Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A to si představte, že podle posledních vyjádření pana Rogozina, hodlá Roskosmos nakupovat lety u koho? U Space X....:-)

0 0
možnosti
PM

P51e11t92r 37M45u29n16z60a84r

11. 3. 2018 17:14

Na tomhle videu je vidět dopad středního dílu do oceánu.

https://youtu.be/A0FZIwabctw

0 0
možnosti
Foto

Dano, je to tady hodně veselé. Povedlo se Ti raketově někomu hnout nejen žlučí, ale také zakvedlat mozkem. Děkuji za obveselení v diskuzi, ohledně článku jsem nucen zůstat stranou neboť jsem mimo obraz. Tebe nadále obdivuji jak neztrácíš ani jeden nervR^:-) já už bych vyletěl z RAKETY... Buď nadále v pohodě!

0 0
možnosti
Foto

:-)

Dobrý den, právě jsem se podíval na Váš blog, který jsem neznal, přečetl si některé Vaše poslední články a moc se mi líbí. Zvláště ten poslední o evoluci, včetně diskuse pod ním. Diskuse už jsou uzavřené, pár měsíců jste již nic na blogu neumístila. Doufám, že ve psaní budete pokračovat.

Mne by moc zajímal Váš názor na to, do jaké míry je možné a jak rychle by se to mohlo stát, že se lidský druh časem rozdělí na dva nové druhy, tak jako se kdysi lidi oddělili od opic, ač kdysi měli společné předchůdce. Nechci Vás do ničeho nutit, ale Váš článek na toto téma bych velmi přivítal. Otázku jsem položil hodně obecně.

0 0
možnosti
Foto

Ten obrázek na konci je skoro pohádkový.;-D

0 0
možnosti
DT

:-) Opravdové pohádky budou v dalším díle. Musk a Mars, nekonečná Odyssea. A tím dílem to asi skončí, leda by chtěl letět na Venuši. :-) Krásný den přeju, mějte se moc hezky, Kláro.

1 0
možnosti

Tohle už je spíš pravidelná dávka emocí, než blogování o kosmickém průmyslu8-o.

Škoda

2 0
možnosti
DT

:-) Vidím, že došly argumenty ale nedošla řeč. :-) Mějte hezký večer, Michale.

0 0
možnosti
PM

"Tento chaos postihl nakonec také samotný Dragon, transportní kapsli, která dovážela zásoby na ISS. Pro svou nynější raketu je příliš malá. Nebo jinak řečeno - nová verze rakety je pro Dragon příliš silná....Dragon musí startovat hned dvakrát, aby dovezl na ISS stejné množství materiálu jaké je schopný vynést jeden jediný konkurenční modul firmy Orbital."

Jestli ono nejde o to, že Dragon umožňuje i návrat materiálu na zem. Takže musí být konstrukčně trochu jinak udělaný než Cygnus. Ale o tom tu paní autorka cudně mlčí, že?

Za druhé pokud dáme dohromady hermetizovaný i nehermetizovaný náklad Dragonu, tak Hermes má jen o cca 20% vyšší nosnost.

Za třetí, teď když NASA povolila k těmto letům používat recyklované díly, tak je otázka, o kolik budou reálné náklady vyšší i při dvou letech Falconu s Dragonem než u jednoho letu firmy Orbital.

2 0
možnosti
Foto

Paní autorka se zdá býti typem netechnickým. A Vy na ni jdete s nějakými váhami a recyklovanými díly a nějakým hermetismem.

Jestli to všechno nemá ze sputniku.ru .

0 2
možnosti
PC

No, zábavné jsou i předchozí blogy z tématikou SpaceX, ale tenhle je opravdu perla .... tolik neznalosti v jednom článku se opravdu jen tak nevidí .... opravovat je jeden po druhém by vydalo na slušnou brožurku. :-(

4 0
možnosti
DT

Škoda, že jste se rozhodl vzdát se argumentace. :-) Přeju hezký večer Petře.

0 0
možnosti
MT

Dobrý den, jako příklad demagogie a trollingu je článek dobrý, ale s fakty zacházíte ryze stochasticky, tedy že se s nimi potkáte pouze náhodou.

Například: Falcon 1 : Každý, kdo se o problematiku alespoň minimálně zajímá, ví, že opuštění v1.0 proběhlo z důvodu neustálého vývoje rakety.. Kromě toho by dnes určitě bodoval v segmentu mini a nano družic, který je v současnosti nejrychleji.

Falcon 5 - byl vždy jen návrh. Nikdy neprobíhal vývoj a už vůbec ne stavba.

A podobných věcí je plný článek, kdybych to měl celé uvést na pravou míru, musel bych napsat sám článek. Je vidět, že jste fyzikou kosmických letů naprosto nepolíbená.

6 0
možnosti
Foto

Ale políbená je, ale na levou tvář.

Já se nestačím divit, jak někdo, kdo napíše tolik zajímavých článků z oblasti astronomie a fyziky, může najednou napsat (?) něco takového. Že by jen vlivem averze některých německých kruhů vůči USA?

Já jsem paní Danu několikrát prosil, aby se do témat, která jsou mimo sféru jejích znalostí, raději nepouštěla. Pokud šlo o zdejší politiku, tak ji silně plusovali pánové Petřík, Hermánek, Marek atd.

1 1
možnosti
RV

Je mi líto, ale autorka neví, o čem mluví, nebo přímo lže. Falcon 1 si vyvíjel Elon Musk sám a za peníze své a akcionářů. Hlavním důvodem pro vývoj Falconu 1 bylo 1. na větší raketu peníze neměl. 2. vyvinul pro ni motor Merlin, který plánoval využít pro větší raketu - tehdy Falcon 5 (s 5 Merliny v 1. stupni). Potom NASA vyhlásila soutěž COTS - Musk se jí zůčastnil s projektem Falcon 9-Dragon a vyhrál (druhým vítězem byl Orbital s Cygnusem) - NASA mu posílala peníze přesně podle dohody a Musk přesně podle dohody plnil jeden Milestone za druhým. Výsledkem bylo opuštění F.1 a F.5 a soustředění na F9. Už při letu CRS-3 (1. let k ISS) dovezl Dragon 1500 kg nákladu uvnitř kabiny a 570 kg ve vnějším nepřetlakovaném trunku na ISS. Na rozdíl od Cygnu, který po oddělení shoří v atmosféře, Dragon přistál v oceánu u kalifornského pobřeží a dovezl na Zem 1,5 t nákladu. Tohle žádná současná loď neumí - Sojuz doveze cca 30 kg, maximum 110 kg jen tehdy, pokud se lodí vrací jen dva kosmonauti. Požadavky NASA byly jasné a Musk je splnil (a plní dál). Přitom vyvinul raketu, která převálcovala konkurenci a přinutila všechny ostatní snížit cenu za start, aby jim zůstali alespoň nějaké zakázky (vyfoukl ULA zakázky pro Pentagon). Na rozdíl od ostatních taky dokáže přistát s prvním stupněm, který při oddělení od zbytku rakety letí rychlostí 1,7 km/s.

10 0
možnosti
DT

I takhle to můžete vidět. :-) I když je to poněkud... optimistické vidění. Ale proč ne?

Muskova firma dělá ze všeho nejvíc dojem, že pravá ruka neví, co dělá levá. Víte, kdyby měl od začátku nějaký plán, nemohlo se mu stát, že je výsledkem příliš slabý nosič a příliš malý Dragon.

Víte proč zastavili vývoj Dragonu2?

Hezký večer přeju a díky za zájem o věc. R^

1 1
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,32
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.