Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

.

A v sekyrkové polévce prý sekera také není!-)

1 0
možnosti

R^ Když se to tak vezme kolem a kolem, je to asi nejzdravější polévka. :-) Mějte krásný večer, Michale, ať se vám daří.

0 0
možnosti

Ahoj Danko, tvůj blog vždy čtu rád, mám určité vzdělání v oboru chemie, ale ne té potravinářské, pokud jde o kulér, karamel, ten se připravuje prostým zahřátím cukrů na vyšší teplotu. A je je jedno o jaké cukry jde, přítomnost kyseliny sírové a čpavku není třeba, ( teda pokud mě něco neušlo z moderního vývoje ), problém jsou jen vznikající furany, viz kauza Tuzemák :-), ale s tímto se setkává každý kdo griluje, peče a smaží;-D, Abych pravdu řekl, Kofolu, (tam je ten karamel taky) a i karamel v jiných potravinách jím i piji celý život a zatím nic :-). Ale fakt, bujonové kostky jsou pohodlné, ale z hlediska dobré výživy, nic moc:-)

0 0
možnosti

Díky za návštěvu i zájem o blog. V té kole je ho opravdu dost - a nakonec těžko říct, jestli ta strmá křivka výskytu rakoviny jde na konto toho či onoho. Já bych si tipla ještě na těch deset tisíc nadzemních atomových výbuchů a následnou kontaminaci, která se bude změnami v genetickém kódu ale projevovat až po několika generacích. V konečném důsledku potom všichni budou zdravější, protože se organismus přizpůsobí (je tam ještě potenciál). Co nás nezabije a co nám chutná, to nás posílí. :-) Krásný podvečer přeju. R^

1 0
možnosti

Děkuju za návštěvu i za přízeň, mějte krásný den, Jirko. :-)R^

0 0
možnosti

R^ Zajímavé počtení. Ta alchymie je spíš pro zasvěcené, ale toxicita glutamátů je poměrně známá a je paradoxem, že ten " pomalý novičok" baští převážně sojoví vegani a jim podobní. Proti gustu žádný dišputát. :-)

0 1
možnosti

R^Taky mi to začíná tak připadat. Ono je to vlastně logické. Náhražky... prostě se to musí nějak vytunit, aby to bylo "jako". Pak v tom nemá být chemie...

Děkuju za milá slova i milou (jako vždy) návštěvu. Přeju vám krásný večer, Waldo. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ne že bych vývar v jakékoliv podobě používala často (dávám ho asi do dvou jídel), ale po přečtení jsem prozkoumala tu kostku, co zrovna mám v ledničce (bez přidaného glutamátu, bez konzervantů, vhodné pro vegetariány) a 30% soli, palmový olej, zeleniny 9,1% (možná docela dost?). Jasně, že vím, že je to humus, ani na kostky bůhvíjak zvyklá nejsem, doma to byla vždycky taková nouzová rychlovka, svým způsobem vzácnost - máma nepracovala až do mých 16.:-)

Jestli jste těmi "povolanějšími" co se týče glutamátu, myslela mě, asi vás zklamu. Vybavuju si jen to, že působí excitačně v nervových buňkách a ve vyšších dávkách je může poškodit. Přesný mechanismus si ale už po těch letech nepamatuju.:-/

0 0
možnosti

Glutamát tak asi bude v podobě výtažku z droždí (jak popisuju v blogu, i já měla něco takového ve spíži, po napsání toho textu a zjištění, co je to zač, (člověk to koupí aniž by to četl) to letělo do popelnice.

Jak to tak pozoruju - obávám se, že v jídle pro vegetariány je opravdu kdejaká chemie... tedy nechci strašit...

Krásný večer, Kláro, mějte se moc prima. :-)R^

0 0
možnosti

Dobrý den, v rámci objektivity bych rád podotkl, že dosud nebyla žádným vědecky podloženým výzkumem prokázána škodlivost glutamánu na lidský organismus. Nicméně samozřejmě vše nutno požívat s mírou. Jinak Vaše blogy z jakéhokoliv soudku jsou skvěle čtivé a děkuji za ně.

0 1
možnosti

Nebylo? Měla jsem pocit, že jsem někde četla, že ano - ale nemůžu se hádat, nevěnovala jsem tomu moc pozornost. Nechci těmi blogy o "chuťovkách" strašit, spíš mi připadá zajímavé a legrační (a někdy lehce odporné) co všechno se dá s jídlem podniknout, aby bylo hezčí, pevnější, trvanlivější...

Děkuju za milá slova i přízeň, mějte krásný večer, Honzo. :-)R^

1 0
možnosti

Nechte na hlavě...

Díky bujónu (bouillonu) KUB od Maggi, který inspiroval Picassa a Braqua, došlo v podstatě ke vzniku nového progresivního uměleckého stylu a u nás v Čechách i stylu. Vivat kubismus :-)

0 0
možnosti

:-) Nebylo to díky absintu? :-) Krásný večer přeju, a díky za návštěvu. R^

2 0
možnosti
Foto

šmarja...hrůza! Ale přečetla jsem to celé a kromě poučení jsem si i hezky početla. I když je to vlastně smutné...

0 0
možnosti

R^ A přes to všechno z toho neumřeme - vlastně musí člověk náš organismus obdivovat. :-) Krásný podvečer přeju, Zuzano, díky za návštěvu.

0 0
možnosti

Koukám, že masox by mohli i vegeteriáni a s malou úpravou možná i vegáni.

1 0
možnosti

:-)R^ Ještě pár takových úprav do toho vloží - a už to nebude jedlé vůbec. Zase se to ale nezkazí ani po letech. :-) Krásný den Vám i Vaší paní, Rudolfe.

0 0
možnosti

:-) Někdy aby člověk radši nevěděl... R^ Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Milane.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS