Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Použité palivo se dá také přímo "spalovat" v rychlých reaktorech. Což je cesta, kterou jde Rosatom.

1 0
možnosti
WW

:-) Však také mají zkušenosti budované na atomovém arzenálu. Přímo spalovat použité palivo v rychlých reaktorech bez separace plutonia nelze, ale pro svůj provoz si umí palivo namnožit právě z toho odpadu z reaktorů s moderátorem...

1 0
možnosti
Foto

Výborný článek. Nezbývá než držet palce těm, kdo by se rozhodli podpořit takový projekt recyklace jaderného odpadu. Průběžně se doslýchám o projektech, které se mi líbí svojí hospodárností nebo ekologickou stránkou věci, ale velmi často se stává, že to kdosi smete z povrchu zemského a postará se o to, aby se na to zapomnělo. Tak doufejme a fanděme.

4 0
možnosti
DT

R^ Doufejme a fanděme! R^

Mějte krásný den, Ilono, a díky za návštěvu a zájem o věc. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jane zelený mužíček je vždy na nic. Ať v průmyslu nebo na Krymu.R^

0 0
možnosti
Foto

Zdravím a děkuji za informace. Jsou nejen pro mne velmi zajímavé a důležité. Takže pryč se strašákem?

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti
Foto

R^a to je právě to...u nás se jaderný odpad jen skladuje...tedy jestli se nemýlím, takže je to nebezpečný odpad.

1 0
možnosti
DT

Osobně si myslím, že je potřeba s tím zacházet opravdu opatrně. S obrovskou porcí pokory. Ale není třeba ztrácet hlavu. Je to dárek. Dal nám ho vesmír daleko dřív, než tu vůbec vznikla Sluneční soustava. Můžeme s tím žít a používat ho, můžeme se ho iracionálně bát. Je to jen na nás. :-)

Přeju krásný den, Jaromíre a díky za zájem o věc. R^

3 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, mějte krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Když si představím ta úložiště, plus "zelené" připomínky upravené na úroveň normálního člověka, stejně mě občas napadlo, jestli by to nešlo ještě využít...R^

0 0
možnosti
DT

Princip je jasný už dávno, je to jen otázkou času a "chtění". I "vyhořelé" palivo ještě obsahuje obrovské množství energie. Zatím ho necháváme volně vyzářit v meziskladech, než jde pod zem, ale jednoho (doufejme že nepříliš vzdáleného) dne to možná bude jinak. Do těch dolů pak ještě pořád ještě může jít low level odpad, který se moc zpracovávat nedá (odpad z medicíny například). R^ Mějte krásný den, Kláro. Díky za návštěvu a za zájem. :-)R^

1 0
možnosti
WW

R^ Přesně tak. Úložiště se sice dimenzují na desítky tisíc let, ale vše přímo či nepřímo nasvědčuje tomu, že už v tomto století se z nich stanou zlaté doly a momentálně, nijak nevyužitá uskladněná "energie" bude využita tak, jak se už laboratorně zkouší. Angažovaní "greenhorni" budou vždy škodit pod záminkou ekologie a přitom sami využívají těch zdrojů, které kritizují, ale to je normální...;-)

2 0
možnosti
DT

Nechme se překvapit. :-) Když to vyhlásili jako jeden z (dvaceti?) nejperspektivnějších projektů do budoucna - něco na tom bude. Přiznám se, že by mě vítězství rozumu nad hysterií ohromně potěšilo. R^

Přeju krásný den, Waldo, díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

J43a18n 63P21r47a62ž20á11k

11. 12. 2017 13:41

R^Výborný článek. Oni bohužel ti zelení mužíčci páchají víc škody než užitku i v jiných oblastech.

Hezký den, Danko:-)

4 0
možnosti
DT

:-) Vypadávají z nich někdy opravdu dost drsné a neuvěřitelné věci. Krásný večer - Vám i zvířátkům. :-)R^

3 0
možnosti
MS

Na všech jaderných elektrárnách je srandovní to, že přes všechnu jejich složitost se v nich nakonec elektřina vyrábí klasickým způsobem prostřednictvím parních (plynových) turbín, akorát se tam místo uhlí "topí" uranem. Daleko více by se mi líbilo, kdyby už někdo realizoval v praxi Einsteinovu slavnou rovnici E=m.c ² .:-)

0 0
možnosti
DT

Možná bychom si to ani neměli přát. Když vezmete, že okamžitě někdo jiný paralelně tohle využije k výrobě zbraní. On stačí i ten atom... :-)

Děkuju za návštěvu, Milane, přeju vám krásný večer. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,52
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.