Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkně podáno. Je to zvláštní shoda okolností, že píšete zrovna o rozšíření nových prvků prostřednictvím supernov. Zrovna se totiž potvrdilo, že funguje i další mechanismus - pomocí kilonov. Ten termín je poměrně nový,

Italové už konečně zprovoznili detektor gravitačních vln a v srpnu zachytili další vlnu. Je jiná, než ty předešlé, které vznikly splynutím černých děr. Tentokrát se srazily neutronové hvězdy, takže byl proces doprovázen také elmag impulsem. Uvolnila se energie srovnatelná s asi tisícem supernov, proto kilonova. Při těch příšerných energiích se část hmoty totálně přeorganizovala a do okolí se dostala spousta prvků, které by už jinak vesmír neviděl.

2 0
možnosti
WW

R^+1

Tak to nakonec asi upřesnili, protože v srpnu mělo jít o splynutí dvou černých děr, přićemž se uvolnila energie ve formě gravitačních vln v ekvivalentu 3. Sluncí.

0 0
možnosti
Foto

To bylo 14. srpna a šlo opravdu o dvě černé díry. Druhý srpnový záblesk byl 17. srpna a to splynuly opravdu dvě neutronové hvězdy.

0 0
možnosti
WW

R^Tak to mi uniklo.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že časem bude takových pozorování tolik, že to bude rutina, která bude zajímat jen ty, kteří na tom sedí. Už teď bych dal sotva dohromady ta čtyři pozorování, co byla. Nebo už jich bylo pět?

1 0
možnosti
WW

Jestli se do toho počítá i to neutronové, pak 4 (od ledna).

2 0
možnosti
DT

To je zajímavé. R^ Musím si to načíst, díky za tip! R^ Přeju moc hezký večer, Vám i Vaší paní, Rudolfe. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,28
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.