Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Děkuju, krásný den, Jirko.R^

0 0
možnosti
MS

Zajímavé R^ i když jste nám tak trochu zkazila iluze, navozené pestrostí vesmíru ve sci-fi filmech. :-)

0 0
možnosti
DT

:-) Zůstávají pořád ještě barevné hvězdy. :-) Děkuju za návštěvu, mějte krásný zbytek dne, Milane. R^

0 0
možnosti
DT

:-) Vesmír je obutý...neobutý, barevný...nebarevný... :-)R^

Krásný den přeju, Kláro, mějte hezký víkedn.

1 0
možnosti
Foto

R^Tentokrat krom cteni i hezke pokoukani, Danko. A vubec nevadi, ze ho nasim ocim pristroje trochu "vylepsily":-)

0 0
možnosti
DT

Člověk si vylepšuje jídlo solí a kořením - pak je jen v pořádku, že se vylepšují i fotky. :-) Krásný večer Vám i vašim blízkým. R^ Díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
DS

Musím trošku protestovat. Důvod, proč špatně vnímáme barvy vesmíru při zvednutí brady, je především biologický. Oči nám během noci přepnou z čípků na tyčinky a proto vidíme víceméně černobíle kromě intenzivnějších zdrojů, jako je Venuše nebo Mars.

Pokud jde o barevné skládání u mlhovin, tak to máte samozřejmě úplnou pravdu. Ale co se týče hvězd, zapomínáte ještě na ty hvězdy, které září "nad" bílou. Aktivní mladé a velké hvězdy jsou rozžhavené tak, že mají modrý nádech. Paleta tedy je od rudé přes oranžovou, žlutou, bílou až po bílomodrou.

Jediné, co mě mrzí, je naše neschopnost navštívit jiné soustavy. Barva atmosfér na cizích planetách by spoustu barev doplnila a zcela jistě by předčila tu naši (ne, že by byla naše nezajímavá).

Každopádně super článek, těším se na další.

1 0
možnosti
DT

Dovolím si také trochu protestovat - ono u těch hvězd ty barvy vidíme (i ty modré jsou v blogu zmíněné), pokud ty hvězdy vidíme (očima nebo teleskopy) tam to není problém. Co nevidíme moc barevně, jsou mlhoviny - ty bývají dost přibarvené jinými spektrálními filtry. A zblízka bychom neviděli zhola nic, protože zblízka je ten materiál hrozně řídký. Zhruba tak to bylo myšleno. :-)

Děkuju za milá slova, jsem ráda, že se vám moje blogy líbí - díky za návštěvu a hezký večer. R^

0 0
možnosti
PV

P67a63v93e87l 66V57é73b30r

15. 2. 2018 11:49

Moc pěkně se, paní Dano, staráte o zvýšení všeobecné vzdělanosti v Čechách a Moravě. Bohužel však (a na to nemáte vliv) se díky vám zvyšuje vzdělanost u těch, kteří se vzdělávat chtějí.

O karmě se, jak jsem již druhdy psal, ani zmiňovat nebudu...

1 0
možnosti
DT

Jste na mě vždycky hrozně hodný, Pavle, díky. :-) Přemýšlím teď o sérii blogů s námětem "Musk, velký mystifikátor" a "Astrologie - věda bláznů". Nejradši bych, aby měl den víc hodin.

Vám krásný zbytek hodin dnešního dne, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

Ano, vesmír je barevný, neboť různě vlněný. :-)

0 0
možnosti
DT

:-) Celé se to vlní a tře... Mějte hezký zbytek večera, Pavle.

0 0
možnosti
Foto

Barvoslepému je to jedno. A Tobě, Dano, děkuji za další zajímavosti!!R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

:-) To mě nenapadlo... Barvoslepí nemají z vesmíru takový požitek. :-) Krásný večer do Norimberku, Tobě, zvířátkům i zbytku rodiny. R^

0 0
možnosti
DP

R^Tak zase sem se, budiž Daně velký dík, něco nového a zajímavého dověděl. Já měl až do dneška zato, že mlhoviny jsou kupy ohromného množství husté hmoty, a teď se dovím, že té hmoty je tam ještě míň než v lidmi uměle vytvořeném vakuu! Obrázek o složení barev mi připomněl, jak se mi před mnoha lety, když sem jej viděl po prvé, nechtělo vůbec věřit (nějak to odporovalo mé tehdejší "barevné" logice), že bílá barva je vlastně složeninou třech "základních" barev.:-)

0 0
možnosti
PV

P89a90v69e69l 94V29é55b10r

15. 2. 2018 11:51

Ona ani ta "normálně hustá" hmota vlastně není nic moc hustého. Kdysi, v raném mládí, jsem hmotu definoval jako "nic, tečka, a zase nic".

0 0
možnosti
DT

Děkuju. Od vás vždycky potěší, Waldo. Mějte hezký večer. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.