Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Velmi srozumitelně napsáno. R^R^

Dost často si pouštím nenáročný program "Noční obloha" (je pod tímto názvem ke stažení zdarma a funguje pod WIN XP i WIN 10). Je vynikající k rychlé orientaci v poloze planet a souhvězdí na večerní obloze na všech světových stranách. Vřele všem doporučuji. :-)

2 0
možnosti
DT

Děkuju za milou návštěvu, krásný den vám přeju, Jirko. :-)

0 0
možnosti
TT

Jak už to tak bývá, zase jsem se nad čtením zamyslel, jal jsem se pátrat a přišel jsem k novým vědomostem. Tak se zase jednou pokusím Vám Vaše články trochu oplatit, tentokrát s tím, že na původu řeckého jména Večernice - Hesperos - je pěkně vidět, jak to není ještě tak dlouho, co Germáni a Slované mluvili jednou řečí. Hesperos pochází od slova pro večer "hespera", kde je příbuznost s večerem jasná na první pohled; ovšem z nějakého původního společného indogermánské slova nevznikla jen hespera či večer, ale také západ v podobě germánského west. A ještě je tam detail, že večer nebo Večernice v latině je Vesper, pročež se na jihu Německa říká svačině taky Vesper, zatímco u Čechů je večeře se stejným původem slova o pár hodin posunutá a ne předposlední, ale poslední jídlo dne.

Tak se s tím třeba někdy budete moct blýsknout. ;-)

0 0
možnosti
DT

R^ Tyhle jazykové hrátky jsou fascinující, děkuju! Už se to nikdy nedozvíme, ale zajímavé by bylo zjistit, jak to probíhalo. Přišlo to celé při osídlování Evropy? Jsou ta slova už tak stará? Stojíme vlastně uprostřed dlouhého schodiště, nahoru nevidíme vůbec a co je dole se můžeme jen domýšlel, protože si ty schody pod námi moc nepamatujeme. A to je napínavé. R^

Děkuju za zajímavé doplnění a za milá slova, mějte krásný den, Tomáši! :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Danko, konečně článek o vesmíru, kterému aspoň trochu rozumím:-)

Hezký večer:-)

0 0
možnosti
DT

Vám také hezký večer a jsem ráda, jestli vás pobavil a líbil se. :-) Mějte se moc hezky, Vy i zvířátka. R^

1 0
možnosti

Tak to jsem také nevěděl. Moc děkuji, Dano.-)

.

Na druhém obrázku mne zmátlo, že východní kvadratura je na západě a západní na východě. Hned jsem si říkal, proč to, sakra, nenamalují vzhůru nohama ... než jsem si všiml, že by pak horní konjunkce byla dole a dolní zase nahoře. No, nemají to ti astronomové lehké.-)

.

Jo a Večernice je jen jedna. Merkur je Večerníček.-)

0 0
možnosti
DT

Je to přesně opačně než je to na kompasu, protože se na to nedíváme zvrchu ale zespoda. R^

Moc hezká hláška - ta s tím Večerníčkem. :-)R^

Krásný večer, Michale a díky za milou návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Měla jsem za to, že se Jitřenka i Večernice vztahují jen k Venuši... A fakt ji ze vzdálenějších planet může hrát jen Jupiter? (Asi blbý dotaz.:-))

0 0
možnosti
DT

Blbé dotazy nejsou. :-)

Já to chápu tak, že Jupiter je hodně jasný a je dobře vidět. Když se pak nachází správným směrem a zároveň není vidět Venuše, protože je právě pod obzorem, může za ni převzít roli Jitřenky nebo Večernice.

Stejně tak by to mohl udělat i Saturn a ostatní vzdálenější planety, ale ty už nejsou tak dobře vidět.

Krásný večer přeju, Kláro a podívejte se příležitostně směrem k západu. :-) Bude tam... (jestl nemáte mraky). R^

0 0
možnosti

Dano, večer Večernice, ráno převlečená za Jitřenku - mají krásná jména obě varianty. Hlavně, když po nich zase vyjde Slunce!:-))

Díky za pěkný článek!

0 0
možnosti
DT

Vám díky za milou návštěvu a milá slova, Marie. Mějte krásný večer! :-)R^

1 0
možnosti
PJ

P58e59t30r 34J37í54l96e48k

7. 6. 2018 15:36

Zdravím, paní Danu. Mne se podařilo vidět pouze dvakrát za svůj už poměrně dlouhý život planetu Merkur. A to jak Večernici, i Jitřenku. Obvykle ten krátký čas vhodný k jejímu pozorování zkazí oblačnost.

0 0
možnosti
DT

R^ Jste šťasný člověk. R^ Je to opravdu hodně vzácné.

Děkuju za návštěvu a přeju krásný večer, Petře. :-)

0 0
možnosti
Foto

Žě se říká, že buď příjdeš do NEBE nebo do PEKLA a ne, na OBLOHU - nebo do VESMÍRU - nebo do PEKLA?Zase by bylo komické říkat, PÁN BŮH je v OBLOZE nebo ve VESMÍRU!!Mám z toho GULÁŠ, přesto Ti, Danuš, přeji zajímavý den na naší planetě!!:-)

0 0
možnosti
DT

R^Přeju krásný den, Horste, v Norimberku ať je jako v nebi.. :-)

0 0
možnosti
Foto

Jeden z prvních letů na Venuši údajně zorganizovala naše armáda někdy v padesátých letech. Bdělá hlídka spatřila jasný bod na nebi, stroje se vznesly a stíhání započalo.

Američané se o to prý také pokusili.

Ani nevím, zda je to pravda nebo jen memová infekce. Rozhodně se to dobře poslouchá.

0 0
možnosti
WW

R^

Venuše na modré obloze, když Slunce ještě pořádně nezapadlo (současný stav), na malou chvilku oklame kohokoliv, natož ufověřící. S těmi letci (americkými) je to pravda. Nafilmovali ji jako UFO a protože kamera neměla žádný stabilisátor, obraz poskakoval a to poskakování se vydávalo za pohyb toho objektu - to bylo směšné až urážející pro všechny ty, kteří vědí, jak je těžké udržet kameru v ruce na zoom max na pevné zemi a snažit se mít Venuši stále v obraze, natož v letadle někde nad Novým Zélandem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.