Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Další kamínek do mozaiky. :-)R^

0 0
možnosti

:-)R^ Hezký příměr, děkuju. Přeju krásný večer, mějte se prima, Milane. R^

0 0
možnosti
Foto

Na hmotu vesmíru působí mnoho sil, které se vzájemně podporují, oslabují, protínají, zakřivují či negují. Jedná se asi hlavně o důsledky a výsledky všesměrného působení gravitačních sil různé intenzity. Vše je závislé na hmotnosti těles a rychlosti jejich pohybu v prostoru vesmíru (dráhového a rotačního). Veškeré pohyby se pak odehrávají v čase, jenž ale sám není faktorem působení na hmotu, neboť takto neexistuje (jen hmota se odehrává ve svém čase). Je to vždy a v každém případě ten náš pomyslný čas, ta doba pauz a trvání hmotných dějů.

Nejedná se o zpomalování či zrychlování času, jen v různých vztazích a porovnáních různě se pohybujících těles může vznikat dojem různě běžícího času. Veškeré pohyby a proměny hmoty jsou vyvolávány hmotnými faktory působení, ne časem, jenž takovým faktorem není.

Tedy pokud je v určitém pásmu (frekvenčním poli) vesmírného prostoru měřené nějaké zpomalení hmotných pochodů (včetně pomaleji měřících atomových hodin), v porovnání třeba se sousedním polem, tak zde působí jiné hmotné a silové podmínky, ne pomaleji působící čas.

Vesmír je velmi složitý hmotný systém, ne-li dokonce "organický", ač se to zatím dosaženým výsledkům zkoumání jakkoli příčí. Tvoří život a to je dostatečným důkazem něco takového se domnívat nebo tvrdit. To potom i vědec by popíral sama sebe.

0 0
možnosti

Není organický, mnohokrát osobně vyvráceno.

Abyste si vzpomněl jak...

- co to zvíře žere

- jak se mezi sebou jednotlivé části zvířete domlouvají (metabolismus)

Ale jinak díky za návštěvu, Jiří. :-)

0 0
možnosti
Foto

Velmi pěkný článek pro školní mládež. Učte se děti, budete slavní jako Einstein. Jenže děti mají raději Harryho Pottra, protože je to také pohádka, která je všem jasná a nemusí se učit nesmyslné rovnice. Proč nesmyslné? Protože stačí do rovnice dosadit nesmysl i tak vám rovnice vyjde, ale výsledek je opět nesmysl. Je neuvěřitelné, že může stále někdo srovnávat Newtona s Einsteinem. Vše co Newton napsal si můžeme kdykoliv ověřit, nebo spočítat tady na zemi. Samozřejmě, pokud se to nepohybuje rychlostí blížící se světlu. Ale co se takovou rychlostí pohybuje, kromě světla, ,,,,,nic. Jsou to jen zbožná přání Albertových fandů.

0 6
možnosti

Coze? Nejak se Vam to pomichalo. Neni lepsi si o tom neco precist v ucebnici, nez zacnete s nejakou pohadkou? Newton ma prece svou gravitaci nadsvetelnou, to nevite? Proto se hodi do lokalniho prostoru, ve kterem muzeme s klidnym svedomim rychlosti sireni zanedbat. V ostatnich pripadech je uz nutne pocitat s relativistickymi dusledky a prave na prikladu staceni perihelia jde videt {pro Vas velmi zjednodusene}, co udela prodlouzeny cas velke T s obeznou drahou, ktera se nemuze diky delsimu casu protnout ve vychozim bode, tj z pohledu planety je nekde drive, nez ma byt a proto se draha stoci. Podle Newtona se to jen blizi realite, protoze jsou zapocitavany pouze vlivy planet z nekonecneho sireni gravitace a precese zemske osy, tedy k one dokonalosti chybela jen relativita a jeji dusledky. Relativisticke vypocty se nevztahuji jen na rychlosti c, ale i na zlomky c. Nesmysly vychazeji jen Vam.

3 0
možnosti

Opět jste mne potěšila. Alespoň něco je stále v pořádku. R^

0 0
možnosti

R^ Pekny blog a konecne normalni mezi ostatnimi jinych autoru, tzv revisionistu. ;-)

2 0
možnosti

:-) Poslední dobou se s nimi roztrhl pytel. :-) Zdráhám se tvrdit, že Einsteinově teorii rozumím do posledního detailu, ale je až s podivem, jakou míru nepochopení člověk natrefí na netu.

Díky za milá slova i návštěvu Waldo, mějte krásný večer. R^

2 0
možnosti

Já to taky nechápu 100 procentně, ale to nevadí. Bude zajímavé, jak na tento článek budou reagovat ti, jenž teorii relativity popírají a to i tady.

0 0
možnosti

P35a24v79e13l 27V74é20b83r

16. 8. 2018 21:12

Jsem toho názoru, že budou reagovat jako vždy: Sebevědomě ... a hloupě.

2 0
možnosti
Foto

R^Ne, ze bych to nejak extra chapal, Danko, ale kvituji s povdekem. Preji krasny den:-)

0 0
možnosti

R^ Ještě budou sledovat to sklánění nejbližšího bodu dráhy - a pak to je kompletní. R^ Einstein platí i v takových drsných podmínkách, jako jsou superhmotné černé díry.

Krásný večer, Honzo, mějte se moc prima. :-)

1 0
možnosti

P90a58v46e83l 51V50é34b29r

16. 8. 2018 12:22

Další z řady vašich super-článků s velmi zajímavým obsahem. Moc díky.

Očekávám, že dílo páně Einsteina bude na všech stranách potvrzováno. Pokud někdy budou nalezeny "dvířka" umožňující cestu ke hvězdám, tak to nebude proto, že jeho teorie budou popřeny, ale bude to podobné, jako je vztah učení pana Newtona a Einsteina: že pro nízké vzájemné rychlosti pan Newton velmi dobře popisuje realitu, ale při rychlostech blížícím se rychlostem světla se objevují odchylky, které skvěle popisuje pan Einstein. Že prostě při nějakých extrémních podmínkách (vysoké energie, vysoká gravitace, vysoké já nevím co) se objeví odchylky, které vysvětlí jiná teorie, která ukáže, že současná teorie relativity je jejím zjednodušením.

A budeme-li mít štěstí, tak podle té teorie za určitých podmínek bude reálně možná cesta ke hvězdám.

2 0
možnosti

P49e14t58r 42M56u34n57z34a81r

16. 8. 2018 14:09

Však když prováděli toto pozorování šlo o to, zda Einsteinova teorie platí i pro tyto extrémní podmínky s černou dírou nebo jestli tam bude možné vypozorovat nějaké nepřesnosti, které budou moci být nějak teoreticky rozpracovány.

2 0
možnosti

Pěkný článek. Uvádíte minimální přiblížení S2 k ČD na 250 miliard kilometrů, ale v tiskové zprávě ESO je méně než 20 miliard km, což je asi 4x dále než Neptun od Slunce. Brzy bude změřiit i stáčení perihelu, jak se zmiňujete u Merkuru.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS