu je výživná. Inspirující. Ty různé teorie o stavu před vesmírem jsou napínavé. R^ Přeju vám krásný den, Milane.:-)

0 0
možnosti
Foto

když nevím, u Tebe se dozvím :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova i milou návštěvu, Jaromíre, mějte krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Bezva pokračování, už teď se těším na trojku, měj Danko prima večer :) R^

0 0
možnosti
DT

Bude to takové povídání o uhlíku a kyslíku. :-) Tyhle dva prvky vznikly prakticky mezi prvními - a úplně všude, kam se oko podívá. R^ Krásný den, Mílo, ať se všechno daří. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, Alžběto, mějte se moc hezky! :-)R^ (Tyhle blogy o vzniku prvků by stálo za to namalovat. ;-))

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS