Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hned jsem si vzpomněl na mojí oblíbenou esej Já tužka: https://www.mises.cz/clanky/ja-tuzka-10.aspx

0 0
možnosti
MS

R^

Pamatuji tužky, které člověk skutečně vypotřeboval až velikosti "špačku", aniž se tuha zlomila. U dnešních tužek končí každý druhý pokus o ostrouhání zlomením tuhy. O pastelkách ani nemluvím. Já jsem na to ovšem vyzrál. Na psaní poznámek u PC používám dětskou magnetickou tabulku, na kterou se píše plastovým bodcem a kterou lze posunem šoupátka lehce smazat. Je oboustranná, takže jednu stranu můžete použít na trvalejší zápisy. Kromě toho, že nemusíte strouhat tužku, nemáte ani žádnou spotřebu papíru. Vřele doporučuji. :-)

0 0
možnosti
DT

:-)R^ To je opravdu skvělý nápad. Člověk si často potřebuje něco poznamenat a pak jsou všude papírky, papírky, papírky. R^ Děkuju za milou návštěvu i za tip! Krásný den přeju! :-)

1 0
možnosti
Foto

Nechápu, k čemu je to povoskování tuhy. Tužka se přece musí nejdříve ořezat a ten vosk na povrchu se ostrouhá.

0 0
možnosti
DT

Tipla bych si, že ta tuha líp drží nebo se tím lépe ostrouhá a neláme se, protože ten vosk nějak přerozdělí sílu při ořezávání. Nebo že díky difuzi vosk pronikne do mikrospár a díky tomu je pak otěr stejnoměrnější a tužka méně "skřípe".

Krásný dne, Rudolfe, Vám i Vaší paní. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju moc hezký den. :-)R^

0 0
možnosti
WW

R^ Hezky a zajimavy blog. Nerozbitne gumove tuzky by mi kdysi prisly vhod, protoze strouhani nebo orezavani ci jak se to rekne, mam stale spojene s fungl tuzkami, ze kterych vic jak casteji zbyl pouzitelny 4cm zbytek vcetne mazaci gumy. ;-D

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

R^ Některé jsou opravdu k zlosti, nedají se vůbec ořezat a člověk to musí vzdát. Někdy pomůže, když se to ořezává ručně nožem, takže by to mohl být i problém v ořezávátku - asi nějaká jiná receptura, nedostatečná pevnost?

Krásný den, Waldo, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

J57a46n75a 40M14a98j18o12v46á

26. 7. 2018 22:54

Van der Waalsovy síly mne normálně dostaly. Musela jsem si to přečist dvakrát a dohledat...

Jinak moc díky, tužku beru do ruky mnohokrát denně. Je to odjakživa. Ale...není. Někdo do ní vložil svoji invenci...a jiní vylepšovali..v tom je neuvěřitelný půvab.

0 0
možnosti
PS

Slovo vylepšovali mně připomnělo scénku ze Silvestra: Bavili se dva, jeden z nich obhajoval svůj vynález. Spočíval v návrhu jeden cm od konce každé tužky nevkládat tuhu a hned spočítal, kolik tun tuhy se za rok uspoří. Protože každý se "špačkem" (tak jsme říkali zakončení ubroušené tužky) mrsknul do koše. Potom se "vynálezce" zamyslel a bezprostředně navrhl, že když se již koncem bez tuhy nemůže psát, tak navrhl, aby se tužka zkrátila o jeden cm, který stejně není opatřen tuhou. Opět spočítal, že by se ročně uspořilo X kubických metrů dřeva. Mám pokračovat v popisu scénky a/nebo jak neustále zkracoval tužku?

Díky autorce za článek...R^

3 0
možnosti
Foto

R^Dík za vysvětlení, jak se dělají ty různé tvrdosti. Tedy, nikdy jsem o tom moc nepřemýšlela, jednička na výtvarku, trojka na předrýsování, dvojka na vytažení. Byla jsem vzorná žákyně, měla jsem v penále všechny, ale... Kdo byl šikovnej, stačila mu dvojka a různě přitlačit dle potřeby.:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Ty měkčí se dobře rozmazávají a ty tvrdší nemažou. Ale jinak bych asi taky vyšla s tou střední tvrdostí. Na běžné psaní to stačí, ony ty tvrdé nejsou moc zřetelné a ty měkké jsou zase příliš brzo otupené a opotřebované.

Mějte krásný večer, Kláro, Vám i zvířátkům. :-)

1 0
možnosti
JS

Někde jsem zaslechl, že Američané dali milion dolarů na vývoj propisky, která bude psát i ve stavu beztíže. Rusové to vyřešili tím, že psali tužkou.

0 0
možnosti
DT

Prý psali krátce tužkami také, ale pak vyvinuli něco lepšího. Ta historka se prý váže s přenosem cesty na Měsíc, kdy to live někdo vyprávěl do kamer. Těžko říct, je to moc hezká historka a klidně to může být pravda. :-)

Krásný večer, děkuju za návštěvu. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Na tuzku nedam dopustit, nemusi se skrtat, lze gumovat.:-)

Diky, Danko, hezky den:-)

0 0
možnosti
DT

Je to velice příjemná vlastnost. :-)R^ Děkuju a vám také moc hezký večer, Honzo, vám i zvířátkům. R^

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
VV

jenomze ty skvele inkoustove uz davno zmizely z trhu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,93
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.